Om en knapp uke tar studentene i Trondheim imot over 400 studenter fra hele verden. De kommer for å snakke om global helse.

Den internasjonale studentfestivalen i Trondheim (ISFiT) er verdens største tematiske studentfestival, og arrangeres i Trondheim annethvert år. Hver festival har et unikt tema, som alltid er tilknyttet internasjonale utfordringer. I år er temaet global helse.

Eddy Paredes (25) fra Guatemala deltar i år på ISFiT for andre gang. Han har master i industriell økonomi og tar for tiden en master i Management. Han fikk vite om ISFiT gjennom en plakat på universitetet og ble straks interessert.

- Jeg ville bygge et internasjonalt nettverk gjennom å treffe studenter fra hele verden. Jeg tror på at vi kan få til de forandringene vi ønsker, både i våre land og i verden, men for å få det til er det viktig å få til samarbeid med andre, sier Paredes.

Forrige gang ISFiT ble arrangert, var temaet fredsbygging. Parades deltok sammen med 22 andre studenter fra hele verden i workshopen ”Student Peace Action Movement”. Alle studentene i workshopen hadde omfattende erfaringer med studentorganisasjoner fra sine hjemland, og ifølge Parades var det fantastisk å kunne dele erfaringer med så engasjerte studenter.


- Jeg følte meg svært heldig som kunne delta på festivalen og bli kjent med så mange engasjerte studenter. I tillegg til det hektiske programmet på workshopen, prøvde vi å få med oss så mange ISFiT-arrangementer som mulig. Jeg var med på foredrag, konserter og utstillinger som alle var interessante og tankevekkende, blant annet foredragene til Nobel Fredsprisvinnerne Desmond Tutu, Shirin Ebadi og Betty Williams.

LES OGSÅ: Test av skianlegg i Trondheimsområdet

 

Ble inspirert

Etter festivalen var Paredes veldig inspirert til å fortsette sitt engasjement. Han ville engasjere seg i de som ikke har råd til utdannelse, og ble derfor med som frivillig i IGER, en utdanningsinstitusjon som utdanner folk gjennom radioprogrammer.

- Jeg kom veldig godt overens med alle, til tross for forskjellig bakgrunn, religion, språk og hudfarge. Jeg tror ikke lenger på at folk ikke kan komme overens med hverandre på grunn av forskjeller. Det at vi er forskjellige er ingen hindring for samarbeid for å nå felles mål.

- Under åpningstalen i festivalen sa ISFiT-presidenten at festivalen var et sted der studentene ble hørt, der ideer ble født og vennskap ble til. Jeg kunne ikke vært mer enig og gleder meg til å delta igjen. ISFiT var virkelig en av de beste erfaringene jeg har hatt i mitt liv, sier Paredes.


 

Tar imot hele verden

Jørgen Westrum Thorsen (23) studerer samfunnsøkonomi ved NTNU og er president for ISFiT i år.  Han kan fortelle om et stort antall søkere til årets arrangement, som går av stabelen 11. til 20. februar.

- Festivalen i år har fått hele 4300 søkere fra 147 land, og av disse er det omkring 450 deltakere som får komme til Trondheim.

ISFiT kan sies å være en av de viktigste møteplassene for studenter fra hele verden, og presidenten kan fortelle at det er 11. gang festivalen arrangeres. Men hva går ISFiT ut på?

- Under festivalen er deltakerne med i ulike workshops på dagtid, hvor hver workshop har sin unike vinkling på global helse. Her har deltakerne besøk av interessante foredragsholdere, diskuterer sammen og lærer om og av hverandre, sier Westrum Thorsen.

- Mens denne delen av ISFiT er begrenset til deltakerne, er størsteparten av festivalen åpen for alle. Da kan hele resten av Trondheim nyte ISFiTs brede kulturprogram og ta del i alt fra konserter, teater, kunstutstillinger, stand-up, utdeling av Studentenes Fredspris og mye, mye mer, fortsetter han.


 

Prominente gjester

 Om ISFiT

ISFiT - International Student Festival in Trondheim.
Arrangeres annethvert år.
Arrangert for første gang i 1990.
Rundt 450 deltakere fra 100 land.
Årets festival varer fra 11, til 20. februar, og har global helse som tema.
Studentenes fredspris deles ut under festivalen. Årets vinner er den kroatiske lærerstudenten Duško Kostic.
Hele programmet for festivalen finner du her.

 

Under årets temaparole ønsker Thorsen å spre kunnskap om de omfattende helseforskjellene mellom land i verden, og skape engasjement blant studenter verden over.

- Global helse er et tema som blir stadig mer aktuelt, ikke bare for u-land, men også her i vesten. I ISFiT 2011 ønsker vi å vise at forandring er mulig.

ISFiT har gjennom sine snart 21 år hatt svært mange innflytelsesrike og viktige mennesker på besøk. Tidligere festivaler har hatt besøk av Dalai Lama, Gro Harlem Brundtland, Hans Blix, Shirin Ebadi, Dr. José Ramos Horta og Desmond Tutu.

Og med storbesøk følger også ofte uforutsette hendelser. En kjent historie fra studentfestivalen i 2005 forteller om et styremedlem som midt på natten ble vekket av en rasende Dr. José Ramos Horta, vinner av Nobels Fredspris og nåværende president i Øst Timor. Det viste seg at han stod mutters alene på Gardermoen, uten noen til å ta mot ham. Et perpleks styremedlem måtte i all hast ringe noen i Oslo-området som kunne møte han, og de som stilte opp var ingen andre enn Morten Harket og Erik Solheim.


 

Skaper noe stort

Thorsen kan fortelle at den viktigste oppgaven for han og andre i ISFiT-styret er å sikre at arbeidet mot årets studentfestival går i riktig retning. En stor del av dette arbeidet er å sørge for at alle de 400 frivillige studentene som er med og lager festival føler eierskap til det de gjør og at alle jobber mot et felles mål.

- Oppgaven vår som styre er å sørge for at både deltakere og frivillige får mest mulig ut av den fantastisk opplevelsen ISFiT 2011 er og kommer til og bli. Samtidig som man skal føle at man skaper noe stort, er det viktig at man har det kult på veien, sier han.

Han innrømmer at det har vært slitsomt å jobbe med festivalen til tider, men mener at det i det store og hele er verdt de stressfylte øyeblikkene.

- Det kan oppstå situasjoner der man ikke alltid er like motivert, men de går veldig fort over når man jobber sammen med så mange fantastiske mennesker som er med på å gjøre ISFiT 2011 til en realitet. Med så mange engasjerte mennesker er det vanskelig å ikke bli smittet av det samme engasjementet, og er man først engasjert kommer motivasjon og evnen til å motivere andre veldig naturlig.