Du har bestemt deg for å følge drømmen og reise til utlandet for å studere. Plutselig har du hundrevis av ting som skal ordnes før skolestart: du må kanskje søke om visa, finne bolig og fylle ut utallige skjemaer. Å pakke selve kofferten kan fort bli et ekstra stressmoment i planleggingen.
Eline Lauritzen (28) husker selv at pakkingen krevden en del planlegging da hun skulle utveksle til Glasgow i Skottland.
– Det var ikke stressende, men det krevde planlegging og jeg gikk mange runder med meg selv angående hva som var verdt å ta med og hva som var unødvendig, sier hun.
Om du står i samme situasjon har vi tatt en prat med Morgan Alangeh fra ANSA som har hjulpet oss å finne de beste rådene om hva du burde prioritere på pakkelisten din!
Hvor begynner du?
Først og fremst råder Morgan studentene til å huske å pakke med tid nok til å kjøpe inn ting man kanskje trenger. – Det beste er nok å begynne å pakke et par ukedager før du reiser, sier han. Da rekker du å dra innom butikken for å handle inn ting du eventuelt mangler.
La oss starte med det du burde prioritere å få med deg på reisen. Morgan sier at det viktigste er å først og fremt være sikker på at man husker på det essensielle.
– Dette er ting som pass, lommebok, nøkler, kodebrikke, lader og mobil. Deretter PC og skoleting, sier Morgan.
Dette er ofte ting man bruker aktivt helt frem til reisen. Derfor kan det være lurt å lage en liste over disse tingene, og se over at man har alt den dagen man skal sette seg på flyet. Eline forteller at hun var glad hun husket å pakke med seg sengetøy og håndkler på sin reise til Skottland.
– Jeg kom på kvelden, forteller hun. Og ville ikke hatt muligheten til å kjøpe inn dette før dagen etter, og jeg var jo gira på å få dusjet før første skoledag.
Morgan legger til hvor viktig det er for studenter å passe på at de har forsikring på lista med ting som må ordnes før reisen.
– Jeg kan ikke understreke nok hvor viktig det er å ha studentforsikring på plass før du reiser ut, legger Morgan raskt til. En vet virkelig ikke hvor viktig det er før en trenger det.
Studentforsikring kan man for eksempel skaffe seg via ANSA.
Tenk langsiktig
Når du skal flytte til utlandet skal du sannsynligvis være borte i månedsvis - det er ikke bare en ferietur. Morgan anbefaler derfor studentene å tenke langsiktig når de skal pakke kofferten.– Det er kanskje midt i sommerferien og du pakker for en tur til Toscana, men det blir vinter der også en gang.
Hvordan ser årstidene ut dit du skal flytte? Gjør noen google-søk for å finne ut av hvordan temperaturene kan se ut i løpet av året - du får deg kanskje en overraskelse.
– Husk å ta med tøy til alle sesonger, og til alle anledninger, sier Morgan. Jeg lurer selv på hvor mange ganger jeg har blitt invitert til en formell anledning før jeg kom på at jeg glemte penskoene i Norge.
Eline oppfordrer andre til også å tenke over viktige ting de bruker i hverdagen som kanskje ikke er like lett å få tak i i utlandet. Dette kan være ting som kontaktlinser, spesielle produkter eller medisiner.
– Jeg sørget for å ha med meg nok p-piller og kontaktlinser til hele oppholdet så jeg slapp å styre med det i Glasgow, sier Eline.
Hva kan du la ligge igjen hjemme?
Morgan tipser om at man kan bruke pakkingen som anledning til å kvitte seg med ting man egentlig ikke trenger eller aldri bruker. Nå får du sjansen til å virkelig ta en opprydning i tingene dine. – Alt av klær og pyntegjenstander du egentlig ikke bruker burde du la ligge hjemme, tipser han. Hvem vet, kanskje kan pakkevanene være springbrettet ditt inn i en livsstil preget av mindre unødvendige eiendeler og bruk og kast?
Tunge bøker kan man også la stå igjen i bokhyllen hjemme, sier Morgan. Han oppfordrer heller studenter til å bruke anledningen til å sette seg inn i litteratur og media fra kulturen man skal til.
– Når du reiser til utlandet har du en unik mulighet til å sette deg inn i en helt ny kultur, og da er det gøy å lese bøker som tilhører enten studielandet eller fagfeltet du flytter til.
Andre ting som mat, drikke og godteri er også ting man burde nedprioritere. Det tar opp plass og kan uansett fort ødelagt på reisen.
– Selv om det nok er greit å ta med en plate melkesjokolade eller en pose Sørlandschips, sier Morgan.
LES OGSÅ: Tyske juletradisjoner
Husk godt humør
Helt til slutt håper Morgan nye utenlandsstudenter husker å ta med seg godt humør og et åpent sinn når de drar ut på reisen. Et så stort skifte av omgivelser kan virke overveldende,– Det er kanskje en klisjé, men husk å ta med godt humør. Om du skal flytte til utlandet for å studere har du trolig den beste tiden i livet ditt i vente, så det er bare å forberede seg på å ha det veldig fint og for å møte en helt ny kultur og livsstil.
Han oppfordrer også utenlandstudenter om å ta kontakt med ANSA om det er noe de lurer på, enten før eller under utenlandsoppholdet.
– For med ANSA reiser du aldri alene! God tur!