Anine tok en integrert master i byggeteknikk og arkitektur ved NMBU på Ås, og i det fjerde og nest siste året dro hun på utveksling til München, Tyskland i et helt år.
– Jeg har alltid hatt lyst til å dra på utveksling, og når sjansen bød seg, grep jeg den! Jeg ville utfordre meg selv, og oppleve noe helt annet.
Anine var mest interessert i å dra til et Erasmus-land. Tyskland og Skottland var blant favorittene.
Technische Universität München (TU München) var én av skolene universitetet hennes har avtale med, og er et anerkjent universitet.
– Universitetet hadde mange spennende fag. I tillegg kunne jeg litt tysk fra før av, og hadde lyst til å dra til et land hvor jeg kunne utvikle språket videre.
Navn: Anine Lersbryggen Wichstad
Alder: 26
Studieretning: Integrert master i byggeteknikk og arkitektur
Universitet: Technische Universität München
Studiested: München, Tyskland
München var heller ikke så langt unna Norge, og det var samme tidssone.
Studiene i München startet i oktober, men før dette hadde hun et introduksjonskurs i tysk, som også telte med i poengene hennes. Skoleåret endte mot slutten av sommeren.
Hvordan var søknadsprosessen?
– Enkel! Alt gikk gjennom universitetet, så det var veldig greit. Det var én til to plasser universitetet kunne tilby, og jeg ble godkjent med tanke på karakterer.
– Jeg måtte ha minimum C i gjennomsnitt, men det var ikke noe krav å kunne tysk, utdyper hun.
Anine forteller videre at hun måtte finne fag som passet til fagbeskrivelsen for å få året i München godkjent, så hun flyttet på en del fag.
– Jeg tok jo for eksempel en del fjerdeklassefag i andreklasse og omvendt, sånn at det gikk opp.
Hva var den største forskjellen fra å studere i Norge?
– Jeg måtte kommunisere mye på tysk. Det var også et høyere nivå på universitetet i Tyskland enn på de fleste universiteter i Norge, så det forventes mer av deg, forklarer hun.
Anine forteller også at hun hadde flere venner som tok hele graden sin der, og at de tok masteren sin på tre år i stedet for to fordi kravene er såpass høye.
Hun påpeker at forholdet mellom foreleser og student er mye mer «casual» i Norge, og at det er mer formelt i Tyskland, men det kan variere fra foreleser til foreleser.
– På TU studerte jeg både på engelsk og tysk, og gikk sammen med folk fra mange forskjellige land, det var veldig gøy!
Hun forteller at folk er mye mer sosiale i Tyskland.
LES OGSÅ: Hanna (25) er trainee hos ABB
Kan du fortelle litt om studiet ditt?
I Norge studerte Anine byggeteknikk og arkitektur, mens i Tyskland går hun ikke et spesifikt studie, men la heller sammen fag hun trengte og som lignet på fag i Norge, for å få året godkjent. Fakultetet het «Faculty of Civil, Geo and Environmental Engineering».
– Jeg tok mange ingeniør-, fysikk- og arkitektfag. Arkitektfagene var det opptaksprøve til, og de var utfordrende, men samtidig morsomme.
– Vi fikk oppgaver vi skulle løse, og så gikk vi gjennom dem i timen. Vi jobbet ofte med ulike prosjekter gjennom flere uker, fortsetter hun.
Karaktersystemet i Tyskland er veldig annerledes.
– Karaktersystemet går fra 1 til 5. 1 tilsvarer A eller 6, og 4 er det samme som E eller 2.
– Hvis du stryker, får du vite hvor mye du har strøket. Hvis du får for eksempel 4.1, har du strøket litt, mens hvis du får 4.9, da har du virkelig strøket! Forklarer Anine.
Kan du beskrive en vanlig studiedag for deg?
– Det var forelesning til ulike tider, så når det for eksempel ikke var forelesninger pleide jeg først å spise frokost, og så møte noen venninner på kafé for å jobbe litt med fagene.
– Deretter dro jeg og trente på et treningssenter i nærheten av der jeg bodde. Så bar det til universitetet for å ha undervisning, og det ble servert varm, billig lunsj, forteller hun.
– Etter skolen var det vanlig å ta seg noen øl i baren, eller så dro vi ut og spiste eller hang sammen.
Drikkekulturen i Tyskland er veldig annerledes, og folk drikker generelt mer der enn de gjør i Norge.
– Det er for eksempel vanlig å ta seg en øl eller to til lunsj, middag eller før trening på en ukedag.
LES OGSÅ: Student i utlandet? Da vil vi komme i kontakt med deg!
Hva gjorde du når du ikke var på skolen?
– Når jeg ikke var på skolen, satt vi mye i parker, hadde piknik, spilte spill, trente, dro på fest, spiste ute eller lagde middag sammen, forteller Anine.
Hun dro i tillegg på mange spennende turer.
– Vi kunne for eksempel dra til Neuschwanstein (Disney-slottet) eller andre steder i Bayern, som for eksempel Nürnberg.
– Vi var også i Østerrike og Liechtenstein. Erasmus arrangerte turer hvor vi blant annet dro til Ungarn og Sveits, så det var utrolig gøy å få oppleve, fortsetter hun.
Det var også mange andre «eventer» i byen. Noe av det kuleste, synes Anine, var å få oppleve Oktoberfest i opprinnelsesbyen!
Hvordan var studentmiljøet?
– Det var utrolig bra! Menneskene var veldig hyggelige og sosiale, og jeg var med på alle mulige aktiviteter.
– For meg var det viktig å oppleve så mye som mulig. Jeg ble god venn med fadderen min, og hang mye med henne og vennene hennes, forteller hun.
Det var også viktig for Anine å oppleve kulturen, og møte helt andre mennesker enn hun vanligvis gjør. Hun ville ikke støtte seg på andre nordmenn.
– Jeg ville gå utenfor komfortsonen, se nye ting, bli en del av kulturen, bli kjent med folk fra andre land og komme ordentlig inn i miljøet.
Anine fikk mange venner, både tyske og internasjonale. De reiste og opplevde mye sammen, og hun følte hun fikk et innblikk i kulturen.
Prisene var generelt billigere enn i Norge, selv om München var et dyrere sted å bo enn en del andre tyske byer. Leiepriser var dyre, mens for eksempel alkohol var billig.
Hun forteller at hun savner München og har veldig lyst til å reise dit igjen snart. For noen uker siden var fadderen hennes på besøk i Oslo, fordi hun selv er på utveksling i Danmark.
– Det var utrolig hyggelig å se henne og vise henne rundt i hjembyen min!
Vil du anbefale å studere i Tyskland, og har du noen tips til nye studenter?
– Jeg vil virkelig anbefale å studere i Tyskland, det er en opplevelse for livet! Forteller hun.
Anine har et par tips. Blant annet kan det være lurt å finne bolig tidlig, da dette var noe som kunne være vanskelig, og å gjøre så mye «research» du kan før du drar.
– Jeg ville for eksempel tatt ha noen ekstra fag i Norge før jeg dro, for å ha mer fritid og for å utnytte tiden på utveksling.
Det sosiale er selvfølgelig viktig, og det å kunne gå utenfor komfortsonen og være selvstendig.
– Meld deg på alt mulig sosialt! Ikke prat kun med andre nordmenn, prøv å bli kjent med mennesker fra Tyskland og andre land. Det er jeg utrolig glad for at jeg gjorde, og jeg følte at jeg opplevde mer på grunn av det.
– Dra alene, det er noe med det å klare seg på egenhånd uten nettverket sitt. Jeg følte at jeg ble mye mer selvstendig, og vokste som person, fortsetter hun.
Anine oppfordrer alle som har lyst til å dra, til å hoppe ut i det.
– Alt ordner seg, og du får mye hjelp fra universitetet og Erasmus.
– Jeg sitter igjen med minner for livet, selvstendighet, mange nye venner, bedre stedsans, større kunnskap i både tysk og engelsk, og jeg har blitt mer løsningsorientert, utdyper hun.
– Uansett om du får året godkjent eller ikke, er det verdt det. Et år av livet ditt er ingenting i bytte mot opplevelsene du får ved å dra på utveksling!