En måned inn i en hverdag som brått har endret seg etter koronaviruset kom til Norge, er fremtiden for norske utenlandsstudenter fortsatt usikker. Norske studenter har i mange år reist til utlandet for utvekslingssemestere eller for å ta en full grad.

Da koronapandemien traff Norge i midten av mars, ble norske utvekslingsstudenter bedt om å returnere til Norge, mens studenter som tar en full grad kan velge om de vil bli værende i studielandet eller om de ønsker å reise hjem.

 

Jobber med å videreformidle informasjon til utenlandsstudenter

Presidenten i ANSA, Hanna Flood, har viet tiden til å veilede studentene i utlandet gjennom denne krisen. Mye av jobben er å videreformidle informasjon fra myndighetene, ut til studentene verden rundt.

– Studenter over hele verden er alle påvirket av krisen vi står i.

Noen bor i land hvor det i lengre tid har vært full lockdown, andre land har regler som ligner mer på de vi har i Norge, mens noen land begynner å slippe litt opp på tiltakene de har hatt, forteller ANSA president Hanna Flood.

  

Følte at å returnere til Norge var riktig beslutning

«Mari» studerer ved et universitet i Australia, men valgte å flytte tilbake til Norge basert på utenriksdepartementets råd, og grunnet risikoen for å ikke kunne returnere til Norge etter semesterslutt.

– Etter den raske utviklingen i Europa ble det også mer seriøst i Australia, men da jeg reiste var fortsatt alt åpent som normalt.

Universitetet valgte å ikke gjennomføre forelesninger, men bibliotek, kantiner og fellesområder var åpne. Dette endret seg rett etter at jeg reiste hjem, og det ble like forhold som det var i Norge, forteller «Mari».


  

Strammere økonomi og svekket krone

Utenlandsstudentene opplever at økonomien er strammere enn noen gang, ettersom kronekursen har blitt svekket av pandemien. Hvor hardt det rammer hver og enkelt student, varierer fra studielandet.

– Det er mange som er veldig bekymret for økonomien.

Kronen har svekket seg sterkt fra en allerede svak posisjon, noe som fører til at flere ikke har råd til å betale leie. Dette gjelder også de som reiser hjem, siden mange blir sittende igjen med en kontrakt de ikke kommer seg ut av, forteller Hanna.

– Studielånet blir borte på grunn av av svak krone, og mange får nå ikke sommerjobb.

Slike bekymringer for økonomien er belastende, særlig når den kommer på toppen av usikkerheten vi alle føler på i en slik situasjon, fortsetter hun.

Utenlandsstudenten «Mari» flyttet hjem før økonomien ble preget, men måtte se depositumet til leiligheten tapt.

På grunn av bevis fra UD om at nordmenn skulle komme tilbake til Norge, fikk jeg avsluttet leiekontrakten min og mister kun depositumet, forteller hun.

LES OGSÅ: Lars studerer medisin i Praha

  

Usikkerhet og en hverdag snudd på hodet

Hanna Flood forteller at ANSA har mottatt flere henvendelser fra studenter som ikke har tatt sjansen på å reise hjem til Norge, på grunn av uklar informasjon om fullføring av grad.

– Studiestedet ber dem være forberedt på snarlig oppstart av obligatorisk undervisning, grensene inn til landet er stengt, og en del har derfor valgt å bli i frykt for at de ikke vil bli ferdige i tide.

De frykter at det i så fall kommer til å påvirke oppstart i jobb, som igjen vil gi en usikkerhet på grunn av tapt arbeidsinntekt, forteller ANSA-presidenten.

For «Mari», har studiehverdagen blitt snudd på hodet. Alt av undervisninger er på nett, og for studentene som er fra Australia hadde semesteret nettopp startet, som betyr at hele semester skjer på nett. Hun må også forholde seg til australsk tid, som er noe forvirrende med tidsforskjellen.

Man bruker som regel noen uker på å bli komfortabel på hva stoffet går ut på og hva som kommer til å skje, forteller «Mari».

– Jeg kjenner godt på den usikkerheten om egentlig jeg har forstått faget riktig eller ei nå.


  

Utsatt eksamen og en usikker høst i vente

Eksamen i Australia har blitt utsatt med tre uker, og «Mari» føler med andre australske studenter som får en kort ferie ettersom neste semester starter allerede 27. juli.

– Alle eksamener har blitt endret til online, og i tillegg blitt utsatt. Eksamensperioden starter nå etter vi egentlig skulle være ferdig. Derfor blir det ikke sommerferie før 11. juli.

Det er en kjip situasjon for australske studenter, da neste semester fortsatt starter til planlagt tid, den 27 juli, forteller hun.

Dette er den første krisen norske studenter har opplevd, for generasjonen som har vokst opp på 90- og 2000-tallet, og Hanna Flood kommer med gode råd til utenlandsstudentene.

– Først og fremst er det viktig sørge for sin egen sikkerhet. Deretter å følge med på informasjonen som kommer. Det endrer seg raskt, avhengig av hvilken krisesituasjon man står i.

Som med dagens pandemi, kan det endre seg fra dag til dag. Da er det viktig å følge med på informasjon fra universitetet, fra myndighetene i landet man studerer, fra norske myndigheter og fra ANSA, forteller presidenten.

En del av studieforløpet til «Mari» avhenger av nytt studie i et nytt studieland til høsten, men koronaviruset har gjort høstplanene usikre.

– Ettersom jeg er australsk student, må jeg forholde meg til australske regler for utveksling. Det er nå uvisst om det blir mulig å gjennomføre det eller ei. Er situasjonen lik om to til tre måneder er det ikke mulig.

Da må jeg velge mellom å ta ett år pause, som egentlig ikke er lov, men unntak på grunn av pandemien, eller bytte grad og fullføre ett år til ved det australske universitetet, forteller «Mari».


 

Alltid mulig å returnere hjem til Norge

Om du befinner deg som norsk student i utlandet, og ønsker å returnere hjem til Norge, er ikke mulighetene for å komme hjem borte, selv om antall flyavganger er drastisk redusert og er rammet av mange kanselleringer.

UD forsøker å koordinere flyavganger fra enkelte steder for å få folk hjem, men vi ser også at studentene blir kreative. Våre tillitsvalgte i Slovakia og Ungarn chartret et fly for å få 180 studenter hjem, informerer ANSA presidenten.

Hva høsten vil bringe, er vanskelig å si, men studentene lever i håp om at studiene vil komme seg tilbake til normalen.

– Jeg valgte å reise hjem til Norge hovedsakelig på grunn av det var anbefalt, og usikkert hva som nå kom til å skje.

Jeg følte også på presset fra at alle de andre studentene også reiste hjem fra ulike land til Norge, samt flere internasjonale studenter som reiste fra Australia, forteller «Mari».

Jeg håper det blir mulig å utveksle eller studere utenlands til høsten, sier «Mari».