(StudentTorget.no):

Motivasjonsbrevet, personal essay eller personal statement kan i noen tilfeller være det avgjørende elementet for at man kommer inn på det utenlandske universitetet man har søkt på.
 
Det er imidlertid ikke alltid like lett å komme i gang, og derfor har StudentTorget laget en guide til deg som lurer på hvordan du skal gå frem.
 
Du bør huske på at brevet skal gjenspeile deg, og at det derfor ikke alltid er det beste å følge alle disse rådene til punkt og prikke. Det finnes nemlig ingen fasit på hvordan dette brevet skal skrives, og derfor har du frie tøyler til å vise deg frem fra din aller beste side.
 
 

Lag et tankekart

 
En grei start er å begynne idemyldringen. Lag gjerne et tankekart over utdanningen din så langt, fagfelt du trives med, hobbyer du har og har hatt, jobber og verv du har påtatt deg og annen kunnskap du har tilegnet deg. Dette er en grei oversikt å ha når du skal begynne å skrive.  Alt det du har gjort så langt i livet burde du prøve å knytte opp mot studiet, slik at de ser at du er høyt kvalifisert for en studieplass. 
 
 

Hva bør du skrive om?

 
Det aller viktigste med dette brevet er at du formidler hvorfor du vil studere dette faget. Begynn gjerne med hva du vil søke på og hvorfor dette er det riktige valget for deg. Hvordan kom du fram til dette valget og hvorfor motiverer dette fagfeltet deg? Hva var det som gjorde at du tok dette valget, og hva er det som gjør deg så interessert i det? Det er også svært viktig at du gjør det krystallklart for mottakeren at det er dette du vil gjøre videre i livet, og selvfølgelig også hvorfor. Universitetene stiller seg spørsmål som ”vil denne studenten passe inn på dette kurset og ved vårt universitet?”, ”har denne studenten gode kommunikasjonsevner?” og ”er det stor sannsynlighet for at denne eleven fullfører utdannelsen?” 
 
Når du begynner å skrive gjør det ingenting om det ikke er strukturert, det kan du gjøre til slutt når du har fått ned alle poengene dine. 
 
Inkluder gjerne også hvorfor du velger nettopp dette landet som studieland; hvor du fikk ideen fra og hva som trekker deg dit. 
 
 

Hva er dine personlige kvaliteter?

 
Fortell dem hvorfor du kommer til å fullføre, og ha tro på deg selv i at du vil gjøre videre suksess innenfor dette feltet. Hvilke personlige egenskaper gjør at du er en sterk kandidat? Ikke bare rams opp gode egenskaper, men utdyp disse ved å skrive litt om hvordan du tilegnet deg disse, og knytt det opp mot utdannelsen. Det kan blant annet være gjennom skolegang, frivillig- eller betalt arbeid. Det kan også være interesser og hobbyer du har, men utelat interesser du har som ikke kan relateres til studiet. Her er det viktig at personligheten din lyser igjennom teksten.  
 
Målet med motivasjonsbrevet ditt er å vise deg fra din beste side, så utelat negative sider ved deg selv. Ting du bør utelate fra motivasjonsbrevet er; vitser, klisjéer, politiske eller religiøse synspunkter, engelske ord du ikke har i ditt vokabular og overdrivelser. 
 
 

Hva er dine faglige kvaliteter?

 
La dem få vite hvorfor du vil passe inn på deres universitet. Trekk frem dine faglige kvaliteter. Hvor har du tilegnet deg disse? Det kan være gjennom en ukes frivillig arbeid, en høyt profilert betalt jobb, eller erfaringer du har fått gjennom tidligere utdannelse. Dette henger kanskje sammen med hvorfor du valgte å dette fagfeltet i utgangspunktet? 
 
Skriv litt generelt om hvordan du fungerer på skolen. Ikke ta med tidligere karakterer, det ser de på vitnemålet ditt. Hele poenget er at de skal forstå at du vil klare å fullføre utdannelsen med gode forutsetninger. De vil vite om du klarer å tilpasse deg universitetshverdagen, om du takler press og om du klarer å henge med på undervisningen som foregår på engelsk. Skriv gjerne om det er noe ekstra du kan tilby universitetet. La dem forstå at du er en helt unik student med masser av motivasjon og pågangsmot som gir engasjement tilbake til skolen. Kanskje du er typen som liker å stille til elevrådsverv, kanskje du liker å hjelpe medelever og kan bli en PAL (peer-assisted learning), eller kanskje du finner et samfunn du vil engasjere deg i? Dette er ikke så viktig i motivasjonsbrevet, men kan telle positivt om du har noe spesielt du ønsker å bidra med. 
 
Gjør det åpenbart at dette er drømmen din og at du har et brennende ønske om å bli akseptert. For det har du vel, siden du søker? Så lenge du ikke overdriver og skriver det som en klisjé vil de forhåpentligvis la seg overbevise. 
 
Hvis du søker på flere enn ett fag er det lurt å prøve å skrive om fellestrekkene ved fagene. Prøv å ikke nevne studiene ved navn, og inkluder heller felt innenfor fagfeltene som kan relateres til alle studiene du søker på. Likevel er det viktig å holde tunga rett i munnen så du ikke skriver rundt grøten.
 
Inkluder også dine fremtidige karriereplaner og ønsker. Skriv noe om hvordan du tenker at nettopp den utdanningen du søker kan hjelpe deg med å nå ditt endelige mål. Det virker gjennomtenkt og strukturert dersom du har en langsiktig plan.
 

LES OGSÅ: Steg for steg: Slik fyller du ut UCAS-søknaden

 

Få innspill fra venner og familie

 
Som tidligere nevnt er dette et personlig brev fra deg til universitetene, så la din skrivemåte og ditt tankesett skinne igjennom. 
 
Det er ikke hver dag du skriver om deg selv, så forvent å måtte skrive noen utkast før du er fornøyd. Det er slik at jo vanskeligere universitetet er å komme inn på, jo viktigere er motivasjonsbrevet. Sørg derfor for at du er 100 prosent fornøyd før du sender inn søknaden din. La gjerne venner og familie lese gjennom brevet, og be dem kommentere. Kanskje de kommer på noen verdifulle egenskaper du har glemt at du hadde?
 
Det er mulig å skrive opp til 4000 tegn, men det anbefales å ligge på rundt 500-600 ord. 
 
Gjør endringer og strukturer teksten din slik at det er en fin flyt og er lett leselig. Et motivasjonsbrev trenger ikke nødvendigvis å være skrevet på akademisk engelsk. Det er viktigere at du får frem poengene dine og runder det hele opp i en fin gjenspeiling av deg selv.
 
 
Kilder: ucas.com og studential.com