M otivasjonsbrevet, personal essay eller personal statement, kan være et avgjørende element i den komplette søknaden din til studier i utlandet.

Det er her du får sjansen til å presentere din personlige essens og motivasjon, som ikke kommer frem via karakterer, portefølje, eller annen informasjon i søknaden. 

StudentTorget har tatt en prat med Kristine Nævdal, som jobber som study advisor i Kilroy, og samlet 5 gode tips til deg som skal skrive motivasjonsbrev. 

 

1. Den grunnleggende strukturen

Kristine forteller at man ofte må ha motivasjonsbrev, hvis man skal søke på universiteter i England, eller hvis man søker på et masterstudie i utlandet.

Det er også vanlig at universiteter i USA krever et
personal essay, som en del av søknadspakken. 

Det viktigste er at man fatter seg i korthet, sier Kristine. Brevet burde ikke være mer enn en A4 side. Man kan se på det litt som en jobbsøknad, legger hun til. 

Hvis du skal sende flere motivasjonsbrev til ulike institusjoner, er det nødvendig å skreddersy hvert enkelt brev. Dette gir et mye bedre inntrykk, enn å sende et generelt brev til flere universiteter. 

Lag heller et skall som du tilpasser til hvert enkelt universitet, tipser Kristine. 

Kristine forteller at brevet burde begynne med å introdusere deg selv, nevne litt akademisk- og arbeidserfaring. Deretter kan man snakke om sin motivasjon og drømmer for studiet man søker på. 

Nevn gjerne noen relevante hobbyer eller steder du har jobbet frivillig, sier hun. Få frem de gode egenskapene dine, ting du har oppnådd i skole og i arbeid. 


 

2. Lag et tankekart 

For å få litt fart på ideéne, kan det være fint å lage et tankekart over alt som muligens kan være relevant i et motivasjonsbrev. 

Hvilke interesser har du? Har du bodd ulike steder? Har du vunnet noen priser, utmerkelser eller jobbet som frivillig et interessant sted? Hvor og når i livet møtte du dine største utfordringer, som formet deg til den personen du er i dag? 

Svarene på disse spørsmålene kan du føre i et tankekart, før du gjør en vurdering av hva som er relevant.

Som sagt, skal du forsøke å trekke frem tingene i ditt liv som gjør deg til en helt unik kandidat. 

LES OGSÅ: En guide til deg som vil søke på studier i Storbritannia

 

3. Tenk godt over åpningslinjen din

En søknadskomitte skal lese igjennom hundrevis, kanskje tusenvis, av motivasjonsbrev hvert år, for å vurdere hvem universitetet tar inn.

En felle du kan gå i, er derfor å åpne brevet ditt med “Hi, my name is…”, eller noe i lignende dur. Husk, du må fange oppmerksomheten fra aller første setning!

For eksempel, en student åpnet brevet sitt med “I used to work as a spy…”, og fortalte så om hvordan hun som liten ofte lekte at hun hadde sitt eget spionbyrå. Denne leken ble etter hvert til en sterk interesse for kriminologi og psykologi, som var linjen hun nå søkte på. 

Tenk på lignende åpninger du kan begynne din unike historie med.


 

4. Få frem kjernen til motivasjonen din

Husk på at motivasjonsbrevet er din sjanse til å fortelle opptakskomiteen om hvorfor du er motivert for å studere hos nettopp de. 

Ofte søker man på noe man har interesse for, så se litt på hvilke interesser du har for å få frem hvorfor du søker på akkurat dette universitetet, sier Kristine. 

Prøv å finne de øyeblikkene i livet ditt som har styrket interessen relevant til studiet du søker på.

La oss si at du søker på et sted for å studere biologi. Vokste du opp nær skogen og ble fascinert av planter og dyr du så der? Eller var du på akvariet som liten og ble så trollbundet av fiskene, at du kunne stå med nesen mot glasset i timesvis? Nevnt noe personlig, for å fremheve din unike historie. 

Få også frem hva du har lyst til å gjøre med studie i fremtiden, tipser Kristine. Og gjerne også, hvorfor du har valgt akkurat det universitetet.

Dette kan være ting som akademisk omdømme, beliggenhet, at de har et godt program for akkurat det du vil studere, eller at du vil være en del av et internasjonalt miljø.


 

5.  Skaff deg en sparringspartner

Uansett hvor glad eller flink du er til å skrive, blir man alltid litt blind på det man skriver selv.

Her kan det være nyttig å finne en person, som kan lese over brevet ditt kontinuerlig og gi deg tilbakemelding. 

Det er ofte lurt å skrive å skrive et utkast først, sier Kristine. Les så igjennom, og så kutt ned på alt som er overfladisk. 

Det finnes mange flinke organisasjoner som Kilroy, ANSA og Across The Pond, som tilbyr gratis rådgivningstimer om du er i en søknadsprosess.

Men ikke glem å bruke nettverket ditt. Har du en venninne som har skrevet motivasjonsbrev tidligere? En onkel som er veldig god i engelsk? Eller hva med en lærer du har et godt forhold til, som kanskje kan gi deg noen tips? 

Selv om innspill alltid er bra for å bearbeide flyt og struktur i teksten, er det viktigst at din personlige stemme skinner igjennom til slutt.

Et motivasjonsbrev trenger heller ikke nødvendigvis skrives på akademisk engelsk. Det er viktigere at du får frem poengene dine og runder det hele opp i en fin gjenspeiling av deg selv.