Mange sliter med å velge hvilken utdanning de skal ta, og for studenter kan det være vanskelig å vite hva man skal skrive bachelor- eller masteroppgave om.

For er det ikke utdannelsen som definerer hvilke muligheter man vil ha i arbeidslivet? Ikke nødvendigvis.

– Folk tror at å velge studieretning er det samme som å velge en karriere, men det er bare ikke tilfelle. En studieretning forhåndsbestemmer ikke hva du ender opp med å gjøre, sier karriererådgiver Rosanne Lurie ved University of California.

Dette sier hun til Selena Welz, som har skrevet et innlegg på karrierenettstedet Wetfeet.com, hvor hun argumenterer for hvorfor studievalget ikke nødvendigvis vil definere resten av karrieren din.

 

All utdanning teller

Realiteten er at høyere utdanning generelt vil kvalifisere deg for et svært vidt spekter av yrker og bransjer. Ferdighetene arbeidsgivere er på jakt etter er utviklet og raffinert av utdanning generelt, uavhengig av bestemte studieretninger.

Ifølge en årlig undersøkelse utført av det amerikanske National Association of Colleges og Employers (NACE), er kommunikasjonsferdigheter rangert som nummer én på arbeidsgiveres ønskeliste for potensielle nye arbeidstakere.

Ærlighet og integritet, samarbeidsevner, mellommenneskelige ferdigheter, og motivasjon fulgte vider på listen, og ingen av disse direkte knyttet til noen konkrete studier.

Selv høyere utdanning som fører til konkrete yrker gir flere muligheter i arbeidslivet. Ingeniørstudier, medisin og jus er karrierer som krever spesialisert og spesifikk kunnskap, sammen med en grad eller tittel å vise til.

Men denne tittelen eller graden dikterer ikke en livslang karriere: En ingeniør kan gå videre til en ledende stilling i et teknologiselskap, en lege kan drive med forskning eller konsulentvirksomhet, og en advokat kan gå inn i rådgivning, eiendomsmegling eller undervisning.


 

Allsidighet er viktig

For å få mest mulig ut av utdannelsen din, uansett hva det er, kan det være lurt å tilpasse fordypninger eller frie emner på en måte som gjør deg allsidig og attraktiv i flere bransjer eller stillinger.

For eksempel kan kunststudenter virkelig styrke jobbmulighetene sine ved å velge noen økonomifag, mens økonomistudenter kan tenkes å dra nytte av kommunikasjon, mediefag eller lignende.

Sammen med å tilpasse fagkombinasjonene, tilbyr høgskoler og universiteter mange muligheter til å tilfredsstille interesser og prøve seg på forskjellige ting. Dette kan være studentforeninger, studentaviser, spesielle forskningsprosjekter, studentidrettslag eller frivillig arbeid.

Dette gir en erfaring som er et enormt pluss å ha på CV-en når man skal søke jobber etter utdanningen. Og ikke minst er det en fin måte å få nye venner med felles interesser.

LES OGSÅ: 5 tips som kan gjøre karrierevalget lettere

 

En del av det store bildet

Å velge utdanning eller studieretning er noe som ikke bør tas lett på, men karriereplanlegging går ut på mer enn hva du studerer.

– Det å bestemme seg for en studieretning er bare første skritt mot å etablere en karriere som du vil bygge videre på resten av livet, avslutter Welz.