(StudentTorget.no):

 

Dersom du har planer om å studere i USA, bør du sette i gang med søknadsprosessen i god tid. Vanligvis er søknadsprosessen til høyere utdanning i USA lang og krever flere dokumenter. Det er derfor anbefalt å starte med forberedelsene ett år i forveien.


Kjetil Kleivmyr-Sandvoll jobber som manager hos SONOR, som er en veiledningstjeneste for studenter. Han har flere tips om søknadsprosessen til studier i USA:

 

Forbered deg tidlig

I søknadsprosessen er det viktig at du forbereder deg på hva du vil studere. Dette danner grunnlaget for læresteder som er aktuelle for videre studier. Du bør også ha en forståelse av hva skolene krever av karaktersnitt, språkkompetanse og eventuelle opptakstester.

 

Ha oversikt over kostandene

Prisen på amerikanske skoler varierer og det er derfor lurt at du har en oversikt over kostandene på skolene du ønsker å søke deg inn på. I USA tilbyr de fleste universitet og colleges tilrettelagte stipender, som idrettsstipender og akademiske stipender. Det er likevel dyrt å studere i USA pga. skolepenger og det kan derfor være lurt at du tidlig får oversikt over den totale kostnaden etter eventuelle stipender.


 

Dokumentasjon og frister

I søknadsprosessen bør du sjekke hva skolen du søker på krever av dokumentasjon, slik som referanser fra lærere eller lignende. Hvis dette er tilfellet, er det viktig å samle inn dette i god tid, fordi noen skoler har rullerende opptak for internasjonale studenter. Andre skoler har faste frister. Du bør ha en klar plan for de skolene du ønsker å søke opptak på tidlig nok til å få med deg fristene.

 

Opptakstester

Noen universiteter i USA krever at utenlandske søkere består en språktest. Det kan derfor være lurt at du sjekker om den aktuelle skolen din krever dette, og hvilken av de ulike testene de krever. Det er noen universiteter i USA som kun krever at du har karakteren 4 eller bedre i engelsk på vitnemålet ditt. Dersom du har lavere karakter, kan de kreve at du består en språktest.

 

Her er de vanligste opptaksprøvene som kreves på amerikanske læresteder:

 

TOEFL – Denne språktesten måler din leseforståelse, lytteforståelse, skriftlig og muntlig kommunikasjon på engelsk. Testen kan tas på American College of Norway i Moss og på ANSA i Oslo.


 

IELTS – Denne språktesten gjennomføres på samme måte, bortsett fra at den muntlige delen av testen foregår ansikt til ansikt med sensoren.

 

SAT – Mange amerikanske skoler kan kreve denne testen før førsteåret av en bachelorgrad. Denne testen består av tre hoveddeler; matte, leseforståelse og essayskriving.

 

Motivasjonsbrev

Mange universiteter i USA krever motivasjonsbrev, også kalt «personal statement», i tillegg til søknaden. I et motivasjonsbrev skal du presentere deg selv, din kunnskap og hva som motiverer deg til å studere på den aktuelle skolen du har søkt deg inn på. Dette er din sjanse til å overbevise studiestedet om at du er den perfekte studenten de vil ha.

 

Lånekassen

For å få støtte fra støtte fra Lånekassen må du først være tatt opp som student til en fulltidsutdanning ved et lærested. Utdanningen må tilsvare en norsk bachelor, master eller doktorgrad.

 

Hos Lånekassen kan du få opptil 309 704 kroner i stipend og lån per undervisningsår til å dekke skolepenger. Hvor mye du får i støtte er avhengig av hvor mye lærestedet koster per semester.


  
Planlegg økonomisk

Det er viktig å planlegge økonomisk før du reiser til USA, og det er viktig at du sørger for at du har tilgang til penger mens du er der. Kleivmyr-Sandvoll mener at studenter ikke bare er der for utdannelsen, men i høyeste grad for den kulturelle opplevelsen.– Sørg for at du har muligheter til å delta på de elementene du ønsker som konserter og utflukter, og får sett andre deler av landet når du først er der, legger han til.

 

Vurder billigere alternativer

Selv om det kan fremstå som dyrt å studere i USA, har du likevel billigere alternativer. I USA kan du ta to år ved et community college, som normalt koster mye mindre enn et fireårig universitetstsudie. Nesten alle community colleges tilbyr transferløp inn i en fireårig grad.

 

LES OGSÅ: The College Admissions Scandal

 

Få hjelp og søk deg mot mindre lærersteder

Elisabeth Taalesen, jobber som manager for KILROY, og deler sine beste tips om søknadsprosessen til studier i USA:

 

Vær realistisk

Når det gjelder studier i USA så er det viktig at studenter er realistiske. Utdanning i USA som vi ser i serier og på film blir fremstilt ganske annerledes fra virkeligheten ved mange studiesteder, så det er viktig å ikke reise over og tenke at blir akkurat slik. Mange amerikanere velger å bo hjemme mens de studere for å spare penger, så ved å bo på campus, bor man kanskje mest med andre internasjonale studenter.


 

Mange velger studiested fordi de har vært der på ferie med familie eller på språkreiser. Å være på ferie et sted er noe helt annet enn å bo der over en lengre periode. Ofte bor man på hotell sentralt, men dette vil man neppe har råd til som student, forteller Taalesen. – Det er viktig å tenke at bare fordi det er et fantastisk sted å feriere, så vil det ikke bli det samme å bo der, legger hun til.

 

LES OGSÅ: Amalie studerer for å bli ingeniør ved University of North Dakota

 

Vurder de mindre lærestedene 

Mange ønsker å søke seg inn på læresteder i de større byene som Los Angeles, San Diego, Miami og New York. De mindre lærestedene her har lavere levekostnader og mindre studentmiljøer som er lettere å komme inn i.


– Jeg vil oppfordre studenter til å ikke undervurdere mindre studiesteder, da dette kan gi en bedre opplevelse, føles tryggere og være mer sosialt!

 

– I tillegg får man kanskje se nye sider av USA som man ikke hadde regnet med i utgangspunktet, forteller hun.

 

LES OGSÅ: Ida er på utveksling i USA

 

Få hjelp av agenter

Taalesen råder søkere å ta kontakt med agenter for hjelp med søknaden.

 

– Vi informerer studenter om utdanningssystemet i USA og hjelper studenter med søknadsprosessen. Vi forstår at det er mye å sette seg inn i og at man ofte er redd for å gjøre noe feil i søknaden.


 

– Ikke vær redd for å kontakte og søke via agenter. Vi jobber med dette daglig og har masse erfaring, forteller hun.

 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet