Hvordan kom du fram til at det var til USA du ville dra?

Jeg er faktisk halvt amerikansk, og foreldrene mine møttes da moren min studerte i California!

Faren min er født og oppvokst litt utenfor Los Angeles, og vi har reist mye til både California og andre steder i USA, helt siden jeg var liten. Sånn sett, har jeg alltid vært tiltrukket av livsstilen her borte.

 

Utveksling til USA

Navn: Megan Muravez

Alder: 21

Studieretning: Bachelor i Business Administration, med konsentrasjon i markedsføring.

Studiested: Pacific Lutheran University, i Tacoma, Washington, USA.

 

Den amerikanske college-opplevelsen er jo veldig godt representert i media, og jeg ble nok ganske påvirket av filmer og TV også!

Når det er sagt, var den store drømmen å følge mammas fotspor og flytte til California selv, og PLU var alltid en «Plan B». Nå ser jeg tilbake på årene mine her, og kunne aldri tenkt meg å bodd et annet sted enn Washington – det er så fint!

 

 

Hvordan var søknadsprosessen?

Min søknadsprosess var definitivt mye mer kavete enn den trengte å være.

Da jeg søkte på PLU, visste jeg ingenting om organisasjoner som NORAM og SONOR, som hjelper norske elever med å søke på utenlandsstudier.

Jeg var også i en litt spesiell situasjon, ettersom jeg har dobbelt statsborgerskap, i både USA og Norge, og jeg blir strengt talt ikke ansett som en internasjonal søker i USA. Jeg måtte derfor ta SAT-prøven (ikke gøy), og hadde dessverre mye stress i sammenheng med søknadsprosessen min.

I etterkant, har jeg samarbeidet en del med SONOR, i forbindelse med jobben min på opptakskontoret ved PLU, og jeg ser jo hvor mye enklere det er å søke gjennom dem eller en lignende organisasjon; de tar seg av alt!

 

 

Kan du fortelle litt om studiet og undervisningen?

PLU er relativt liten i størrelse (ca. 3000 elever), og undervisningen reflekterer størrelsen i den forstand at vi har ganske små klasser, vanligvis mellom 15-30 elever per klasse.

Det synes jeg er skikkelig herlig, og det minner mye om undervisningsforholdene jeg hadde på videregående, med tanke på størrelse på klasserom, oppsett, og dialog.

Det beste med å ha små klasser, er at vi får et mer personlig forhold til professorene ved universitetet, og man merker at de bryr seg om deg som enkeltelev!

Klassestørrelsene legger også til rette for mye dialog og samtale i timene, som gjør selve undervisningen mer underholdende enn å bare høre etter på en forelesning.

Business-programmet på PLU er utrolig bra!

De fokuserer på helhetlig undervisning, og vi er pålagt til å ta noen fag utenfor studieretningen også. Det kan virke skremmende for noen, men det er veldig forfriskende å kunne veksle mellom tunge økonomifag med en klasse om feminisme, for eksempel!

Studiet består av en rekke fag man må ta, for å møte kriteriene til bachelorgraden, men man velger selv hvordan man vil legge opp timeplanen sin – og det er mye fleksibilitet!


 

Hva er den største forskjellen på å studere i USA og i Norge?

Jeg har jo aldri tatt høyere utdanning i Norge, så jeg vet ikke helt hvordan ting legges opp, annet enn hva jeg ser fra venner og så videre.

Men den største forskjellen jeg har merket, er hvordan man blir vurdert med karakterer.

I Norge, ut ifra det jeg har forstått, har mye færre (men større) innleveringer per semester, som gjør at hver karakter er en større proporsjon av den endelige karakteren.

I USA, derimot, har man mange «quizzes» og «exams» i løpet av semesteret, men hver enkelt vurdering har ikke så stor betydning for sluttkarakteren i faget.

Som business-elev, har jeg mye flervalgsprøver, hvor stort sett hele eksamenen/prøven består av flervalgsspørsmål. Det er også mye gruppearbeid og presentasjoner, men det varierer selvfølgelig ut i fra hvilket studie man går.

Kulturmessig er det også litt forskjell, selvfølgelig – amerikanere er mye mer åpne for sosialisering med fremmede!

Det er kanskje det jeg liker best med å studere her borte, og det er veldig kjekt å være på skolen, når man treffer på folk man kjenner hele tiden.

De fleste elevene bor også på selve universitetet, og skoledagene består som regel av en god blanding av forelesninger og sosialisering!

 

 

Hvordan er en vanlig dag i Tacoma?

PLU blir ofte beskrevet som en boble, fordi de fleste på skolen blir på campus (eller i nærheten), og det er her det meste skjer – verden utenfor blir liksom litt glemt.

Vi ligger ganske nærme Seattle (40 minutter med bil), men i hverdagene, blir de fleste studentene bare på skolen, og derfor består en vanlig dag i Tacoma stort sett bare av forelesninger, jobb for dem som har det, og trening, sosialisering, lesing på biblioteket, og så videre.


 

Hvordan er studentmiljøet der?

Ja, en boble er vel fortsatt den beste måten å forklare det på!

Studentmiljøet på PLU er preget av at vi er en «liberal arts» skole, som betyr at skolen spesialiserer seg innen fag som bygger på samfunnsfag som litteratur, filosofi, statsvitenskap, og så videre – men det er også utrolig mye variasjon blant elevene!

PLU er en veldig bra skole rent akademisk, vi er et anerkjent universitet i Washington, og det merkes på elevene at de fleste bryr seg om studiene sine, og bruker tid og energi på å gjøre det bra.

Området rundt PLU er ikke nødvendigvis lagt opp til at det er masse studenter i nærheten, men de fleste restaurantene, kafeene, barene, og så videre, tilbyr studentrabatter.

Jeg pleier å beskrive skolen som «liten nok til at du føler tilhørighet, men stor nok til at ikke alle kjenner alle.»

LES OGSÅ: I'm back, America

 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Jeg har to jobber, i tillegg til studiene; jeg er barista på en café på campus, og så jobber jeg på det internasjonale opptakskontoret!

Når jeg ikke jobber eller er på skole, befinner jeg meg oftest på biblioteket med venner, eller så finner vi på noe gøy i nærområdet.

Washington har mye fin natur, og det hender at jeg drar med meg venninner eller kjæresten på en tur, og om sommeren drar vi til en innsjø i nærheten og soler oss.

Som sagt, er vi ikke langt unna Seattle, noe som gir meg mye muligheter med tanke på fritidsaktiviteter, konserter, museum, restauranter, osv. Seattle-turer er som regel reservert til helgene, men det hender at jeg drar på konsert i ukedagene også!

Ettersom jeg har fylt 21 år, er det nå lovlig for meg å dra ut, og jeg og vennegjengen min har en liten tradisjon, hvor vi drar til en bar rett ved skolen for «dollar beers» på torsdager – det er alltid etterlengtet etter en lang dag med forelesninger!


  

Hvordan er prisnivået og leieprisene der?

Det kommer litt an på hvilket hus/leilighetskompleks man er interessert i, men jeg bor i et relativt stort hus, med fire andre, og jeg betaler rundt $300 for leie, uten ekstra avgifter som vann og elektrisitet.

Basert på hva jeg vet om andre, som bor i nærområdet, vil jeg si at leieprisene ligger mellom $300-$450.

Hvis man skal bo on-campus, blir det selvsagt dyrere, men da betaler man jo hele summen sammen med skolepengene, og man tenker ikke så mye på det.

Jeg anbefaler alltid å bo i dorm (på skolen) førsteåret, for å bli kjent med folk og bygge et nettverk, men hvis man finner venner man vil bo med til årene etter, lønner det seg å flytte inn i et av husene/leilighetene som ligger i området rundt skolen.

 

 

Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i USA?

Det kan være litt utfordrende å bli vandt med de sosiale normene helt i starten.

Jeg nevnte jo tidligere at amerikanere er veldig åpne og sosiale, men det er fortsatt ikke slik at alle blir bestevennen din av den grunn. Jeg syntes det var litt vanskelig å bli vandt til «smalltalk» og litt mer overfladiske vennskap, men etter ett par år i statene elsker jeg det!

Etterhvert finner man jo ut hvem man kommer skikkelig godt overens med, og når man har bygd den grunnmuren med gode vennskap, er det jo bare hyggelig med andre bekjente i tillegg, og man trenger ikke nødvendigvis å kjenne dem kjempegodt.


 

Er det noe du skulle ønske at du visste før du dro, som andre studenter kan ha nytte av å vite?

Jeg skulle ønske at jeg visste om SONOR/NORAM!

Hvis du har lyst til å studere i utlandet: Ta kontakt med en av de, de gjør hele prosessen så mye enklere for deg!

LES OGSÅ: Anne Vadder studerer markedsføring ved California State University i USA

 

Vil du anbefale andre å studere i USA, og har du noen tips til nye studenter?

Absolutt!

Å studere i USA, er en helt fantastisk opplevelse, og jeg oppfordrer flere til å utforske studier i andre stater enn California/New York også. Jeg forstår selv veldig godt trekkraften til disse statene, og det er jo en veldig «American dream» appeal, ved å reise til LA eller New York, for å studere i en kjent storby.

Jeg endte opp med å studere i Tacoma, Washington – en stat jeg hadde glemt eksisterte, før jeg søkte på skolen!

Jeg visste omtrent ingenting om Tacoma eller Washington, før jeg flyttet hit, og for å være ærlig, så var jeg litt skuffet over at jeg ikke skulle til California likevel, men etter tre år her, ville jeg aldri valgt noe annet.

Det er noe med å dra til det «ekte USA», hvor ikke alt har et Instagram-filter over seg, som gjør opplevelsen ekte.

Du blir virkelig kjent med de mangefasetterte sidene ved USA og den amerikanske kulturen, og mitt største tips til nye studenter, som vurderer USA, er å utforske så mange alternativer som mulig!