Navn: Henrik Årby
Alder: 21
Studieretning: Politics and International Relations
Studiested: The University of Nottingham, Nottingham, England.

 

Hvordan kom du fram til at det var til England du ville dra?
Det var flere grunner. Helt siden jeg var liten har jeg alltid drømt om å dra ut i verden og utforske nye steder. Det var noe inne i meg som søkte å komme ut av komfortsonen og eksponeres for nye kulturer og opplevelser som du rett og slett ikke finner i Norge. Jeg gikk IB-linjen (International Baccalaureate) på videregående, hvor alt var på engelsk, derfor var det en veldig naturlig overgang. Sist, men ikke mist, må jeg ærlig innrømme at en stor del av meg også ville realisere barndomsdrømmen om å leve i Harry Potter-land.


Hvordan var søknadsprosessen?
Først søkte jeg selv gjennom UCAS (Storbritannias svar på Samordna opptak red. amn.), men fikk etterhvert hjelp av Across the Pond. Dessverre kom jeg ikke inn på noen av valgene mine og ga opp England for en stund. Det var da jeg kom over UCAS «clearing» som tilbyr restplasser med nedsatte inntakskrav. Jeg ringte sikkert ti forskjellige universiteter og kom til slutt inn på Nottingham.

 

Foto: Henrik Årby


 

LES OGSÅ: Hedda studerer journalistikk i London


Kan du fortelle litt om studiet og undervisningen?
Det har variert fra år til år. Førsteåret var veldig generelt og jeg hadde en del fag som jeg ikke interesserte meg for. Studiet er veldig spennende og har eksponert meg for en bred variasjon av fagområder, som jeg selv velger å fordype meg i gjennom andre- og tredjeåret. Jeg har gått fra en typisk 9 til 16-dag til å ha bare én time undervisning om dagen. Dette gir meg mer tid til å bruke på fordypningsoppgavene mine, spesielt bacheloroppgaven.


Hva er den største forskjellen på å studere i England og i Norge?
Du blir eksponert for et utrolig mangfoldig miljø der du blir kjent med folk fra hele verden. Samholdet er noe av det jeg har satt mest pris på. Du føler du er en del av en stor gjeng der alle har den samme bakgrunnen som deg på tross av de kulturelle forskjellene. Linjeforeningene, eller «societies» som vi kaller det, er også utbredt i større grad enn i Norge, med oppimot 250 forskjellige societies, så det er noe for alle.


Hvordan er en vanlig dag i Nottingham?
Det kommer an på hvilket universitet du er tilknyttet. Campus i Nottingham ligger 15 minutter utenfor sentrum og jeg bor for tiden i det mest sentrale studieområdet i byen, med studenthus på alle kanter. Dette er med på å styrke samholdet, fordi vennene dine ikke bor mer enn ti minutter gåavstand unna deg. Om du bor i sentrum er det et yrende byliv som byr på alt fra unike restauranter og barer man drar til på kvelden, grønne parker å gå i når man trenger en pause, og et fantastisk, lokalt musikkmiljø som alltid har noe nytt og spennende på gang.

 

Foto: Henrik Årby


 

LES OGSÅ: Maiken studerer arkitektur i Australia

 

Hvordan er studentmiljøet der?
Fantastisk! Jeg møter nye personer hele tiden og britene er generelt veldig lett å omgås. Vi har også et stort internasjonalt miljø og alle nasjonaliteter føles inkludert og representert på universitetet. Siden vi har et konkurrentene universitet i byen (Nottingham Trent), arrangeres det også sportsarrangementer og lignende der de to universitetene kniver om å vise at de er best.

 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?
Jeg studerer som regel hjemmefra, men oppholder meg også på campusets flere biblioteker. På fritiden liker jeg å dra ut med venner og utforske nye barer og puber på kveldstid. Jeg liker også å engasjere meg i linjeforeningen Nordic Society og ANSA-Nottingham, og å være med venner derfra.

 

Hvordan er prisnivået og leieprisene der?
Prisnivået er langt billigere enn det du får fra en typisk London-bolig. Å bo i studentboliger eid av universitetet eller «halls» er det absolutt dyreste, men det kommer du nesten ikke bort ifra siden du ikke kjenner noen når du flytter hit. Nå bor jeg i et rimelig hus til rundt £82 i uken som er en vanlig pris i det mest folksomme studieområdet, Lenton. I fjor bodde jeg i sentrum, og det var en del dyrere, £110 i uken.

 

Foto: Henrik Årby


 

LES OGSÅ: Kasandra studerer spillutvikling i Penryn

 

Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i England?
Da jeg dro hadde jeg bare positive forventninger til å studere utenlands. Etter tre år ser jeg tilbake på oppholdet mitt med både positive og negative inntrykk. Det vanskeligste for meg har vært å leve langt vekk fra vennene mine i Norge som jeg har savnet altfor mye. I tillegg er jeg svært avhengig av å ha fjell og hav i nærheten, noe som det er lite av her i England. Å være i England i flere måneder i strekk kan vært veldig utfordrende. Selvfølgelig er dette noe man blir vant til, og det har fått meg til å sette mye mer pris på det jeg har der hjemme.

 

Er det noe du skulle ønske at du visste før du dro, som andre studenter kan ha nytte av å vite?
Engasjer deg i så mye som mulig, så tidlig som mulig. Ikke vær redd for å banke på døren til naboen og bli kjent med så mange som mulig. I løpet av førsteåret vil vennegjenger ofte brytes opp, og det er derfor viktig at du har et par venner du stoler på og fortsetter å tilbringe tid med den resterende tiden av studiet. Tenk også på om studiet er verdt det. Opplevelsen i seg selv er definitivt verdt det, men å bruke et helt år på å finne ut at studiet ikke var for deg er noe du gjerne vil være foruten, spesielt med tanke på hvor mye det koster. Det er også viktig å legge til at når mange nordmenn tenker på England, tenker de som regel på London, men England er så mye mer enn dette. Vær oppmerksom på hva slags studieliv du er ute etter før du drar.


 

Vil du anbefale andre å studere i England, og har du noen tips til nye studenter?
Ja! England er et fantastisk land å studere i og du kommer raskt inn i å skrive og snakke språket. Av alle land du kan velge, er England et av de mest naturlige eller «enkle» landene å velge, siden nordmenn generelt er kjent med kulturen og språket. Et godt råd jeg vil gi er å ta sjanser. Kast deg ut i det! Dette er en tid hvor du har muligheten til å vokse som menneske og tilegne deg egenskaper som vil bli med deg livet ut, så gjør det du kan for å gjøre disse tre/fire årene til den beste tiden av ditt liv.

 

Foto: Henrik Årby

 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet