Navn: Marie Groth
Alder: 26
Studieretning: Film Studies
Studiested: Kingston University, Kingston Upon Thames, London, Storbritannia.


Hvordan kom du fram til at det var til Storbritannia du ville dra?
Storbritannia har en relativt stor film- og TV-industri i forhold til Norge, og jeg tenkte det ville være et spennende sted å studere, og etterhvert jobbe. I tillegg er Kingston en del av Stor-London, så ikke bare bor man i en intim og koselig studentby, men man bor en kort togtur fra en av verdens mest fantastiske metropoler.

 

Hvordan var søknadsprosessen?
Det er en stund siden jeg søkte, og må ærlig innrømme at jeg ikke er den beste å spørre, men det ble gjort gjennom Across the Pond. Det var viktig å velge et universitet som samarbeidet med Across the Pond, fordi da fikk man støtte fra Lånekassen. Jeg kjenner ett par venner som faktisk fløy til London for å inspisere universitetene de vurderte å søke på. Det fikk ikke jeg gjort, så jeg var veldig usikker på hva jeg skulle velge da jeg kom inn på alle universitetene jeg hadde søkt på. Av ulike grunner ble Kingston Uni vinneren, og det er jeg i dag veldig takknemlig for.



Kan du fortelle litt om studiet og undervisningen?
Studiet var primært teoretisk, det vil si filmhistorie og filmteori. I tillegg lagde vi kortfilmer hvert år, og kunne velge screenwriting-fag de siste to årene. Jeg fordypet meg i latin-amerikansk film, kvinnelige arketyper i Hollywood, og representasjon av minoriteter. Foreleserne var utrolig dyktige og kunnskapsrike!


Hva er den største forskjellen på å studere i Storbritannia og i Norge?
Jeg tok først et årsstudium i kunsthistorie på NTNU i Trondheim, og ut ifra mine opplevelser vil jeg si den mest vesentlige forskjellen er kostnadene. Det koster mye å studere i Storbritannia, og man må forberede seg på å sitte igjen med et større studielån enn hvis man studerer i Norge.


Hvordan er en vanlig dag i Kingston?
En vanlig dag besto av forelesninger, men også mye frihet. Vi hadde bare 11 timer med forelesninger i uken, så jeg hadde mye tid til å lese, være med venner, jobbe på siden og utforske London.

 

 

LES OGSÅ: Silje har tatt årsstudium i spansk kultur i Barcelona


Hvordan er studentmiljøet der?
Studentmiljøet var ganske bra, men det innebærer jo som alltid hvor aktiv man prøver å være. Det var et veldig bra tilbud av idrettslag gjennom universitetet, som var en fin måte å treffe nye mennesker på.


 

I tillegg er det mange fra Skandinavia som studerer på universitetet i Kingston, og de har et stort og aktivt «Scandinavian Society», som organiserer pub crawls, quizkvelder, og så videre.


Den eneste kritikken jeg har er at fadderukene i Norge er litt mer gjennomførte. I Kingston var det bare noen dager med «freshers’ week», og da var man ikke organisert ut ifra klassene sine, men man måtte bare møte opp alene til store fester, noe som kanskje kan virke litt overveldende.


Hva gjør du når du ikke er på skolen?
Kingston Upon Thames har et ganske bra tilbud. Korte gangavstander til det meste, og det er mange flotte parker som omslynger forstaden. Kingston har mye å tilby: Koselige puber, et variert tilbud av restauranter, klubber, treningssentre, kino, og en litt svett, men artig arkade. Det var også mange koselige kvelder, som ble tilbragt hjemme med romkamerater og venner. Det er et begrenset budsjett en student kan leve på.

 

Hvordan er prisnivået og leieprisene der?
London generelt sett er et ganske dyrt sted å bo, men man kan finne relativt billige alternativer gjennom universitetet. Førsteåret bodde jeg i hybel, og betalte rundt 520 pund i måneden for husleie. Det positive er at mat og drikke er omtrent halvparten av prisene i Norge, og hvis man handler lurt kan man spare masse penger.

 

 

LES OGSÅ: Iris har studert journalistikk i England

 

Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Storbritannia?
En ting som alltid irriterte meg var hvor korte semestre det var. Man startet for eksempel første semester sent i september og avsluttet i midten av desember, og jeg følte at det var lite skolegang ut ifra hvor mye man betalte.


 

Er det noe du skulle ønske at du visste før du dro, som andre studenter kan ha nytte av å vite?
Dette er rettet spesifikt mot mennesker som vil studere film/TV: Er du interessert i den akademiske siden av film, kan denne linjen anbefales på det sterkeste! Hvis du er interessert i produksjonssiden av film og TV, ville jeg nok valgt en annen linje på et annet universitet. Jeg syntes studiet var utrolig spennende, men i ettertid ser jeg at jeg dessverre ikke har hatt så mye bruk for hva jeg lærte da jeg begynte å jobbe i industrien.


Vil du anbefale andre å studere i Storbritannia, og har du noen tips til nye studenter?
Ja, jeg vil anbefale alle å studere i London! Det er en fantastisk by, og det er helt vanvittig mye gøy å gjøre der, i alle ulike prisklasser. I tillegg er det utrolig nyttig å studere i et engelsktalende land. Å være dyktig både i muntlig og skriftlig engelsk, vil alltid være verdifullt i den globaliserte tiden vi lever i.

 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet