Julia studerer antropologi og arkeologi i den lille byen Winchester i England. Her fullfører hun nå en bachelor, som ikke er mulig å ta i Norge.
Navn: Julia Mong
Alder: 23
Studieretning: Antropologi og Arkeologi
Studiested: The University of Winchester, i Winchester, England
Jeg er akkurat nærme nok til at jeg kan dra hjem fort hvis det skulle være nødvendig, men langt nok unna til at jeg får en ordentlig følelse av å ha flyttet bort, forteller hun.
Havnet i Winchester ved en tilfeldighet
I løpet av videregående, dro Julia på flere utdanningsmesser. På en av disse messene, møtte hun sjefen for internasjonal rekruttering ved universitetet i Winchester.
– Han solgte inn skolen og byen godt, og med tanke på at jeg kommer fra et lite tettsted i Viken, var det greit med et universitet i en by som ikke var overveldende stor.
– Selv om Winchester er en liten by, etter britisk standard, er det fortsatt akkurat nok som skjer her til at man får litt smålig følelsen av byliv, samtidig som byen er veldig klassisk «britisk» by, med gamle mur bygg og omtrent like mange puber som mennesker.
Hun forteller videre at Winchester er en rolig og fin by, som er kjent for katedralen sin og fine gåturer.
Et raskt google-søk viser at byen har rundt 45 000 innbyggere og har i en periode vært hovedstad i England.
– Det er ikke best utvalg av aktiviteter i byen, men om man er villig til å sette seg på toget i noen minutter, skal man ikke langt før man har større utvalg av bowling, klubber, turer, paintball, klatresenter, strender og mye mer. Jeg trives utrolig godt her.
Som en liten familie
Bachelor-graden som Julia studerer er ikke mulig å ta i Norge. Hun forteller at studiet i stor grad handler om mennesket.
– Vi er gjennom alt som omhandler det å være menneske, fra evolusjon, til kultur og sosialisering, til å reflektere over vår historie gjennom funn fra fortiden.
– Jeg er superfornøyd. Vi får god oppfølging av alle lærerne våre, og jeg føler vi er blitt som en liten familie.
Mange studenter har i stor grad blitt påvirket at korona-viruset.
For Julia har det betydd å måtte være hjemme i Norge lengre enn hun tenkte, amputert undervisning og mye usikkerhet.
I tillegg til at jeg dessverre har gått glipp av mye av det praktiske i studiet mitt, endte jeg også opp med å tilbringe store deler av vårsemesteret på førsteåret hjemme, forteller hun.
Jeg begynte graden i 2019, så når korona kom i 2020, kom jeg hjem ganske umiddelbart, fortsetter hun.
– Jeg dro tilbake igjen til høsten, og det har vært mye fram og tilbake med online-undervisning og undervisning med oppmøte.
– Men fordi jeg går et praktisk fag, har vi fått være på skolen når det har vært begrensninger på hvilke fag som fikk ha fysisk oppmøte. Det er jeg veldig glad for.
Søknadsprosessen
Julia søkte på studiet gjennom Across the Pond, som spesialiserer seg på å gi veiledning til studenter som ønsker å studere i England.
De gjør hele prosessen superenkel. Jeg fikk fort svar på alt jeg lurte på, forteller hun.
Man søker gjennom UCAS, som er Englands versjon av Samordna opptak, forklarer hun.
Veilederen min hjalp meg med å sende inn all informasjon de trengte, sier hun videre.
– Jeg hadde karakterene og kvalifikasjonene jeg trengte, men om man ikke har det, kan man ta en engelsk-test for å vise at man har god nok forståelse av språket. Jeg har hørt fra flere at den skal gå veldig fint.
Å flytte til et annet land var ikke bare bare. Julia trengte heldigvis ikke å ordne med visum, da hun begynte å studere i England, men dette er noe som endret seg etter England forlot EU. Nå må alle internasjonale studenter ha visum for å studere i landet.
Jeg har fått inntrykk av at det kan være litt problematisk, forteller hun.
LES OGSÅ: Hjelp til å fylle ut UCAS-søknaden? Se full guide her!
Billigere mat og drikke
Hun forteller videre at, selv om hun betaler betraktelig mye mer skolepenger i England enn hun ville gjort hjemme, synes hun det er verdt det.
– Erfaringene og opplevelsene jeg får, gjør det verdt det. Jeg får full støtte av lånekassen til skolepenger og bolig, og i teorien til å leve også.
– Men, selv om skolen er dyr, er alt annet generelt sett billigere i England. Jeg slipper å gå konkurs på en kveld på byen!
Utenom skole, er Julia mye med venner. Da er de mye ute og spiser middag, drar på pub og ut på byen.
I tillegg, spiller hun volleyball og går på turer når hun har tid.
Det er uendelig mange fine turer i Winchester, forteller hun.
Hun forteller at hun både har engelske og ikke-engelske venner i Winchester.
– Det er mange nordmenn som går på universitetet her, og da er det vanskelig å unngå de.
Samtidig, er det veldig kjekt å ha noen nære, som kjenner på det samme som meg, når det kommer til for eksempel hjemlengsel, avslutter hun.