(StudentTorget.no):

Det kan være risikabelt å skulle satse hele sitt kjærlighetsliv på ett kort, men å date mange samtidig kan ikke sies å være sosialt akseptert. Med speeddating får du en gyllen mulighet til å flørte rundt uten at det trenger å være så seriøst. Er du heldig treffer du ditt livs kjærlighet, har du derimot ikke hellet med deg kan du ende med mange minutters pinlig stillhet. 

«Tiril» (28) er en av mange som har hevet seg på den voksende speeddating-trenden her til lands, og kan fortelle om en mye mindre klein opplevelse enn det hun hadde forestilt seg. 
 
– Da man kom inn døra var stemningen litt nervøs og rar. Alle kikket forsiktig bort på hverandre, og alle virket veldig nervøse. Mange kjøpte seg en øl for å roe nervene litt – inkludert meg. Vi fikk cirka fem minutter med hver person, og når klokka ringte, var det bare for guttene å flytte en plass til høyre, og så startet man på nytt med en ny person. Det var ikke så kleint som jeg forventet, men det ble selvfølgelig et par minutter hvor jeg bare følte tiden sto stille og at jeg ikke kunne vente til tiden var over.
 

 


SPEEDDATING: Speeddating er en fin mulighet til å møte mange på kort tid. 
28-åringen ble invitert med av en kompis, og hadde egentlig tenkt å ha med seg en venninne, men det ble til at hun dro alene. Hun innrømmer at hun nok hadde noen fordommer om hvilken type mennesker som drar på speeddating, men ble gledelig overrasket over mennene.
 
– Jeg tenkte at jeg bare ville møte tapere, og det var noen av dem, men jeg møtte også en del okay fyrer. Man treffer mange typer mennesker på speeddate. Alt fra de dødskjekke, hyggelige, spennende, morsomme og interessante, til de nervøse, keitete, nerdy, og rett og slett kjedelige mennene. Kort sagt, en håndfull menn, som på mange måter gjenspeiler tverrsnittet i norsk befolkning.
 
 

Ny type speeddating

 
Man kan hypotetisk sett møte sin utkårende hvor som helst, det være seg på byen, på trikken, på nettet eller gjennom venner. Hva er det så som er så spesielt med en speddating-arenaen? 
 
Lars Thomas Denstad står bak en oppgradert type speeddating hvor man er nødt til å registrere seg på nettet for å kunne møte opp på arrangementene som blir arrangert rundt omkring i Norge. Siden oppstarten i november i fjor har Speeddate.no hatt syv arrangementer, med i gjennomsnitt 43 oppmøtte hver gang. 
 
– Jeg liker å tro at våre arrangementer skiller seg litt fra «vanlige» speeddating-arrangementer. Noen har lyst å prøve noe nytt og møte nye mennesker. Noen er ute etter noe seriøst, mens andre har lyst å utfordre seg selv i sosiale situasjoner. Noen kommer også for å utvide sosialsirkelen sin. Vi har mulighet for å matche med samme kjønn i systemet vårt også, og i pausene er det rikelig med tid til å snakke med alle, så man kan komme med hensikt å møte nye kompiser eller venninner også. Og noen ser  rett og slett på det som et utrolig festlig vorspiel, forteller Denstad. 
 
 

– Uformelt, enkelt og kjapt

 OM SPEEDDATE

SpeedDate startet i november 2011, og har hatt sju arrangementer siden den gang.

SpeedDate arrangerer speeddating i Oslo og Bergen i skrivende stund, men vil snart også ha arrangementer i Trondheim og Stavanger.

For å dra på arrangementene må du registrere deg på SpeedDate.no. Etter arrangementet kan du logge deg inn og markere de du fant interessante. Er interessen gjensidig, utveksles kontaktinformasjon.

Prisen for deltakelse er avhengig av hvor tidlig du melder deg på et arrangement. Som student får du studentrabatt på 75 prosent. Bruk kupongkoden STUD75 når du melder deg på arrangementet.

LES OGSÅ: Skabb kan gi kløe og utslett – det er nesten umulig å bli kvitt!

 
Når man tenker på speeddating ser man ofte for seg to scenarioer: To mennesker som er sjelevenner, eller to som man skulle tro kom fra to forskjellige verdener. Nettopp muligheten for det siste er det som stopper mange fra å dra på speeddating-arrangementer.
 
– Man møter ofte mennesker som kanskje ikke innehar de kvalitetene man ser i en person. Dersom man da ikke er god til å småprate, så kan de fem minuttene virke som en hel evighet. I tillegg er man prisgitt det førsteinntrykket man klarer å gi i løpet av fem minutter hvor begge snakker. I praksis altså kun 2 ½ minutt til å snakke om seg selv og svare på alle spørsmål den andre har til deg. I flere av situasjonene ble jeg genuint skuffa over at jeg ikke hadde mer tid til å prate med ham fordi vi hadde en god flyt i samtalen, sier «Tiril». 
 
Men i forhold til annen type dating kan speeddate likevel være en vinner.
 
– Man får datet mange mennesker på kort tid, og ingen klager over at du er på date med 20 forskjellige menn på samme kveld. Du får sjansen til å bli kjent med noen nye, spennende mennesker. Om man ikke ender opp i noe kjærlighetsforhold, så får man likevel muligheten til å se nye ansikter og utvide kontaktnettverket sitt. Det synes jeg kan være vel så givende. Speeddate er uformelt, enkelt og kjapt, fortsetter hun.
 
Også arrangør Denstad kan nevne både fordeler og ulemper med å date så mange så kort, men til tross for at det kan føles som å gå på en rekke blind-dater hvor kjemien kan være så som så, mener han speeddating tar tak i mye av det som er vanskelig med dating.
 
–  Mange kan oppleve at for eksempel nettdating mest blir at man sitter og titter på profiler, sender masse meldinger som aldri blir til «noe mer» og til slutt føler at det blir litt bortkastet tid. Og å gå på byen er noe mange synes er morsomt, men folk er ofte for sjenerte for å snakke med nye mennesker. På speeddate snakker alle med alle, fordi det er en del av konseptet. Man slipper også å spørre om kontaktinformasjon. Og så vet man på sett og vis at den andre personen liker en dersom det blir match. Så veldig mange av tingene folk syns er vanskelig blir automatisk håndtert, forklarer Denstad.
 
 

– Ta det for det det er

 
Kan hvem som helst dra på speeddate, eller kreves det at du er enormt utadvendt, trygg på deg selv og ikke minst pen?
 
Denstad mener helt klart at speeddating i utgangspunktet er for alle, og forteller at selv de som så ut til å grue seg mest vanligvis er å se i dyp samtale med partnerne sine etter kun kort tid. «Tiril» mener derimot at ikke aller passer til å dra på massedate.
 
– Det passer for de som tør å prate med fremmede mennesker uten å føle veldig på det at dette her er kjempeekkelt og jeg vet ikke helt hva jeg skal si. Ikke bare ødelegger du din egen kveld, men du ødelegger også en del for de som har lyst til å  date deg. Ingenting godt kommer av å være innesluttet på speeddate. Ellers kan man gå på speeddate uavhengig av yrke, alder og interesser.
 
Hun anbefaler folk som vil dra på speeddate for å ta det for det det er, og mener at man helt klart kan ha en vellykket kveld.
 
– Speeddate vil aldri kunne erstatte den nærheten og intimiteten man får på en romantisk middag for to. Her er det ”smekk-smekk, bang bang og vær så god, neste”. Her er det kvantitet og ikke kvalitet som teller. Dersom man er klar over dette på forhånd, så kan man få det svært så koselig, og treffe mange nye, spennende mennesker, konkluderer «Tiril».  
 
 
TIPS TIL DEG SOM VIL SPEEDDATE: 

Basert på sine erfaringer gir «Tiril» deg her sine beste tips til deg som er nysgjerrig på speeddating.

 
1. Forbered deg. Skriv gjerne ned ting du ønsker å spørre disse menneskene om. Det kan være verdier de har, deres holdninger til konkrete ting om du brenner for, hvilken musikksmak de har, og så videre. Ting som du synes er viktig å vite om en person du eventuelt skulle ønske å innlede et forhold til.
 
Er det viktig for deg at den andre ikke har barn fra før, så er det jo kjempeviktig å spørre om dette. Dessuten, er du godt forberedt, så slipper du at det blir sånn klein stemning også, for da kan du bare bombe i vei med spørsmål.
 
2. Se bra ut. Pynt deg gjerne litt, men ikke så mye at du ser ut som en superstæsja versjon av deg selv. Jeg tenker alltid nesten litt jobbintervju-feeling når jeg går på date. Du skal være pen, men ikke overpyntet.
 
3. Hold dialogen på et fornuftig nivå. Ikke bare prat om deg selv, men lytt også til den andre. Ikke skryt av deg selv for mye, og vær forsiktig med å snakke om sensitive temaer. Det er ikke ting man snakker om på første date som varer i fem minutter.
 
4. Bruk notatarket godt. Skriv ned navn og et par stikkord på ting det ble snakket om. Tro meg, etter 20 dater så husker du ikke hvem alle sammen var, og da blir det vanskeligere å bestemme seg i etterkant for om du vil treffe dem eller ikke. Jeg bestemte meg faktisk rett etterpå, sånn sett så var valget allerede tatt da jeg kom hjem.