(StudentTorget.no):

LES OGSÅ: Sjalusien som ødelegger forholdet

Med en viss skepsis og fordommer mot såkalte ”sjekkekurs”, ble StudentTorget med på et 10 timers teorikurs i regi av Gode Vibber. Det skulle vise seg å ta en helt annen vending enn journalisten hadde sett for seg, da det endte med en helt annen forståelse for hvordan kommunikasjon mellom jenter og gutter bør foregå.
 
Instruktørene for dagen, Andreas og Lars, tar blidt i mot fire smått sjenerte, dog forventningsfulle deltakere, ved å gå raskt gjennom hva det er meningen at vi skal ha lært i løpet av kurset. Eksempelvis hvorfor gutter har et ekstremt behov for å ”jakte”, og hvordan man kontakter noen ute å virke masete. Deretter blir vi bedt om å fortelle hva vårt hovedproblem med det motsatte kjønn er, og undertegnede må raskt innrømme at problemene så visst finnes(!)
 
– Menn og kvinner er i utgangspunktet veldig like i det at begge tenker de samme tankene og sliter med de samme tingene. Likevel er det ett område vi er veldig forskjellige på: Fordi kroppene våre er laget sånn at det er kvinner som blir gravide så har evolusjonen også gjort det sånn at vi har behov for helt forskjellige ting i en partner, sier Andreas.
 
Ja vel, så menn er fra Mars og kvinner fra Venus. Kan man likevel møtes på Tellus og leve sammen i harmoni? Helt klart, mener instruktørene, så lenge man følger visse retningslinjer.
 
 

Sliter med dårlig selvtillit

 
En prat med de andre deltakerne på kurset, underbygger tankene mine om at flere absolutt hadde hatt godt av å bli matet det vi har lært inn med teskje. Både for å unngå å bli såret, sette seg selv i pinlige situasjoner og for å aktivt kunne bruke kommunikasjon i framtidige relasjoner. 
 
– Mitt største problem har vært dårlig selvtillit, samt det å vite hvordan man skal tolke ting, sier ”Karoline”, og forsetter:
 
– Hadde man hatt den følelsen av at man er bra nok som man er, hadde man nok vært mer avslappet i selskap med en gutt. Siden vi ikke er det, blir man mer nervøs og har lettere for å mistolke ting.
 
Verken ”Karoline” eller de to andre deltakerne, ”Line” og ”Hanne” kjente hverandre fra før, men selvtillitsfaktoren er tilstede hos dem alle.  For ”Line” har dette vært så ille at hun har utviklet en slags bitterhet mot alle menn.
 
– Det er vanskelig å ikke være bitter da jeg utviklet negative følelser etter det siste bruddet mitt. Det blir til at man generaliserer blant menn og tenker at de er drittsekker, og hvorfor skal man date da? Hadde jeg vært trygg på hvem jeg er, kunne man lettere kommunisert intensjonelt og ikke tatt avvisning så personlig, forteller hun.
 
 

- Ikke som "the Game"

 
Det har vært mye snakk i mediene om å lære å bli en ”PUA” (Pick-up Artist) som ble gjort populært av Neil Strauss, da han i 2006 gav ut boka "the Game", kultboka som gjorde at alle nerder i verden plutselig trodde de kunne plukke opp hvilken jente som helst. Deltakerne på Sjarmskolen er imidlertid raske med å avfeie at dette kurset omhandlet dette.
 
– Mange kan nok vegre seg for å melde seg på fordi man tror det går ut på å lære å manipulere mannen. Det gjør det så absolutt ikke. Det handler mer om hvordan man kan være seg selv best, vite at man er god nok og vite hvordan man presenterer seg selv som nettopp dette, sier ”Karoline”.
 
Tilbake på kursbenken deler jentene villig sine erfaringer rundt temaene som blir tatt opp av instruktørene, og til og med StudentTorgets journalist får luftet sine frustrasjoner hva gjelder det motsatte kjønn. 
 
Det viser seg at frustrasjonen ikke er ubegrunnet, den er bare feilplassert. Istedenfor å se på hva han gjør feil, kan det være lurt å ta et steg tilbake og bli kjent med seg selv og på denne måten utstråle den tiltrekningskraften vi alle har.
 
– Ta ansvar for egen lykke! For at en mann skal ville investere i deg, må han oppleve at det ender i en ”win”-følelse. Det du må gjøre er å sørge for at det blir en ”win-win”-situasjon, sier Andreas.
 
– Det handler jo i bunn og grunn om å bli et bedre menneske og lære mer om seg selv. Hvordan kan man signalisere sine mål, og framstille seg som man faktisk er, legger ”Hanne” til. 
 
 

Kommunikasjon er nøkkelen

 
Se for deg følgende scenario: Du er på date, stemningen er super og det blir til og med et ”ha det”-kyss. Du venter forventningsfullt på en melding eller et tegn på at han likte deg like godt som du likte ham. Du venter to timer, sender en melding uten å få svar, venter to timer til og spør så om han fikk den forrige meldingen. Men svaret uteblir, og gutten lar heller ikke høre fra seg de neste dagene. Hva gikk egentlig galt, og kunne du ha gjort noe annerledes?
 
Ifølge instruktørene handler det i bunn og grunn om kommunikasjon. Hva du sier og gjør kan oppfattes på en helt annen måte enn du hadde tenkt. Resultatet er at gutten blir skremt, og stikker før datingen blir for seriøs. 
 
– Flink med gutter er ikke noe du blir, det er noe du bestemmer deg for at du er, sier Lars og mener den beste måten å holde på guttens oppmerksomhet er å være ureaktiv og laidback.
 
Mye dreier seg også om tiltrekning, både fysisk og mentalt. Og ingenting er mer tiltrekkende enn en selvsikker jente som vet at hun er nettopp dette. Derfor blir det helt feil for gutten om du viser usikkerhet ved å sende flere meldinger som ber om bekreftelse.
 
– Menn vil ha kvinner som er selvstendige og lykkelige på grunn av seg selv, ikke kvinner hvis lykke er avhengig av dem, avslutter Andreas.