Å holde liv i et forhold med mange mil i mellom seg kan være utfordrende. Er det dømt til å mislykkes, eller finnes det knep for å bevare det tross avstanden?

- Jeg tenker på å slå opp mange ganger i året, og det gjør nok kjæresten min også.

Thea Snilsberg Søfting (19) har nettopp startet på sitt første av totalt tre år på Middelsex University i London. Kjæresten gjennom 2 år befinner seg drøyt 585 mil i luftlinje, og en 6 timers flytur, borte. Austin bor i USA. Thea er født i Norge, men har bodd halve livet i USA, og det var slik hun ble kjent med Austin. Dette er andre gangen de to tar valget om å bli langdistansekjærester.

- Etter mye tårer, krangling og spørsmål om det var verdt det, valgte vi å prøve langdistanseforhold igjen.

Thea tenker at noe av det mest utfordrende med å være i et langdistanseforhold er å få tiden til å strekke til. Hun mener konstant kontakt med partneren er essensielt.

- De dagene jeg ikke får snakket med han og føler at jeg nesten ikke har kjæreste tviler jeg på at det er verdt det. Men så ser jeg han på Skype neste dag og da er alle de følelsene borte og jeg husker hvor forelsket jeg er!

 

 Tips for avstandsforholdet:

Bestem dere. Ta en felles beslutning og bli enige om forholdet er noe dere vil jobbe med for å få til å fungere til tross for avstanden.

Kommunikasjon er nøkkelen. Siden dere ikke kommer til å se hverandre mye fysisk, så er det viktig å ta dere tid til å  snakke sammen på andre måter. Telefon, Skype eller Facebook.

Lev i hverdagen. Ikke la savnet ødelegge for studietiden din, det vil føre til at du kan få vanskeligheter med å trives og passe inn. Det kan være utfordrende, men det vil lønne seg i ettertid.

Sees jevnlig. Treff hverandre så ofte som mulig med tanke på avstanden. Bli enige om hvor ofte som vil være rimelig, og hvordan møtene skal foregå med tanke på utgifter, hvem som skal besøke hvem og så videre.

Tillit. Usikkerheten kan drepe det mest sikre forhold, så stol på partneren din. Ikke gå og tenk på hva som kan skje hele tiden, det er selvpining. Det skaper også dårlig stemning dersom du  hele tiden ønsker å sjekke hva den andre gjør, og det er vondt for begge parter.

Nyt tiden dere har sammen. Fokuser på det positive og nyt hvert sekund av den tiden dere har sammen. Ikke vær bekymret fordi tiden dere har sammen er så kort, tenk heller på minnene som skapes!

Kilde: iVillage.com

LES OGSÅ: Disse studentene har flest seksualpartnere

 

Verre enn vanskelig

Thea tror at den største feilen man kan gjøre er å tro at langdistanseforhold er lett.

- Uansett hvor vanskelig man tror det er, så er det verre. Man er vant til å kunne kysse og klemme og ligge i armene til hverandre å se på film, men det må man klare seg uten. Da blir det slik at man kan føle seg uelsket.

Thea tenker også at venner og familie lett kan blande seg litt for mye inn og ødelegge troen på forholdet.

- Det er vanskelig at alle rundt deg er så negative hele tiden, jeg har fått høre så mange ganger at det ikke kommer til å fungere at jeg nesten begynner å tro det selv. Men de har jo ingen grunn til å vite om det kommer til å funke eller ikke.

LES OGSÅ: Singel eller kjæreste i studietiden

 

- Det skal mye til

Samlivsekspert i Aftenposten Frode Thuen ser en rekke utfordringer med langdistanseforhold. Han tror det skal mye til for at et forhold skal vare til tross for distansen.

- En utfordring kan være å ha det bra når man først treffes. Faren er at man bygger opp så høye forventninger at det er vanskelig å innfri dem. Resultatet blir skuffelse og mer utrygghet. Det kan også være utfordrende å bevare nærheten og fellesskapet i forholdet når begge parter etablerer hver sine sosiale liv hvor den andre ikke har noen naturlig plass. Da er det alltid en fare for at man sklir litt fra hverandre og at man begynner å orientere seg i hver sin retning, mer enn mot hverandre.

Hva er den største feilen du kan gjøre i et langdistanseforhold?

- Det er dessverre et faktum at mange langdistanseforhold ikke tåler de følelsesmessige belastningene, og den største feilen er nok at man neglisjerer forholdet, fordi man treffes så sjelden. Men det er også lett å kjøre i den motsatte grøftekanten; at man isolerer seg fordi man føler seg så alene og ensom uten kjæresten. Det kan skape en avhengighet som heller ikke er bra for forholdet. 

- Det er to ting som er viktig. Det ene er å inkludere hverandre så mye som mulig i hverandres liv, selv om man ikke så ofte er fysisk til stede hos hverandre – gjennom telefonsamtaler, mailer, sms, Facebook og Skype.  Det andre er å få til gode opplevelser og stunder når man først er sammen, uten at det blir forsert og krampaktig. Begge deler bidrar til å vedlikeholde nærheten og kjærligheten og motvirker usikkerhet og faren for å skli fra hverandre. 

 

 Faresignaler:

Du nyter ikke tiden alene

Om livet blekner i ubetydelighet når dere ikke er sammen og du ikke greier å ha det gøy på egenhånd,  kan det være lurt å gjøre en innsats for å nyte tiden fra hverandre. Da får du et fullverdig liv som ikke er totalt avhengig av kjæresten din.

Dere krangler når dere skilles

Ikke få panikk - dette kan være underbevisstheten din sin måte å dempe avskjedens slag. Prøv å tilbringe lengre perioder sammen for å bygge opp tillit i forholdet.

Du gjør alt

Hvis det kun er du som ringer, reiser og har forholdet som en utgift, ta det opp med partneren din og se om noe endrer seg. Hvis ikke, dropp forholdet.

Det er vanskelig å være trofast

Dersom en av dere ikke greier å være trofaste når dere er fra hverandre, og heller ikke er enige om å ha et åpent forhold, bør dere avslutte forholdet. Konstant utroskap vil ødelegge dere etter hvert.

Kilde: iVillage.com

LES OGSÅ: De erogene sonene som øker sexlysten!


- Den beste følelsen jeg har hatt

Ulempene ved avstand kan etter hvert komme veldig i fokus, og i disse situasjonene hjelper det å fokusere på det positive. For skal vi tro både eksperten og kjæresteparet, så finnes det fordeler ved å være i et langdistanseforhold.

- Man får veldig god tid til å være med venner og familie, feste, gjøre typiske jenteting og alt som du ikke kunne gjort med kjæresten. Jeg tror man krangler mye mindre, for det siste man vil er å krangle med en som er så langt unna og man ikke får sett på en stund, sier Thea.

På hvilken måte kan distansen styrke forholdet?

- Man blir selvstendig og ikke så avhengig av kjæresten. Og den følelsen når man skal se hverandre igjen etter lang tid er den beste følelsen jeg noen gang har hatt. Man får også sett nye sider av hverandre, og jeg tror at man i avstandsforhold har de beste samtalene og lærer mest om hverandre.

Også samlivseksperten tror at distansen kan være med på å styrke forholdet.

- Først og fremst ved at man blir veldig bevisst på hva man har – fordi man får så mye erfaring med å kjenne på savn av hverandre. Gode parforhold kan nok bli enda bedre av at man bor fra hverandre en periode.

Hva er dine tips til par i avstandsforhold?

- Ved savn hjelper det i de fleste tilfeller å snakke sammen på telefon. Og ellers ha tett kontakt. Men det er også viktig å ha et noenlunde aktivt sosialt liv uavhengig av den andre, og på den måten få sosial adspredelse.

Fra Thea er rådet enkelt:

- Prøv det! Uansett utfall, så har dere i hvert fall prøvd.