Når man reiser langt bort eller til og med til utlandet for å studere, snakker man som oftest om alle tingene som skal skje «der borte».

Man snakker om alt man kan glede seg til, alt man må få i orden og hvordan studiene kommer til å bli i det nye landet. Men hva med kjærlighetslivet?

Mia Urie forteller om sine opplevelser med langdistansekjærlighet som utenlandsstudent.

LES OGSÅ: Valentinsgaver til han - henne - seg selv

 

Mye dårlig samvittighet

Mia forklarer at det hele startet med mystiske bærleveringer fra en hemmelig beundrer, raskt etter at hun hadde begynt på det nye studiet.

– Etter hver fransktime sto det jordbær, min favoritt, utenfor klasserommet.

En dag bestemte Mia seg for å gå fra timen litt tidligere for å ta den mystiske jordbær-bringeren på fersken. Da hun så han løpe nedover gangen, ropte hun etter ham og spurte om han ville gå en tur.

– Vi var sammen resten av året, altså i ti måneder.

– Jeg hadde vel egentlig aldri noen romantiske følelser for han, men det forsto jeg ikke da, fortsetter hun.

Da Mia var ferdig med utvekslingsåret i England, reiste hun hjem til Norge, men ble likevel enig om å holde sammen med kjæresten hun hadde truffet der.

Kjæresten var flere ganger på besøk i Norge, men med den lange avstanden ble Mia mer og mer i tvil om hva hun egentlig følte for ham.

– Det verste var egentlig at jeg hadde sykt dårlig samvittighet.

– Jeg ble rett og slett kvalm av å tenke på hvor mye penger han brukte på å reise for å besøke meg, når jeg ikke var like keen på å se han som han var på å se meg, utdyper hun.

Når han ikke var på besøk, holdt Mia og kjæresten kontakten via meldinger, noe som kan være en redning for de fleste par i avstandsforhold. For Mia ble det et mareritt.

– Jeg sendte ikke like mye digital kjærlighet tilbake. Det gjorde at han ringte meg hele tiden og ville prate i timevis.

Til slutt klarte hun å bygge opp motet til å avslutte forholdet.

 

 

De beste rådene for å holde sammen

Mia har studert Internasjonal politikk i Madrid ved Instituto de Empresa, og er i dag i et nytt forhold.

– I dag er jeg forelsket på ordentlig, og er i et supert forhold som har vart i flere år.

Også i dette forholdet har hun opplevd avstand.

– Vi har vært fra hverandre i flere måneder tidligere. Selv om det er kjipt, er følelsen når man møtes igjen helt euforisk!

Mange er kanskje bekymret for at et avstandsforhold ikke kan inneholde like mye lykke som et forhold i nær geografisk distanse, men forskning viser at dette ikke stemmer.

En studie av Crystial Jiang og Jefferey Hancock viser faktisk det motsatte; at par i avstandsforhold rapporterte at de følte et sterkere bånd med partneren.

Grunnen var at disse parene ble ekstra gode til å formidle kjærlighet, intimitet og følelser selv om det ikke foregikk ansikt til ansikt.

Mia legger til at i et trygt avstandsforhold kan tiden fra hverandre bety ekstra gode samtaler om hva som har skjedd i tiden man var borte fra hverandre.

– Dessuten får jeg alltid gaver, blomster og ekstra mange klemmer når vi sees igjen.

 

 

Kjærligheten vinner alltid

Mia er overbevist om at avstandsforhold er verdt det hvis man virkelig har lyst til å være med personen. Og når man tenker over det, så skal vel et forhold tåle upraktiske perioder også?

– Det er egentlig en kjempegod forholdstest, sier Mia, og utdyper:

– Når man får avstand, kan man tenke over hva man egentlig vil.


Hun legger til at en av de viktigste tingene hun tror skal til for å få et avstandsforhold til å fungere, er å hele tiden vite når man sees igjen.

– Pass på å planlegge deres neste møte. Det er kjempeviktig å ha noe å glede seg til.

Psykolog Andrea Bonior sier det samme. Hun skriver at det er viktig at man setter seg inn i partnerens timeplan, samtidig som man prioriterer forholdet i sin egen.

Faste holdepunkter, som for eksempel å ha en telefonsamtale, kan være et fint lyspunkt å glede seg til i en travel uke.

Når timeplanene i et langdistanseforhold er litt synkroniserte, unngår man krangler og frustrasjon rundt lite tid til kommunikasjon.

– Det er ingen vits i å ønske dere lykke til, legger Mia til til slutt.

– Hvis dere bestemmer dere for å klare dette sammen, gjør dere det. Kjærligheten vinner alltid!

 

Kilder: 
Psychology Today: 10 tips to make Long Distance Work

Long-distance Relationships can form stronger bonds