Når man reiser til langt bort eller til og med til utlandet for å studere, snakker man oftest om alle tingene som skal skje «der borte».

Man snakker om alt man kan glede seg til, alt man må få i orden og hvordan studiene kommer til å bli der borte i det nye landet. Men hva med det som blir igjen hjemme? Som for eksempel en kjæreste.

Hvordan får man egentlig et langdistandeforhold til å fungere? Mia Urie (22) forteller om sine opplevelser med langdistansekjærlighet som utenlandsstudent. 

LES OGSÅ: Dette kan du gjøre på valentinsdagen: Studentvennlige aktiviteter for Valentine's

 

Mye dårlig samvittighet

Mia  forteller at det hele startet med mystiske bærleveringer fra en hemmelig beundrer rakst etter hun hadde begynt på det nye studiet. 

– Etter hver fransktime sto det jordbær, min favoritt, utenfor klasserommet.

En dag bestemte Mia seg for å gå fra timen litt tidligere for å ta den mystiske jordbær-bringeren på fersken. Da hun så ha løpe nedover gangen ropte hun etter ham og spurte om han ville gå en tur

– Vi var sammen resten av året, altså i ti måneder forteller hun. Jeg hadde vel egentlig aldri noen romantiske følelser for han, men det forsto jeg ikke da.

Da Mia var ferdig med utvekslingsåret i England, reiste hun hjem til Norge, men ble likevel enig i å holde sammen med kjæresten hun hadde truffet der. Kjæresten var flere ganger på besøk i Norge, men med den lange avstanden ble Mia mer og mer i tvil om hva hun egentlig følte for ham.

– Det verste var egentlig at jeg hadde sykt dårlig samvittighet. Jeg ble rett og slett kvalm å tenke på hvor mye penger han bruke på å reise for å besøke meg, når jeg ikke var like keen på å se han som jeg var.

Når han ikke var på besøk holdt Mia og kjæresten kontakt via meldinger, noe som kan være en redning for de fleste par i avstandsforhold. For Mia ble det et mareritt.

– Jeg sendte ikke like mye digital kjærlighet tilbake, innrømmer hun. Det gjorde at han ringte meg hele tiden og ville prate i timevis.

Til slutt klarte Mia å bygge opp motet til å avslutte forholdet.

 

 

De beste rådene for å holde sammen

I dag studerer hun Internasjonal politikk i Madrid ved Instituto de Empresa, og er i et nytt forhold. 

– I dag er jeg forelsket på ekte og er i et supert forhold som snart har vart i 4 år.

Også i dette forholdet har Mia opplevd avstand. 

– Vi har vært fra hverandre i flere måneder tidligere, sier hun. Selv om det er kjipt er følelsen når man møtes igjen helt euforisk!

Mange er kanskje bekymret for at et avstandsforhold ikke kan inneholde like mye lykke som et forhold i nær geografisk distanse, men forskning viser at dette ikke stemmer. En studie av Crystial Jiang og Jefferey Hancock viser faktisk det motsatte; at par med avstandsforhold rapportere at de følte et sterke bånd med partneren. Grunnen var at disse parene ble ekstra gode på å kommunisere kjærlighet, intimitet og følelser selv om det ikke foregikk ansikt til ansikt.

Mia legger til at i et trygt avstandsforhold kan tiden fra hverandre bety ekstra gode samtaler om hva som har skjedd i tiden man var borte fra hverandre.

– Dessuten får jeg alltid gaver, blomster og ekstra masse klemmer når vi sees igjen, smiler hun.

 

 

Kjærligheten vinner alltid

Mia er overbevist om at avstandsforhold er verdt det om man virkelig har lyst til å være med personen. Og når man tenker over det, så skal vel et forhold tåle upraktiske perioder også?

– Det er egentlig en kjempegod forholdstest, sier Mia. Når man får avstand, kan man tenke over hva man egentlig vil.

Hun legger til at en av de viktigste tingene hun tror skal til for å få et avstandsforhold til å fungere er å hele tiden vite når man sees igjen.

– Pass på å planlegg deres neste møte. Det er kjempeviktig å ha noe å glede seg til, sier Mia.

Psykolog Andrea Bonior sier det samme. Hun skriver at det er viktig at man setter seg inn i partnerens timeplan samtidig som man prioriterer forholdet i sin egen. Faste holdepunkter som å ta en telefonsamtale kan være et fint lyspunkt å glede seg til i en travel uke. Når timeplanene i et langdistanse forhold er litt synkronisert, unngår man krangler og frustrasjon rundt lite tid til kommunikasjon. 

– Det er ingen vits å ønske dere lykke til, legger Mia til til slutt. Om dere bestemmer dere for å klare dere sammen, gjør dere det. Kjærligheten vinner alltid!

 

Kilder: 
Psychology Today: 10 tips to make Long Distance Work

Long-distance Relationships can form stronger bonds