(StudentTorget.no):

Ordet forelskelse bringer for de fleste frem positive tanker, men hva skjer når forelskelsen går utover studiekvaliteten?

– På vei til skolen gleder jeg meg mer til å se ham enn å lære.

”Marie” ønsker å være anonym. Hun har nemlig vært hemmelig forelsket i en studiekamerat i nesten to år. Det har gått ut over konsentrasjonen og studiene.

– Jeg blir lett distrahert i forelesningene hvis han sitter i nærheten. På lesesalen har jeg god oversikt over når han kommer og går. Det er egentlig ganske plagsomt å være så ukonsentrert, spesielt når jeg vet eksamen nærmer seg, sier hun.

Å dra hjem for å lese er likevel ikke et alternativ.

– Det er vanskelig å konsentrere seg på skolen når han er der, men hvis jeg drar hjem mister jeg samtidig muligheten til å få se ham.

LES OGSÅ: Datingtips: Slik ber du en du liker ut på date

 

Mistet lysten på å studere

En annen som fikk merke hvordan forelskelsen gikk utover studiekvaliteten, er Kjell Vegard Weyde. Han var nyforelsket da han begynte å studere og tankene ble raskt fylt opp med andre ting enn skole.

 

Hvis noen er forelsket i deg så

 

• Tenker han/hun mer på utseendet sitt

• Prøver han/hun å være ekstra tøff og dyktig

• Rødmer han/hun rødmer lett, spesielt når du er i nærheten

• Han/hun blir mer klønete, tøffere, morsommere når du er i nærheten

Kilde: Ung.no

 

 

– Det var vanskelig å konsentrere seg på skolen da tankene ofte svirret rundt Helena, kjæresten min istedenfor. Forelskelsen gikk på en måte litt utover lysten til å studere. Det ble lettere å droppe de kjedelige undervisningene da jeg hadde et mer spennende alternativ å ta meg til - å treffe henne.

– Det var ikke så vanskelig å velge, smiler han.

Kjell Vegard var betatt av Helena en god stund før han turte å gjøre noe med det. Han tok likevel initiativet til å be henne ut på kaffe, noe han ikke angrer på i dag, - det hele endte nemlig med giftemål.

Kjell Vegard synes det er vanskelig å huske overgangen fra å være betatt til å bli forelsket, ettersom paret var venner først. Forelskelsen kom gradvis. Han husker likevel godt hvordan forelskelsen til slutt fikk overtaket:

– Jeg skjønte vel at jeg var forelsket idet jeg ikke klarte å slutte å tenke på henne. Tanken på Helena lå der hele tiden. Hvis jeg gjorde noe uten henne ønsket jeg at hun hadde vært der og at vi kunne opplevd det sammen. Det var så mye jeg hadde lyst til å snakke med henne om, sier psykologistudenten.

LES OGSÅ: Kjærlighet, utroskap, brudd. Har kjærlighet en best-før dato? SIRE 002

 

Betatt eller forelsket?

Hvordan vet man at man er forelsket? Hvor går egentlig grensen mellom det å være betatt og det å være forelsket? Vi tok en telefon til Bente Træen ved Psykologisk Institutt på Universitetet i Tromsø.

 

5 gode sanger om forelskelset

 

• Velvet Underground - Femme Fatale (VU& Nico, 1966)

• Neil Young – Cowgirl in the Sand (Everybody Knows this is Nowhere, 1969)

• Fleetwood Mac - Songbird (Rumours, 1977)

• Bright Eyes – First Day of My Life (I´m Wide Awake, It´s Morning, 2006)

• Lindstrøm & Christabelle: Lovesick (Real Life is No Cool, 2010)

Hør låtene i Wimp her

 

 

– Det er en subjektiv grense. Men hvis du er betatt er du oppslukt av et annet menneske, men du har ikke gitt deg helt hen. Det høres mer kontrollert ut å være betatt, det er vel derfor en sjeldnere sier at en er forelsket, forklarer Træen.  

Hun har blant annet skrevet en bok om kjærlighet, sex og forelskelse og forteller at forelskelsen kan merkes på forskjellige måter.

– Typiske kjennetegn på at man er forelsket, er gjerne at man blir mer flåsete og fnisete. Enkelte begynner å stamme og rødme i nærværet til den de er forelsket i og har lett for å føle seg dum.

– De fleste blir mer bevisst på seg selv og hvordan de opptrer, sier Træen.   

”Marie” kjenner seg igjen i dette.

– Når han er i nærheten kjenner jeg pulsen stige og jeg blir lett nervøs. Jeg tenker mer over hvordan jeg oppfører meg. Og hvis jeg først kommer i prat med han klarer jeg ikke å være meg selv, sier hun oppgitt. 

LES OGSÅ: Hvorfor har man sex?

 

En risikosport

I frykt for å bli avvist har ikke ”Marie” turt å be kjekkasen ut.

– Jeg føler ikke den riktige anledningen har bydd seg. Det er risikabelt å vise følelsene mine for ham hvis de ikke skulle bli gjengjeldt, særlig når vi går i samme klasse. I tillegg er jeg vel redd for at illusjonen skal bli ødelagt. Slik tilstanden er nå er det fortsatt håp; jeg vil ikke ødelegge det, fortviler studenten.

Bente konstaterer at forelskelse er en risikosport. Men hvis man er forelsket i noen, anbefaler hun likevel å gjøre noe med situasjonen.

– Det finnes ulike strategier på hvordan man bør gå frem når man er forelsket. Den ene måten er å fortelle vedkommende om hvordan man føler. Det kan virke litt skremmende, for hvis den andre ikke gjengir følelsene vil det punktere et fremtidig løp.

– Men, det er en styrke å kunne ta seg selv og sine egne følelser på alvor. Det er på en måte mer beundringsverdig å tørre å gjøre noe med det. På sikt vil det kunne styrke ditt eget selvbilde og du vil gjerne få mer respekt for deg selv, hvis du tør å ta ansvar for dine egne følelser. 

Hun legger til at dersom man velger å holde forelskelsen hemmelig og håper at ting skal skure og gå av selv, blir man lett et offer for kjærligheten. Det kan passe dårlig med skippertaksperioden frem mot eksamen.

– Man blir til syvende og sist nødt til å spørre for å få vite om følelsene er gjensidig, alt annet vil være en tolkning. Man kan ha ulike hypoteser om hvordan ting henger sammen, men du får det ikke ordentlig bekreftet før du gjør noe med det, oppmuntrer Træen lurt.

 

Fakta om forelskelse

 

• Forelskelse gjør deg euforisk og kan gi deg en svevende følelse, som om du går på skyer.

• Alle sansene blir forsterket når den du er forelsket i er i nærheten; hans eller hennes berøring er elektrisk, øynene er mer intense og vedkommende lukter bedre enn andre.

• Du får mindre behov for søvn.

• Du kan miste matlysten.

• Trangen til å se, røre ved eller snakke med den du har kjær øker i så stor grad at den føles vanedannende.

• Hvis dere er adskilt i en periode, kan du oppleve absitinenssymptomer som angst og depresjon.

• Forelskede har redusert aktivitet i de områdene av hjernen som er knyttet til depresjon og frykt

Kilde: ung.no