Noen spiser litervis med is, andre drukner sorgene i alkohol. Og selv om kjærlighetssorgen dreper alt håp om å noen gang komme over ekskjæresten, er det alltid lys i enden av tunnelen.

Vi har alle vært der. Personen du har vært overbevist om at er «the one» viser seg å ikke føle det samme om deg, og bruddet er et faktum. Du sitter igjen med en kjempeklump i magen som nekter å slippe taket. Og selv om du burde vite at alt du sier, tenker og gjør nå fraviker all sunn fornuft og logikk, er det hjertet og ikke hjernen som snakker høyest ved kjærlighetssorg.

18-årige Stian Törstad er en av mange som har slitt med kjærlighetssorg. Etter et 10 måneder langt forhold, og måneder med krangling, diskusjoner og uenigheter om småting i hverdagen, ble Törstad og kjæresten enige om å avslutte forholdet. Han minnes tiden etter bruddet med gru.

- Det å innse at du ikke har noen som bare er din lenger, er den verste og mest tomme følelsen jeg har hatt. Men det verste var at jeg aldri kunne tenke meg å bli sammen med henne igjen, selv om jeg innbilte meg det etter bruddet.

- Man kjenner på en ganske rar følelse når noen du er veldig glad i bare forsvinner ut av livet ditt. Akkurat som om de går rundt hjørnet og ut av syne. Og når du prøver å følge etter, er de borte.

LES OGSÅ: Slik går du fram for å få kjæreste

 

En kortvarig depresjon

Sorgens 10 faser

1. Sjokk og vantro (Hvordan kunne han?)
2. Benektelse (Han kommer nok tilbake når han får tenkt seg om.)
3. Sinne og skjulte følelser (For en gedigen drittsekk!)
4. Forhandlinger om endringer (Vi klamrer oss fast til håpet.)
5. Laveste punkt og vendepunkt. (Vi begynner å se sannheten i øynene.)
6. Forståelse (Han er ikke forelsket i meg lenger.)
7. Aksept (Det er greit.)
8. Tilgivelse (Bitterheten slipper taket, og du er sterk nok til å tilgi.)
9. Planlegging (Vi ser positivt på fremtiden.)
10. Handling (Vi setter planer, ideer og drømmer ut i livet.)

Kilde: «Fra forlatt til fri og fornøyd» av Dwight Webb (Påtrykk forlag 2007)

 

Et brudd omtales ofte som noe av det mest smertefulle man kan oppleve, og det kan være utfordrende å innse at alle dine drømmer og håp holder på å gå i oppløsning - og at man er nødt til å skifte status på Facebook. Steinar Brevik Knudsen er sosionom tilknyttet Anima-Senteret, og gir blant annet råd relatert til samliv. Han forteller at kjærlighetssorg oppleves forskjellig fra person til person.

- Kjærlighetssorg er brutte forventninger, og  oppleves ulikt avhengig av hva man har investert i forholdet. Sorgen kan skape utrygghet, og man fokuserer ofte på det man har hatt og ikke minst kunne ha hatt. Konsekvenser av dette kan for eksempel være det at det blir vanskelig å konsentrere seg om venner, skole og arbeid.

Knudsen kan fortelle at kjærlighetssorg kan defineres som en form for depresjon, dog en depresjon som vanligvis er kortvarig.

- Har du investert mye følelser og omsorg for en annen over lang tid, så vil det ta noe tid før du er helt tilstede i møtet med deg selv og andre. Det er ikke uvanlig at mesteparten av dagen, uken og månedene går greit, men så kommer det perioder, kanskje knyttet til høytider eller lignende, som er mer utfordrende enn man setter pris på, sier samlivsterapeuten.

LES OGSÅ: Studentliv: Førstehjelp for dating

 

- Som et teppe over hodet

På mandag er merkedagen hvor følelser og romantikk står i høysetet. Valentinsdagen gir det lykkelige par anledning til å feire seg selv, men framstår ofte som den singles verste mareritt.

Student Törstad kan fortelle at han gikk aktivt til verks for å glemme de såre følelsene han gikk rundt og bar på.

- Jeg gjorde alt for å glemme henne. For eksempel lot jeg hendelser i hverdagen bli større enn de egentlig var og gav mer av meg selv til andre. Jeg måtte bare tenke på alle diskusjonene vi hadde hatt før, og at ting ikke hadde blitt noe bedre om vi prøvde på nytt.

Han er ikke i tvil om at kjærlighetssorgen påvirket studiehverdagen hans.

-  Sorgen tok så utrolig mye plass i tankene, spesielt når skolen var vanskelig. De vonde tankene la seg som et teppe over hodet ditt hele dagen. Det som hjalp meg, var faktisk det å trekke frisk luft i pausene.

Stians tips for å komme over eksen

Ikke ha sex med eksen, selv om det kan friste. Å kjenne på følelsene du hadde, og gå tilbake der hvor du og eksen hadde noe godt sammen, hjelper ikke om du vil komme over han/henne.

Kutt oppmerksomheten. Ikke gi han/henne oppmerksomhet på noen måter.

Unngå ordkrig. Her kan du virkelig drite på draget. Du bør ikke ha noe usnakket med han/henne.

Flørt med andre. Vær deg selv, lev livet som du selv vil, å ha det gøy med de menneskene du selv vil være med.

Ikke tenk på hva som kunne ha vært. Kom deg ut døra, vær blant venner eller gjør noe som får deg til å tenke på andre ting. Ikke gå i deg selv for mye.

Fjern minner. Dette kan være det aller vanskeligste, men fjern alle minner du har fra personen. Det kan være bilder, klær, sanger eller steder.

LES OGSÅ: Sexpartnere studenter parti

 

 

Gi dagene struktur

Ved et brudd har man ofte en tendens til å bli sittende og tenke tilbake på de gode minnene. Måten han smilte på, alt hun sa som fikk deg til å le og det unike dere hadde sammen. Dessverre bidrar ikke dette til å lege ditt knuste hjerte, men til å snurre deg dypere nedover den onde spiralen.

I dag har ikke Törstad kontakt med ekskjæresten. Og selv om det aldri var intensjonen å miste henne som venn, er han glad for at han valgte å bruke tid på å komme over bruddet.

- Jeg lærte mer på månedene etter bruddet, enn da vi var sammen. Jeg er glad for at jeg ikke prøvde å komme meg videre ved å finne en erstatning, men heller tok tiden til hjelp og prøvde å holde henne litt på avstand. Jeg innser nå hvor utrolig heldig jeg har vært, selv om det endte verst tenkelig, sier han.

Og hva sier eksperten?

- Gi dagene struktur. Sett av tid til sorg, og tid til det som gjør deg glad – til tross for at du kan ha vanskeligheter med å sette pris på det som gjorde deg glad akkurat nå. Aksepter at livet er til låns, og at også kjærligheten kan være det. Og vit at tross det, så kan ny kjærlighet vente når du er klar for det. Ikke stress deg selv med eks-erstatninger, det er ikke dem du ønsker å bruke tid på. Din prins eller prinsesse venter deg når du er klar for det!