(StudentTorget.no):

La oss begynne med toppstudentene. Vi møter Henrikke Bryn og Rasmus Knutsen Stenebråten på Handelshøyskolen BI i Oslo. Her studerer de henholdsvis master i regnskap og revisjon og master i business, med major i finans.

Det kan jo også nevnes at Bryn og Stenebråten i år mottok BI Presidential Scholarship, på lik linje med atten andre studenter. For å kvalifisere seg til stipendet som dekker studieavgiften, må studenten ha et karaktergjennomsnitt på A. 

- Gode karakterer gjør at man stiller sterkere når studietiden er over. Det øker sjansene for å få den jobben du virkelig ønsker deg, sier Bryn. 

Stenebråten er enig.

- Det at jobbmulighetene blir flere med gode karaterer, fungerer som en slags gulrot gjennom studietiden. 

 

Struktur og motivasjon

Henrikke Bryn fikk drømmejobben hos EY for to år siden, og har nå permisjon fra jobben for å videreutdanne seg. Stenebråten ble utnevnt til beste avgangsstudent på sin studieretning, bachelor i økonomi og administrasjon, ved BI Drammen. Begge mener det er viktig å være strukturert i studiehverdagen. 

- Jeg prøver å sette opp en plan fra uke til uke, og holde de fristene jeg setter meg, forteller Stenebråten.

- Og så kan man prøve å se på studiene som en jobb, og at man har en viss arbeidstid i løpet av dagen. Da er det lettere å skille mellom skole og fritid, sier Bryn. 

Det har også vært viktig for dem begge å studere noe de interesserer seg for. 

- Hvis man ikke er interessert i det man studerer, klarer man heller ikke å motivere seg selv. Og det er lettere å mestre noe man er interessert i, forteller hun.


 

5 tips fra toppstudentene

 

– Velg et studie du interesserer deg for. Da er det lettere å finne motivasjon.

– Sett deg klare målsetninger.

– Vær strukturert og fokusert. Les når du skal lese, ikke la deg distrahere av andre ting.

– Du må forstå det du leser og hvorfor ting er som de er. Det nytter ikke alltid å pugge. 

– Skill mellom skole og fritid. Det er viktig å få noe annet å tenke på. Fysisk aktivitet hjelper.

 

 

Unngår sosiale medier

Mange studenter opplever å bli distrahert av mobil, data, nettbrett og ikke minst sosiale medier. Dette gjelder imidlertid ikke for de to toppstudentene.

- Det blir veldig lite Facebook på meg i skoletiden. Jeg tenker at man heller får logge seg på om kvelden, når man har tid. Det er ikke sånn at jeg sitter og chatter med kompiser mens jeg løser oppgaver. Det nytter bare ikke, sier Stenebråten.

- Man kan heller bruke sosiale medier når man har kommet hjem eller har pause i lesingen. Og når man trenger en pause kan man selvfølgelig logge seg på Facebook, men helst ikke mens man sitter og leser, legger Bryn til. Hun forteller at hvis hun vet at hun må gjøre noe, eller har en frist å overholde, blir hun ikke så lett distrahert. 

- Og så er motivasjon en veldig viktig faktor for meg. Så lenge jeg er motivert, lar jeg meg ikke så lett distrahere. 

LES OGSÅ: Slik får du mest mulig ut av den digitale undervisningen

 

Et liv utenfor skolen

For begge studentene er det viktig å ha et liv utenfor skolen. De mener det er bra å kunne koble helt av fra studiene når man lukker sammen pensumboka.

- Det er motiverende for lesingen å vite at man for eksempel har planer med venner på kvelden. Man jobber mer effektivt, og tar kanskje ikke så mange unødvendige pauser hvis man vet at man skal ha det gøy etterpå, sier Bryn.

Hun mener også at det å være sosial etter en lang dag på skolen, er positivt for morgendagen. Stenebråten er enig, og han synes det er viktig å få tankene over på noe annet. 

- Jeg tror det er sunt å skille mellom studier og fritid. Jeg har selv stått i mål i ishockey, og da nytter det ikke å tenke på studiene. Er du på skolen, så er du på skolen. Og spiller du ishockey, så spiller du ishockey. Du kan ikke stå ute på banen og tenke «Hm, hva var det den oppgaven handlet om igjen?». Du må bare sette en grense for når du tenker på skole og når du tenker på andre ting, sier han. 


 

Hvordan bli en superstudent?

Så over til eksperthjelpen. Kompisene Pål R. Hetland og Nikolai Høibo, forfatterne bak ToppkarakterSystemet, har i løpet av de siste årene blitt eksperter på hvordan studenter kan oppnå toppkarakterene. De har solgt nærmere 2 000 bøker, og har reist land og strand rundt for å holde foredrag for om lag 10 000 studenter ved landets høyskoler og universiteter. Men hvordan kom to studiekompiser på å ideen om å skrive en toppkarakterguide?

 

 

-  Det var vel et forsøk på å klø vår egen kløe. Vi var studenter selv og ønsket å få gode karakterer. Problemet var bare at lesingen ofte kom i andre rekke. Det er jo fort gjort å leve det gode studentliv på bekostning av selve studiet. Så vi fant ut hvordan man kan få toppkarakter uten å være født skoleflink. Hvordan man kan bli en superstudent. Vi laget rett og slett en komplett guide som vi skulle ønske vi fikk utdelt da vi studerte, forklarer Høibo. 

Tre hovedstrategier

Vi befinner oss i begynnelsen av november, og de fleste nærmer seg eksamen. Men hvordan skal man angripe pensumbøkene? Hetland og Høibo foreslår å utnytte skippertakene. De ser på skippertak som noe positivt, og oppfordrer studenter til å bruke kraften av skippertaket gjennom hele semesteret. 

- Det betyr ikke at du skal legge deg tilbake og utsette alt til rett før eksamen. Jobb heller jevnt gjennom hele semesteret, og bruk teknikkene fra skippertaksmetoden. Alle vet at man får gjort mye på kort tid når man tar et skippertak, forklarer Hetland. 

Det velkjente skippertaket går inn under de tre hovedstrategiene, «toppfokus», «topplæring» og «topprestasjon», som tar for seg hvordan man får gjort ting på kortere tid, hvordan man lese raskere, lære smartere og huske ting langtidshukommelsen, og til sist hvordan man skal få mestringsfølelse og klare å prestere i eksamensperioden.

- Man skal ikke jobbe hardere, man skal jobbe smartere, forklarer Hetland. 

 

5 tips fra ekspertene

 

– Finn måter å verne om fokuset ditt på.

– Få en oversikt over pensum og finn det viktigste du kommer til å bli spurt om på eksamen.

– Gå i dybden på det viktigste. Fokuser på hvorfor, ikke bare hvordan. Det er viktig å forstå det man leser, da er det lettere å huske.

– Memorer det du har lært.

– Reduser unødvendig eksamensstress. Ikke bry deg om småting. Det er naturlig å være spent og nervøs, men stress på selve dagen kan føre til jernteppe.