(StudentTorget.no):

Studiehverdagen kan være hektisk for de fleste, med mange innleveringer, forelesninger og mye eksamenslesing. I hektiske perioder er det viktig å ha et system som gjør at du ikke glemmer ting. Lær deg å prioritere de viktigste gjøremålene først, så får du også raskere unna det du skal. 

Med noen enkle grep får du lettere oversikt over hva som er viktig, og hva som kan utsettes til du har bedre tid.

Harvard Business Review har laget en guide med tittelen «Getting the right work done», om hvordan du får gjort unna oppgaver mer effektivt. Og vi har samlet de beste tipsene:

 

1. Sorter oppgavene i grupper

Del gjøremålene inn i forskjellige grupper etter vanskelighetsgrad, viktighet og tiden det tar å gjøre oppgaven. Er det noen oppgaver som tar mindre tid enn andre, eller er relativt enkle å bli ferdig med, kan du gjøre de hvis du har tid innimellom de andre, større oppgavene.

Er det småinnleveringer, prioriter de deretter, mellom de andre større oppgavene - eller til slutt.

Gå gjerne igjennom pensumlista eller notater og tips i fra foreleser, dette gir ofte en indikasjon på hvilke temaer som vil bli tatt opp på eksamen. Det er ingen vits i å lese alle bøkene i pensum fra perm til perm.


 

2. Papir eller digitalt?

Skal du lage en arbeidsliste, så bruk et medium du er komfortabel med. Er du av typen som liker å skrive ned oppgaver på papir, så bruk det. Men trives du mer med digitale verktøy, så benytt deg av en applikasjon eller huskeliste på mobilen eller din pc.

LES OGSÅ: Hva er du, A menneske eller B menneske? Hva betyr det egentlig?

 

3. Vrak listen og skriv den på nytt

Gå over arbeidslisten din og lag den på nytt. Se over i begynnelsen av hver uke hva du fikk unnagjort, og hva du ikke fikk tid til. Da får du effektivt organisert hva som må prioriteres, og du vil få en bedre oversikt over hvilke oppgaver som krever mer tid enn andre.

LES OGSÅ: Studieteknikk - 10 tips

 

4. Gi deg selv påminnelser

Alle har oppgaver som må gjøres. Ikke tar de all verdens tid heller, men vi pleier å utsette dem i det uendelige. Slik som å ringe tannlegen for å bestille rutinesjekk. Skriv en liten notis ved siden av småoppgavene, kanskje nummeret til den du skal ringe, og få det unnagjort. Utsetter du til stadig slike små gjøremål i det uendelige, vil de bare bli flere over tid og du vil irritere deg over dem konstant. 

Setter du av en liten tidslomme hver dag til slikt smårusk, vil du med tid få bedre struktur på arbeidstiden din, og få mer tid til det viktigste – eksamensforberedelsene eller oppgaveinnleveringen.


 

5. Slutt å multitaske

Vi vet at det er farlig å sende tekstmeldinger og snakke på mobilen når vi kjører bil, fordi det tar vekk oppmerksomheten fra veien. Det blir litt av det samme når vi jobber med noe. Sitter du og følger med på Facebook, svarer på tekstmeldinger fra venninna, og samtidig prøver å få med deg pensum, tar det både lengre tid og du risikerer å ikke få med deg noe av det du nettopp har lest.

Peter Bregman, en av forfatterne bak guiden, kom frem til at vi jobber 40 prosent mindre effektivt hvis vi multitasker. Legg vekk alt annet som ikke har noe med arbeidsoppgaven å gjøre.