(StudentTorget.no):

Er du en av dem som leser pensumbøker og bruker mye tid på studiene, men føler at du får lite igjen for det når du sitter med eksamensoppgavene foran deg? Da er sjansen stor for at studieteknikken din ikke er helt på topp. Kanskje er du skyldig i noen av de fem syndene som det amerikanske nettstedet About.com advarer mot i en artikkel på sine nettsider.

 

1. Passiv læring

Skal du bli en superstudent holder det ikke å bare lese bøkene som står på pensum. Dette kalles passiv læring. For å huske det du leser er du nødt til å ha en aktiv tilnærming til stoffet. Jo mer du jobber med informasjonen, jo bedre vil du huske den. Les, skriv sammendrag, lag tankekart og hør deg selv i stoffet.

 

2. Engangspugging 

Hukommelsen forsterkes gjennom repetisjon. Ikke lur deg selv til å tro at du kan lære alt om et emne ved å sette av én dag til pugging før en prøve. Du vil selvsagt huske en del av stoffet, men mye vil også forsvinne ganske raskt fra hukommelsen. Nøkkelen til å huske det du har lært er å hente informasjonen frem fra hukommelsen med jevne mellomrom. Begynn lesingen i god tid før prøven og legg inn repetisjonsøkter underveis.


 

3. Ignorere illustrasjonene  

En vanlig tabbe er å overse illustrasjoner, grafer, tekstbokser og tabeller når man leser i pensumbøkene. Husk at disse visuelle virkemidlene er der av en grunn. Ofte er de et viktig supplement til hovedteksten. Tenk for eksempel på hvor kjedelig det vil være å gå glipp av en god karakter fordi du ikke gadd å lese den viktige informasjonen som sto skrevet i tekstboksen på side 52 i matteboka. Husk derfor å legge merke til alle illustrasjoner underveis i kapitlet når du leser til en prøve.

LES OGSÅ: Slik forvandler du hybelen til den ideelle leseplassen

 

4. Inneffektiv bruk av flashcards 

Flashcards kan være til stor hjelp i eksamensforberedelsene. Men for å få maksimalt utbytte av dette hjelpemidlet må du lære deg å bruke dem på riktig måte. Første steg på veien mot effektiv bruk av flashcards er å skrive nøkkelbegreper eller datoer på den ene siden og definisjoner på den andre. Hør deg selv helt til du kan definere alle begrepene uten å måtte sniktitte på baksiden av kortet.Steg to er å bruke begrepene på kortene til å se sammenhenger. Gå gjennom bunken med kort en gang til og velg to tilfeldige kort. Deretter skriver du et kort sammendrag hvor du forklarer hvordan de to begrepene på kortene kan ses i sammenheng med hverandre. Denne øvelsen vil hjelpe deg med å forstå hvordan to ulike begreper passer inn i en større sammenheng.


 

5. Å lese til langt på natt kvelden før en prøve 

Mange faller for fristelsen til å sitte lenge oppe og pugge natten før eksamen. Dette er imidlertid en farlig uvane. Sitter du for lenge oppe er du sannsynligvis full av adrenalin og koffein når du til slutt kommer deg i seng. Med for lite søvn risikerer du å måtte ta prøven i en zombie-lignende tilstand, og alle timene du satt oppe og pugget vil være bortkastet. Du er derfor langt bedre tjent med å ta vare på hjernen din og gi den nok hvile den siste natten før prøven.