(StudentTorget.no):

Lurer du på hva som skal til for å stå løpet ut i høyere utdanning, lykkes på alle eksamener og stå med vitnemålet i hånda etter tre år med blodslit, billig kaffe og lange dager på lesesalen?

Det finnes en hel drøss med tips og råd og svogerforskning om hva som skal til for å lykkes på eksamen, og hvordan du skal holde hodet over vannet i en krevende studiehverdag (og her på StudentTorget finner du mange av dem!).

Det som imidlertid ikke blir nevnt fullt så ofte, er at den beste strategien for å lykkes på eksamen er å ha selvdisiplin nok til å lese jevnt og trutt gjennom semesteret. Men hvor finner man så denne forjettede selvdisiplinen? Her har vi samlet sammen noen veloverveide tips til hvordan du kan gå frem for å få mer selvdisiplin i studiehverdagen.

 

1. Gjør det selv om du ikke liker det

Dette kan trygt sies å være selve essensen i det å ha selvdisiplin. Skulle man skrevet en ordboksdefinisjon av ordet, kunne man sagt at selvdisiplin er den seige delen av samvittigheten din, som nekter deg å kaste bort tiden på kattevideoer og Instagram, fordi du innerst inne vet at du heller bør lese om kvantitative og kvalitative forskningsmetoder.

Samtidig er det ikke til å stikke under en stol at noen studiedager er tyngre enn andre. Når du sliter med å komme i gang, kan det være lurt å stille seg selv spørsmålet «hvorfor gjør jeg dette?» Da kan du for eksempel fortelle deg selv at du gjør det fordi du ønsker å gjøre det godt på eksamen, fordi du ønsker å ha tid til å slappe av før helga kommer, eller at du rett og slett bare ønsker å forstå noe du ikke har fått helt greie på enda.

Det går også an å tenke på den godfølelsen du kommer til å sitte igjen med når du er ferdig med lesingen for dagen, og kan kose deg med en serie på Netflix eller ta en forfriskende øl på nærmeste utekafe.


 

2. Unngå distraksjoner

«Ute av syne, ute av sinn» sier ordtaket. Når du skal tygge deg gjennom noen av de tørreste delene av pensum, kan man lett bli fristet til plukke opp mobiltelefonen og sjekke hva som har skjedd i Facebook-feeden siden sist. Hvis du blir lett distrahert, anbefaler vi at du skrur av mobiltelefonen.

Husk at det ikke er noe særlig som kommer til å skje i løpet av den timelange økten da du skal fokusere på studiene. Ingenting voldsomt interessant kommer til å være postet på Facebook, Instagram eller Snapchat i løpet av denne tiden, og sannsynligvis har det ikke skjedd noe egentlig viktig i verden som kan rettferdiggjøre at du stadig klikker deg inn på dagbladet.no, heller.

LES OGSÅ: Hurtigtaster PC – her er hurtigtastene du må kunne

 

3. Bruk nederlag som en motivasjon i seg selv

Gikk ting litt skeis i forrige semester? Det trenger ikke å definere deg, verken som person eller student! Husk at hvordan vi tenker om oss selv også setter standarden for hvilke forventninger og mål vi setter oss. I stedet for å tenke at du ikke er en god student, bør du tenke at du har like gode forutsetninger som alle andre til å ikke bare stå på eksamen, men faktisk også oppnå gode karakterer.

Husk at det alltid er noe man kan lære av å mislykkes, og at det å gå på en smell eller to i livet kan fungere som en katalysator for å gjøre ting annerledes neste gang. Ikke la tabbene fra igår dra deg ned. Bruk dem heller som en motivasjon for å mestre morgendagen!


 

4. Skap struktur i hverdagen

Studenthverdagen er velkjent og ettertraktet for sin frihet. I motsetning til de som jobber og holder velferdsstaten i gang, trenger ikke norske studenter nødvendigvis å stå opp grytidlig om morgenen for å haste avgårde til kontoret. Er du heldig med forelesningsplanen, har du kanskje ikke noen forelesninger i det hele tatt før langt utpå formiddagen, hele uka igjennom.

Samtidig har alle medaljer en bakside. Har du for eksempel noen gang merket hvor vanskelig det kan være å få gjort ting når du ligger og drar deg i senga utover morgenen? Én av tingene som virkelig kan hjelpe deg på veien mot bedre selvdisiplin i hverdagen, er å stå opp til en fast tid hver morgen. På den måten slipper du å føkke til døgnrytmen og føler deg mer uthvilt.

Ha også en plan for hvilke dager du skal lese, og hvor mange timer du setter av til lesning. Da får du en fast leserytme i løpet av semesteret, og får gått gjennom mye av stoffet før de siste, hektiske ukene før eksamen melder sin ankomst utpå våren. I begynnelsen av semesteret kan du også lage en liste der du beskriver målene dine for de kommende månedene. Det kan for eksempel være å lese jevnlig gjennom hele semesteret, å få god karakter i et emne du synes er vanskelig, eller å bli flinkere til å skrive akademisk.


 

5. Belønn deg selv

Husk at det å bli en «superstudent» handler mer om å finne en god balanse mellom studier og fritid enn å brenne lyset i begge ender. Har du for eksempel lest flere timer på fredag, kan du sette av lørdagen til å gjøre ting du liker som en måte å belønne deg selv. Da kan du for eksempel binge på Netflix, lage god mat eller kjøpe noe til deg selv som du har lyst på. Husk at gulrot i veldig mange tilfeller funker bedre enn pisk!

LES OGSÅ: Hvordan lykkes med faget klassisk retorikk?

 

6. Begynn i det små

Hvis du i utgangspunktet sliter med studie-disiplinen, er det ikke nødvendigvis noen god oppskrift å skride til verket med målsetning om å lese flerfoldige timer hver eneste dag. Da er det lurere å begynne i det små. I begynnelsen trenger det kanskje ikke å være mer enn en økt på tre kvarter, eventuelt kan du si at du skal lese les 10-15 sider hver gang du er på lesesalen.

Etterhvert som du blir vant til å jobbe på denne måten, kan du øke ambisjonsnivået gradvis. Før du vet ordet av det leser du kanskje to-tre timer uten problemer, og rekker alltid å lese pensum før neste forelesning.


 

7. Vær stoisk

Den populære YouTuberen Thomas Frank, som lager videoer om hvordan man lykkes som student, har trukket frem den romerske keiserfilosofen Marcus Aurelius (121-180) som et forbilde for alle som ønsker å få bedre selvdisiplin.

I boken Til meg selv, hvor Marcus Aurelius utlegger sin stoiske livsholdning, finnes en passasje som sier noe om hvor viktig selvdisiplin er for å nå målene man har satt seg. Frank mener det Marcus Aurelius sier kan være en inspirasjon for studenter, fordi han ber deg om å respektere veien du har valgt i livet, og tenke at det å stå opp om morgenen og være produktiv er en del av din natur som menneske. Passasjen går som følger:

«Om morgenen når du våkner, ha da dette for øye: «Jeg våkner til et menneskes oppgave». Har jeg fremdeles motvilje mot å gå til det arbeide for hvis skyld jeg er blitt til, det jeg kom inn i verden for å utføre? Er jeg kanskje skapt til å ligge i dynene og ha det varmt og godt? «Men det er så behagelig!» Er du kommet til verden for å ha det behagelig, for i det hele tatt å passivt nyte tilværelsen, eller er du kommet for å handle?

Ser du ikke plantene, fuglene, mauren, edderkoppene og biene drive med sitt og utføre sin oppgave i naturens husholdning? Og så vil du ikke utføre menneskets arbeide?» Skynder du deg ikke å utføre det naturen krever av deg? «Men man må hvile også». Hvile er nødvendig, jeg nekter ikke for det. Men naturen har satt grenser for den. Naturen har jo også satt grenser for spising og drikking. Likevel gjør du det til overmål; du fortsetter når sult og tørst er tilfredsstilt. Men når det gjelder arbeide, er det ikke sånn, da holder du deg under grensen for det du kan yte. Du setter ikke deg selv høyt nok, ellers ville du elske din natur og dens vilje».

Marcus Aurelius betoner her hvor viktig det er for oss som mennesker å tenke at vi har et mål og en mening med de tingene vi foretar oss. Selv om det kanskje er mer behagelig på kort sikt å slappe av under dyna, har de fleste av oss håp og drømmer i livet vi ønsker å realisere.

Å jobbe målrettet med de ambisjonene du har satt deg i livet, sier Marcus Aurelius, er å være tro mot deg selv og i pakt med din indre natur. I tråd med denne tankegangen kan du fortelle deg selv at det kortvarige ubehaget du opplever når du tvinger deg selv til å lese på pensum, er noe du gjør fordi du har et langsiktig mål i livet du ønsker å realisere.