(StudentTorget.no):

De siste par årene har e-bøker blitt et stadig mer vanlig alternativ til den tradisjonelle papirboka. Og fordelene ved e-bøker er da også unektelig mange. Der papirboken er tung og upraktisk å ta med seg, er det mulig å ha med seg et helt bibliotek av e-bøker i sekkelommen.

At de fleste bøker som blir gitt ut fysisk nå også finnes i et digitalt e-bokformat åpner også for nye muligheter for hele verdens pensumlesende studentbefolkning. For nå trenger du ikke lenger å sette av hyllemeter på hybelen til bøkene du kjøper hvert semester. At e-bøker også i noen tilfeller er billigere enn deres fysiske motpart, må også kunne sies å være en rosin i pølsa.

Men hva funker egentlig best av e-bøker og den gode, gamle papirboka? Hvilken av de to gir deg en mest effektiv leseøkt? Vi har sjekket hva vitenskapen sier om saken.

 

Gir best hukommelse

Flere mindre studier tyder på at det å lese på papir er bedre for å beholde fokus og huske det du leser enn skjermlesing.

Et eksperiment utført av forskere ved Universitetet i Stavanger (UiS) viste at papirleserne husker bedre enn de som foretrekker e-bøker. Testpersonene ble delt i to grupper, der den ene fikk lese en historie i en paperback, mens den andre leste den samme historien på en Kindle. Da de senere fikk spørsmål om handlingen husket de som leste på paperback flere av punktene i handlingen enn de som leste på Kindle.

Professor Anne Mangen har spekulert i at den taktile opplevelsen av å lese i en papirbok, der man merker med fingrene at man blar fra side til side og således beveger seg fremover i fortellingen, kan være noe av årsaken til at man husker mer ved å lese på papir.


 

Kidsa vil ha Kindle

Hvis du etter å ha lest at papirboka gir best hukommelse tenker “pokker, det betyr at jeg bør lese alt av pensum på papir!” kan vi forsikre deg om at du ikke er den eneste som føler det sånn. Vitenskapen sier jo så mangt, og påstår også at kidsa uansett foretrekker å lese på skjerm, siden de er så vant til å bruke skjermer i alle andre sammenhenger.

En informasjonvitenskaplig studie fra 2014 viser nemlig at de unge helst vil lese bøker på skjerm. Av 143 10. klassinger foretrekte et klart flertall å tilegne seg kunnskap via en lysende skjerm. Gutter og de som i utgangspunktet ikke likte å lese dannet gruppen som var mest entusiastisk på vegne av e-boklesing og ditto skeptisk til å lese på papir.

Den norske førsteamanuensisen i bibliotek- og informasjonsvitenskap Åse Kristine Tveit fortalte i forbindelse med undersøkelsen til CBS at preferansen for e-bøker sannsynligvis henger sammen med gjenkjennelse.

– En e-bok har mer til felles med de elektroniske dingsene unge mennesker bruker hele tiden, som smartphones og iPads, enn hva enn papirbok har når det kommer til å bla fra side til side, muligheten til å endre skriftstørrelse osv., sa hun til den amerikanske TV-kanalen den gang.


 

Søvnproblemer

Ifølge Folkehelseinstituttet sliter hver tredje unge nordmann med søvnproblemer. Er du en del av denne statistikken, er det å anbefale at du tar din daglige leseøkt på et papirbasert medium. Overdreven skjermbruk før leggetid kan forstyrre den normale søvnrytmen til kroppen din, fordi det forstyrrer produksjonen av hormonet melatonin, som “prepper” kroppen på å sovne.

LES OGSÅ: Slik kan også du få toppkarakterer

 

E-bokens ess i ermet

Summa summarum kan det virke som at papirboken er det beste alternativet når du skal pløye deg gjennom pensum før eksamen kommer for dagen. Men da har vi ikke tatt med hele bildet.

E-boken har nemlig et ess i ermet du kanskje ikke har tenkt på. E-boken har nemlig den deilige, fantastiske funksjonen at den gjør det lettere enn noen gang før å markere i teksten og notere i margen. I både Kindle og iBook trenger du ikke gjøre mer enn å dra fingrene over teksten for å markere der du ønsker det. Ved å trykke på setningen kan du helt enkelt legge ved et notat i teksten.

I tillegg til innholdslisten i menyen har du også en liste over alle notatene du har gjort i den aktuelle e-boken, slik at du uten problemer kan finne frem til notatene du trenger før eksamen uten å måttte bla deg frem og tilbake. For alle som har forsøkt å finne frem til et spesifikt avsnitt i en bok kvelden før eksamen vil dette være en liten revolusjon!


 

Du bestemmer

Når alt kommer til alt er det viktigste å finne ut hva du foretrekker, og vurdere hvor effektivt du leser på hvert av mediene. Hvis tanken på å lese en pensumbok på papir får motivasjonen til å synke som en stein på vei ned til bunnen av Marianegropen, er det kanskje en ogd íde å prøve seg på en e-bok, men hvis du ser at det å lese på skjerm bare gjør deg mindre konsentrert og ødelegger for effektiviteten, bør du på den annen side se om det ikke er vel så praktisk å koble av fra alt av skjermer og duppedingser og sette deg ned med papirboka i fanget.