(StudentTorget.no):

Å jobbe effektivt med skolearbeidet på en trang hybel er ikke alltid like enkelt, men er desto viktigere i en tid preget av koronarestriksjoner og karantenetid. Hvis du sliter med å konsentrere deg når du jobber hjemmefra, blir det heller ikke lett å oppnå gode resultater på eksamen.

Hvis du er blant typen som ligger sammenkrøllet i sofaen med laptopen i fanget og venstrehånden i potetgullskålen er det sannsynligvis på tide å revurdere hvordan du studerer hjemmefra. For å hjelpe deg på veien har vi satt sammen et par tips som bidrar til å gjøre hybelen din til et sted hvor det er mulig å studere effektivt.

 

1. Fjern alle distraksjoner

Det første du bør gjøre er å rydde vekk alle ikke-studierelaterte ting fra leseplassen din. Noen ganger kan det være så enkelt som å rydde vekk gammelt skrot og ting som ikke trenger å være der, andre ganger må du gjemme bort konkrete gjenstander som har det med å fange oppmerksomheten. Et godt eksempel er mobiltelefonen, som du aller helst bør plassere utenfor rekkevidde mens du studerer.

Hvis du skal bruke PC-en mens du studerer, bør du sørge for å fjerne alle åpne faner i nettleseren med ikke-relaterte ting, og unngå å gå inn på nettsider som ikke er relatert til det du holder på med.

Hvis du har mange bøker og skrivesaker fremme, bør du plassere dem på en sånn måte at du vet hvor du har hver enkelt ting og ikke lar alt ligge i en stor dynge foran deg.


 

2. Ha alt av utstyr klart

Sørg for at du har alt av skriveutstyr og nyttige verktøy klart foran deg. Dette kan være skrivesaker, notisbøker, kalkulator, viskelær eller linjaler. Hva du trenger av utstyr avhenger naturligvis av hva du studerer, og hvilken oppgave du skal lese - det er tross alt forskjell på å bare skulle ta noen notater fra pensum og å skrive en hel semesteroppgave.

I tillegg til disse nokså åpenbare tingene anbefaler vi at du skaffer deg en god ergonomisk kontorstol som er komfortabel å sitte i over lengre tid. Hvis du skal jobbe mye på laptop kan en god datamus også være å anbefale.

LES OGSÅ: Studieteknikker som fungerer

 

3. God belysning

Dette er et punkt som ikke skal undervurderes. Med god belysning blir øynene dine mindre anstrengte mens du leser. Studier har vist at det beste er å ha tilgang på naturlig lys når du studerer. Prøv derfor å sette opp leseplassen din i nærheten av et vindu og dra opp rullegardinene.

Hvis du leser senere på dagen er det beste å ha en lampe som har en fargetemperatur på omtrent 4000K til 6500 kelvin. Denne fargetemperaturen avgir en hvitfarge som ligner på naturlig dagslys, og bidrar til å gjøre deg mer oppvakt slik at du konsentrerer deg bedre.


 

4. Gjør det komfortabelt - men ikke for komfortabelt

Folk er forskjellige. Noen kan fint studere i pysjamasen, mens andre trenger å stå opp, ta en dusj og gjøre seg klar for en ny dag før de kan fokusere på studiene. Når du studerer hjemmefra handler det også om å finne ut hva som er komfortabelt for deg.

Samtidig er det viktig å unngå de mest typiske fellene. En felle er å studere fra sengen. Det kan være fristende å ta med laptopen i sengen når man kjenner at energinivået begynner å dabbe av, men det er sjeldent en god løsning hvis målet er å studere effektivt.

Aller helst bør du studere ved en pult og sitte på en god kontorstol.

Husk at det alltid er lurt å sitte skikkelig når du skal studere. Hvis du merker at det er slitsomt å sitte på bare et sted kan du forsøke å flytte på deg (hvis du har plass). Dersom det er slitsomt for deg å sitte over tid, er det bedre å ta en liten pause og bevege på deg enn å legge deg i sengen eller sofaen.

LES OGSÅ: Bøker vs. e-bøker: Hva er mest effektivt å lese på?

 

5. Velg riktig musikk

Mange liker å ha noe på øret mens de studerer. Men husk at ikke all musikk egner seg å ha i bakgrunnen mens du forsøker å konsentrere deg. En amerikansk studie fra 2010 konkluderer for eksempel med at det å lytte til musikk gjør det vanskeligere å gjennomføre oppgaver hvor det er nødvendig å huske ting i rekkefølge, såkalte serial-recall-oppgaver.

Hvis du simpelthen ikke klarer å lese uten å ha noe på øret, anbefaler ekspertene deg å velge klassisk eller akustisk musikk. Men hvis du velger å lytte til klassisk musikk bør du hoppe over store orkesterstykker, da disse vil forstyrre konsentrasjonen din.


 

6. Gi romkameraten beskjed

Sist men ikke minst: Gi romkameraten eller kollektivet beskjed om at du helst ikke vil forstyrres. Det er lett å la seg distrahere av de man bor sammen med, spesielt hvis man bor i et kollektiv med venner man virkelig trives sammen med.

Hvis du henger opp en lapp på døra eller gir muntlig beskjed om at du er opptatt noen timer fremover, minker det sannsynligheten for at du blir forstyrret av at noen banker på døren eller lager bråk i gangen.