(StudentTorget.no):

Oddbjørn By har deltatt i verdensmesterskapet i hukommelse og har skrevet to bestselgere om emnet, boken ”Memo” skrev han spesielt tilrettelagt for studenter. Han synes at studenter flest gjør to typiske feil altfor ofte.

- For det første prøver de å huske alt og streker under for mye i boka. Man må innse at man ikke kan lære seg hele pensumet og fokusere på det viktigste, mener memoeksperten.

- Den andre store feilen er at de fleste studenter mangler en strategi for å huske. Å lese frenetisk tolv ganger på rad rett før eksamen er ikke veldig effektivt.

 

Alle kan lære

Oddbjørn har imidlertid sitt eget system for å huske bedre, og han forsikrer oss om at alle kan lære seg å bruke det effektivt.

- Når du memorerer, bruker du den visuelle evnen. Alle som klarer å skrive ned ti punkter fra huset sitt uten å gå ruta fysisk, er visuelle nok, sier han.

Teknikken er en kombinasjon av de beste metodene fra antikken, triks han har plukket opp i internasjonale hukommelseskonkurranser pluss andre metoder han har utviklet selv. Systemet kaller han Memo, og den viktigste teknikken heter ”Reiseruten”, som hukommelsesmesteren lærer bort under.


 

Eksamensnervene forsvinner

Hvis du lurer på om dette er noe for deg, kan du spørre deg selv om du foretrekker et ark med nøkkelord, fremfor en hel notisblokk før eksamen. Oddbjørn mener i hvert fall at studenter som praktiserer memosystemet ikke lenger trenger å bekymre seg for eksamen.

- La oss si du har 250 nøkkelord du trenger til eksamen, da kan du teste deg selv hjemme i sofaen. Er det noen av ordene du ikke husker, så vet du nøyaktig hva du må gjør, og da forsvinner eksamensnervene, smiler Oddbjørn.

LES OGSÅ: Motivasjon til å studere - alt om studier og motivasjon

 

Slik lærer du deg reiseruteteknikken:

1. Bestem deg for en reiserute med ti punkter:
Tenk for eksempel på huset ditt. Finn papir og blyant og skriv «1: Utenfor døra». Åpne døra - hva kommer du til da? Totalt skal du tenke ut eller skrive ned ti rom eller områder. Rekkefølgen på rommene skal være så logiske som mulig. Du kan gjerne gå gjennom vegger eller tak. Min reiserute gjennom huset ser slik ut:  1. Utenfor døra 2. Vindfang 3. Trapp osv. Skriv ned eller tenk ut ti områder og les gjennom til du er trygg på rekkefølgen. Gjør det nå. Legg vekk blyanten.


 

2. Del opp stoffet i nøkkelord, og lag assosiasjoner til alle nøkkelordene:
For denne oppgaven kan du bruke disse ordene: 
1. Brannhydrant.
2. Helikopter.
3. Litteratur.
4. Bær.
5. Bord.
6. Karbonade.
7. Nisse.
8. Oksygenmaske.
9. Flue.
10. Neonskilt.

 

3. Memorerer ordene ved hjelp av reiseruten
Det første ordet er brannhydrant. Da skal du se for deg en brannhydrant på det første området. I mitt tilfelle skal jeg visualisere den utenfor døra. Bevegelse gjør det lettere å visualisere, så kanskje spruter det vann ut av brannhydranten. Det neste ordet skal visualiseres på det andre området, det tredje ordet på det tredje området og så videre. Du skal kunne gjøre dette med lukkede øyne. Repeter gjerne en gang.

 

4. Gratulerer!
Du har nå faktisk memorert assosiasjoner til de ti første grunnstoffene. Nemlig hydrogen, helium, litium, beryllium, bor, karbon, nitrogen, oksygen, fluor og neon.

Dette er et enkelt eksempel, men teknikken kan også brukes til å memorere lengre tekster. For å memorere flere enn ti til femten ord, trenger du flere reiseruter. Da du begynner å bli flink kan du også memorere to ord på hvert sted.