Som norsk musikerspire, kan du velge å studere musikk ved flere utdanningsinstitusjoner i Norge. Likevel, ønsker mange å utvikle talentet sitt i utlandet.
Vi har forsøkt å finne ut hvorfor.
Musikkutdanning lå, ifølge NHO, på en tredjeplass tatt i betraktning av antallet norske studenter i utlandet i 2008.
Tall fra Lånekassen viser at det forrige studieår var 205 studenter som mottok støtte for å ta en hel musikkgrad i utlandet. Av disse, tilbrakte 60 studenter studieåret i Storbritannia
En bredere kompetanse
− Jeg ville aldri ha vært foruten årene mine i England. Jeg har fått bred erfaring i bransjen og England er flinkere på det området enn norske institusjoner, slik jeg ser det.
− På forelesningene ble vi drillet i ulike felt av alle mulige folk i bransjen, ikke bare musikere.
Dorthe Aske studerte musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo, men valgte å reise til England for å studere musikk, med utøvende sang som hovedfelt.
Da hun reiste til England, drømte hun om å jobbe med musikkteater, men drømmene forandret seg over tid, forteller hun. I dag, jobber hun som sangpedagog og musikklærer, i tillegg til at hun er vokalist i et jazzband.
− Du kan godt si at jeg fikk en mer helhetlig opplevelse, og en bredere kompetanse enn jeg tror jeg ville fått her hjemme, noe jeg tror har hjulpet meg til å få flere jobber.
Populære England
Dorthe fullførte sin bachelorgrad ved Liverpool Institute for Performing Arts (LIPA) i 2004 - for noen bedre kjent som "Paul McCartney-skolen". Men hun er usikker på hvorfor hun valgte å reise ut for å studere.
Det var noe med at det kjentes både godt og spennende å komme seg litt bort, forklarer Aske, men hevder samtidig at grunnen nok er sammensatt.
− For det første, er det ikke så langt borte, og språket har mye å si, kanskje nettopp derfor er det også en del som reiser til Sverige og Danmark. Dessuten har England tradisjonelt hatt et godt rykte, når det gjelder musikkstudier.
Hanne Krum Alver ved Senter for internasjonalisering av høgre utdanning (SiU) er enig.
England er populært blant utenlandsstudenter generelt, mye på grunn av nettopp språk og kultur. At det ligger relativt nært, gjør det lettere å komme hjem igjen, sier Alver, som deler Dorthes oppfatning av England som et land med en rik musikktradisjon innen ulike sjangre.
Lærer av hverandre
Ved siden av å ha et forståelig språk og kort avstand, byr studiene i Englang på større muligheter for å tilknytte seg et bransjenettverk, mener den tidligere LIPA-studenten.
Du møter bransjefolk du kanskje aldri ville møtt i Norge, noe som kan gi en pangstart for din videre karriere, mener Aske, men ser også fordeler for de som velger å studere hjemme.
− Norge er mindre, og det er lettere å komme seg fram her. Du har kanskje større muligheter der ute, men samtidig er man flere om det samme beinet.
Alver i SiU mener imidlertid at internasjonal kontakt mellom musikere og bransje er viktig.
Musikk er jo internasjonalt, og det kan være verdifullt å reise på kryss og tvers og lære av hverandre, sier hun.
Lønner seg i det lengre løp
Den tidligere LIPA-studenten ønsker imidlertid ikke å male forholdet sitt til England i svart-hvitt.
– Du har mange fordeler, men det er ikke nødvendigvis slik at det samlede musikkmiljøet i Norge har den samme oppfatningen av hva som er bra. Det potensielle arbeidsgivere synes er bra er ofte avhengig av hvilken sjanger du utøver.
Dorthe har sitt hovedfelt innen jazzmusikk, og tror ikke nødvendigvis at hennes utdanning har gitt henne større fordeler enn de som har studert jazz i Norge. Derimot, tror hun, er det mer akseptert innen blant annet pop og rock.
− Det kommer helt an på hvem du møter, og deres bakgrunn. For noen teller det positivt, for andre ikke.
Hanne Krum Alver tror Dorthes erfaring gjelder mange som vender hjem etter studier i utlandet.
– For noen arbeidsgivere, er det tryggere å ansette en som er utdannet i Norge, fordi man kjenner til utdanningen og hva den innebærer. Andre ser flere kvaliteter ved utenlandsstudenter, for eksempel at de kan ha andre ting å tilføre, ikke minst at de har gjort et modig valg.
Alver påpeker også at man kanskje bruker noe lengre tid på å komme i jobb med utenlandsk utdanning, men at undersøkelser viser at utenlandsstudenter ofte ender opp i en bedre betalt jobb.
I et lengre perspektiv, tror jeg det lønner seg, men man må gjerne gjøre en større innsats i forhold til å dokumentere hva man kan, mener hun.
Planlegg godt
Musikkstudier i utlandet krever planlegging, og selvfølgelig en viss bakgrunn innen musikk. I tillegg til å levere et essay, måtte Dorthe gjennom en opptaksprøve.
LIPA holdt egne auditions i Norge, så selve søknadsprosessen opplevde jeg ikke som veldig komplisert. Auditions er aldri spesielt hyggelig, men det gikk greit, minnes hun.
Én ting både hun og Alver påpeker at er viktig, er å gjøre grundig research.
Du må gjerne reise til skolen i forkant, se på fasilitetene, spørre konkret hva de tilbyr deg, ja, kanskje også hilse på lærerne, sier Dorthe.
Alver mener at man også bør bruke tid på å undersøke hvilke steder som finnes, og finne ut hva som passer best for akkurat deg.
– Studeriutlandet.no og ANSA er greie sider steder å begynne for å få oversikt. Undersøk også med Lånekassen om utdanningen din er godkjent, slik at du vet om du får studiestøtte for å studere der du vil.
Det er også viktig å tenke på framtiden, hvis du planlegger å komme hjem igjen etter endt utdanning.
Du må skape og vedlikeholde et nettverk i Norge, for eksempel ved å bli med på prosjekter hjemme i feriene, gjerne ta spillejobber her iblant. Skal du tilbake, er det viktig å ha planlagt hjemkomsten i forkant, rett og slett, tipser Dorthe, og oppsummerer sin musikkutdanning i England slik:
– Hardt arbeid, knuste illusjoner, positive overraskelser. Ja, man blir rett og slett voksen av et slikt opphold.