Sarkis Younan studerer ved Universitetet i Sørøst-Norge, Campus Kongsberg. Han er nå på sitt tredje år av bachelorprogrammet i optometri.
Han forteller om de mange mulighetene studiet gir etter endt utdanning, og om ulike arrangementer og aktiviteter studiebyen har å by på.
– Det er flere grunner til at jeg valgte dette studiet. Jeg ønsket å jobbe med mennesker, jeg ville gå for et studie der det er muligheter for å få jobb etter en bachelorgrad og jeg ville ha en jobb med greie arbeidstider.
Navn: Sarkis Younan
Alder: 25
Studie: Optometri
Studiested: USN, Kongsberg
Studiets innhold og undervisning
Undervisningen foregår på campus og består av en kombinasjon av forelesning, gruppebasert undervisning, ferdighetstrening i laboratorier og på klinikk og praksis i feltet.
– Vi har forelesninger og undervisning på lab, i tillegg til gruppetimer som består av miniforelesning og prosedyreopplæring.
– I gruppetimene, jobber vi tettere med foreleseren. Vi går dypere inn i temaene, og kan stille spørsmål.
Studiet er treårig, der første studieår er mer generelt og består av fag som matematikk og anatomi. Det er her optometristudentene lærer basiskunnskapen i utdanningen.
I andre og tredje år av studiet, får man mulighet til å jobbe på klinikk og med pasienter.
– I andre og tredje år av studiet, lærer vi blant annet om øyet, ulike øyeundersøkelser og øyesykdommer. Vi øver og gjennomfører undersøkelser på hverandre og med eksterne pasienter.
– Pasientene kan være alt fra eldre, unge eller andre mennesker som har booket time for undersøkelse.
Utdanningen består av en god del praksis. Praksisen de to første årene består av observasjon. Under praksis på tredjeåret, får man prøve å jobbe som optiker.
– Vi har én ukes praksis i butikk første og andre studieår, der vi observerer hvordan optikere jobber.
– Praksisen i tredje året er på 2-3 måneder. Her får vi prøve oss som optikere. Vi gjør undersøkelser på pasienter med veiledning, og etter hvert jobber vi på egen hånd, men veileder er fortsatt ansvarlig for undersøkelsene.
Hva er det beste med å studere optometri?
Undervisningen i studiet har en god kombinasjon av teori og praktisk læring.
– Det beste er hvor mye praksis vi har. Vi lærer mye av å jobbe praktisk, og det vi lærer i teorien kan vi knytte til praksisen.
– Det er en god kombinasjon av både praksis og teori. Det er mange undersøkelser vi skal kunne som vi får gjort på klinikken, og dette lærer vi enklere av.
Optometristudiet er variert, og Sarkis forteller om mye spennende studentene får være med på gjennom studiet.
– Vi har vært med på disseksjon av gris, der vi fikk se de ulike innvollene til grisen.
– Vi jobber også med avanserte maskiner som tar bilder fra innsiden av øyet. Maskinene kan for eksempel lage ultralydbilder av innsiden av øyet, og med slike maskiner kan man blant annet finne sykdommer, og om det for eksempel er høyt trykk i hjernen.
– Anatomi og det å jobbe klinisk med menneskekroppen er også interessant.
Hva har vært mest utfordrende med studiet?
– Jeg har opplevd studiet som helt greit. Det som har vært mest utfordrende for meg er å være student, som innebærer lesing og at man ikke kan jobbe 100 prosent ved siden av studiene.
Det er likevel én ting man må merke seg i overgangen fra første til andre studieår.
– Hvis man ikke består første studieår, kan man ikke umiddelbart starte på andre året. Man får en ny sjanse til å ta opp eksamen i august før man må vente i ett år for å ta opp eksamen, for så å gå videre med utdanningen.
– Det vi lærer andre året bygger på året før. Hvis man stryker første året, så får man heller ikke så mye ut av neste studieår. Dette kan være en utfordring, men det er også en bra ting. Da er man helt sikker på at man kan det man skal ha lært. Det er betryggende for alle sammen.
LES OGSÅ: Vurderer du landskapsarkitektur? Les dette først!
Hvordan er skolen og studiemiljøet?
– Campus Kongsberg, eller campus Krona som det kalles, har rundt 1500 studenter. I tillegg, er det studenter fra Fagskolen i byen, som også er i samme bygg.
– Skolen er omtrent én times togtur unna større byer som Drammen og Oslo.
Studentsamfunnet i Kongsberg tilbyr flere arrangementer og aktiviteter i løpet av uka.
– Studentsamfunnet vårt arrangerer blant annet konserter, standup og brettspillkvelder. Det er alltid noe som skjer i løpet av uka i hverdagen, og studentkroa er åpen hver lørdag.
Optometristudiet på campus Kongsberg er også det eneste studiestedet for optikere i Norge. Studentene på studiet kommer dermed fra hele landet, og optikerstudentene blir en sammensveiset gjeng.
– På grunn av undervisningsformen på studiet blir det et tett studiemiljø blant optometristudentene, og man blir gode venner. Man blir tvunget til å være sosial da man jobber mye med andre mennesker.
Hva er det kuleste med plassen du studerer?
I Kongsberg, er det flere muligheter for aktiviteter og ting å finne på, med blant annet skianlegg og Kongsbergs mange gruver.
– Mange setter pris på skianlegget.
– De ulike optikerkjedene arrangerer ulike arrangementer for optikerstudentene. Vi har blant annet vært på gruvetur til en av gruvene som finnes i Kongsberg, Kongens gruve, der vi gikk 300 meter inn i gruven. Dette var en tur for alle optometristudentene.
Hvordan ser mulighetene ut etter endt studie?
Etter endt bachelorgrad i optometri, blir studentene autorisert som optikere. Utdanningen gir mulighet for mastergrad, og jobbmulighetene er mange.
– Vi har mulighet til å ta mastergrad både i Norge og i utlandet. Mange nordmenn har tatt master i USA. Det er også mulig å ta master på deltid, slik at man kan jobbe ved siden av studiene.
– Det er flere jobbmuligheter. Man kan blant annet jobbe som optiker i brillebutikk, på øyelegekontor, på sykehus og hos NAV. Man kan også jobbe med å lage brilleglass, eller jobbe på kontor.
– Men i hovedsak blir man optiker, og kan jobbe med mennesker i alle aldre.
Optikeryrket er i tillegg veldig etterspurt, og det er stor sjanse for å få et jobbtilbud før studieslutt.
– Det er veldig lett å få jobb som optiker. Så å si alle får jobbtilbud i løpet av det tredje studieåret.
– Etterspørselen er veldig stor, og det er derfor optikerkjedene arrangerer ulike ting for oss – alt fra kurs, fester, julebord og gruveturer.
Karrieremulighetene er mange. Det er også muligheter for å drive egen business. På spørsmål om hva drømmejobben til Sarkis er, svarer han:
– Jeg vil jobbe som optiker. Jeg vil muligens starte mitt eget sted og åpne butikk en gang i fremtiden.