Julie studerer sykepleie ved Universitetet i Sørøst-Norge, Campus Drammen. Hun gir innblikk i hvordan det er å gå sykepleierstudiet, og hun forteller om hvordan det er å være student i Drammen.


– Jeg ville gå en grad som var profesjonsrettet, med et tydelig yrke på andre siden. I tillegg er jobbsikkerheten til sykepleieryrket svært gunstig. I bunnen ligger det også et sterkt ønske om å kunne bidra med omsorg, nestekjærlighet og pleie.

Mitt studie: Sykepleie

Navn: Julie Wessel
Alder:
 26

Studie: Sykepleie
Studiested: USN, Drammen

 

Studiets innhold og undervisning

Sykepleierstudiet på USN Drammen består av fagene sykepleievitenskap, naturvitenskap og metode, i tillegg til praksis. Studiet starter med teori, der praktisk øving blir mer inkludert etter hvert.

– Sykepleievitenskap dreier seg mye om etikken rundt det å være sykepleier, og fokus på hva som er viktig i rollen som sykepleier.

– Naturvitenskap er et konkret realfagsbasert fag, og består første semester av anatomi/fysiologi og mikrobiologi. Fra andre semester består faget av sykdomslære.


– Metode er faget hvor vi er på SIM-senter (simuleringssenter) og øver på praktiske egenskaper, som for eksempel å ta blodtrykk manuelt med stetoskop, nedleggelse av nasogastrisk sonde, stomistell osv.

 I dette emnet utfører vi simulering på skolens SIM-senter, der vi har på uniform, øver på dukker og bruker hverandre som pasient i ulike prosedyrer.
 Andre semester av studiet er første praksisperiode.

Bachelor i sykepleie er en utdanning som gir en sikker jobb og varierte arbeidsmuligheter. På spørsmål om hva Julie synes er det beste med sykepleierstudiet, svarer hun følgende:

– Jeg synes det er veldig givende og gøy. I tillegg er det en ganske solid blanding av realfag, psykososiale fag og praktisk øving. Det er på en måte litt av alt.

– Det økende behovet for sykepleiere gjør også at man er ekstra motivert til å studere, da man vet at man har en trygg jobb i lang tid.

Studentene på kullet der Julie går er mangfoldige, og har ulike planer med studiet.

– Jeg tror veldig mange ulike mennesker kunne likt å studere sykepleie, og det merker jeg på bredden i kullet vårt. Vi er nesten 200 stk. med ulike nasjonaliteter, svært ulik alder og veldig ulike mål for fremtiden.

– Fordi sykepleierstudiet har så mange muligheter for videreutdanning, møter man studenter med alle slags ønsker for videre master og eventuell stilling i helsevesenet.

  

 

Hva har vært mest utfordrende med studiet? 

Julie forteller om hennes opplevelse med nåler og en nesten-besvimelse på studiet. Å eksponeres for det som har vært utfordrende har hjulpet Julie.

– Fordi jeg har besvimt av nåler før, og alltid har vært litt sensitiv for å se/høre om ulike kroppslige ting, er det definitivt noe av det vanskeligste.

 Jeg har aldri hatt noen fobi og er ikke "redd," men kroppen min reagerer litt av og til, helt uavhengig av hvor lite redd jeg egentlig er. Men det kan skje alle, og så langt har det stort sett gått helt fint.

– Nylig måtte jeg legge meg på den ene sykesenga i SIM-senteret for ikke å svime av da vi gikk gjennom nedleggelse av nasogastrisk sonde. Men så fort jeg fikk litt blod til hodet og fikk slappet av litt, gikk det bra.

 Jeg klarte å utføre selve prosedyren på dukken helt fint rett etterpå. Som sagt, eksponering gjør ting mindre skummelt, og jeg vet at jeg kan få til alt hvis jeg bare kommer meg over det første hinderet.


 

Mulighetene etter endt studie

En bachelor i sykepleie gir mulighet for videre master, og jobbmulighetene er mange og varierte.

– Mulighetene er uendelige med bachelor i sykepleie. Du kan bli jordmor/jordbror, helsesykepleier, anestesisykepleier, operasjonssykepleier, barnesykepleier og så mye mer. Du er sikret en jobb, og det er et hav av muligheter.

LES OGSÅ: Vurderer du master i sosiologi? Les dette først!

 

Skolen og studiemiljøet

Campus i Drammen har flere fasiliteter, i tillegg til et studentsamfunn som arrangerer ulike aktiviteter og arrangementer for studentene.

– Skolen ligger midt i Drammen og har nydelig utsikt over Ypsilon-broen. Campus er delt i to nærliggende bygg. Selve hovedbygget er nytt og moderne, med både bokhandel, kafé og kantine på campus. Det er veldig deilig med alt på ett sted.

– Studiemiljøet er veldig bra, og det er mange muligheter for å engasjere seg. Studentsamfunnet i Drammen arrangerer alt fra studentquiz og temaparty til poledance-kurs og studentklatring. Det er mye spenn i de ulike aktivitetene, og det er utrolig gøy.

 

 

Hva er det kuleste med plassen du studerer?

For Julie var studiebyen Drammen et klart valg. Drammens utforming er ypperlig for studenter, med kort avstand fra studentbolig til campus. I tillegg er byen en kort togtur unna hovedstaden.

– Jeg har elsket Drammen i flere år og synes det er en helt ypperlig by å studere i. Jeg valgte faktisk studieby før jeg valgte studie, da jeg var så bestemt på at jeg ville bo i Drammen.

– Drammen som by er så ideell i både størrelse og design for en ny student. Fra studentboligen min kan jeg gå til campus på tre minutter, og til togstasjonen i den andre retningen på ca. sju minutter.

– I tillegg ligger Drammen bare en halvtime med tog unna Oslo, som er veldig gunstig. Så ja, Drammen var mitt førstevalg og jeg har ikke angret ett sekund.