I en verden som stadig forhandler og samarbeider, er språk blitt et nyttig verktøy. Med et fremmedspråk på CVen, skiller man seg ut for fremtidige arbeidsgivere, og bygger nettverk med mennesker fra flere land og kulturer.

Om du ønsker å lære et nytt språk, eller bygge videre på et språk du har startet med, så kan språkkurs være noe for deg.

Ønsker du å utvikle språkkunnskapene dine i utlandet eller i Norge, så kan dette være informasjonen du leter etter.

 

Språkkurs i utlandet

Når man ønsker å lære seg et fremmedspråk, så er det en fordel å reise til det store utland.

Det vil fremskynde tiden det vanligvis tar å lære et nytt språk, du lærer kulturforskjeller å kjenne og får sjansen til å møte nye mennesker fra hele verden.

Her er noen punkter du bør tenke over, før du søker språkstudier i utlandet:

 

Søknadsprosessen

Alternativene du har av språkkurs er mange, og hvordan språket læres bort kan variere fra universitet til universitet.

Det finnes både korte og lengre kursvarianter: Kurs som varer i ett år eller et semester, sommerkurs og intensive kurs med variert varighet. Her er det bare å tilrettelegge studiet etter ditt behov.

Om du ikke har erfaring med språket fra tidligere, så skal ikke det sette en stopper for mulighetene til å lære språket fra starten av. Flere språkkurs har nivåer, fra nybegynner til erfaren.

Har du kunnskap om språket fra før, så kan du ta en plasseringstest gjennom språkkurset. Etter plasseringstesten, vil skolen beregne hvilket nivå som passer deg.

Det er flere nettsider og reiseselskaper som kan hjelpe deg med å forenkle søknadsprosessen. Før du kontakter disse, kan det være lurt å ha en liten plan om hvilket språk du ønsker å lære, hvor du ønsker å lære språket og hvor lang tid du ønsker på å fullføre studiet.

Det er også fullt mulig å tilrettelegge sin egen søknadsprosess.

For å få sikret deg plass på språkkurset du ønsker, vil det lønne seg å være tidlig ute med søknadsprosessen. Språkkurs i utlandet har som regel retningslinjer tilgjengelig på sine nettsider, med informasjon de krever av deg som søker.

Å ha generell studiekompetanse er ofte et krav fra språkkurs i utlandet.


 

Lånekassen

Om man ønsker støtte, så tilbyr Lånekassen støtte til språkkurs i inntil ett år, men dette gjelder ikke for engelskkurs.

Er det ønskelig, kan man søke om basisstøtte på 11.020 kroner i måneden (sum varierer fra år til år), hvor av 40 % vil bli omgjort til stipend om du består kurset.

Avhengig av hvor man er i verden, så har man også valget om å søke reisestøtte, som dekker to tur-returreiser i året. Koster kurset penger, så kan du få støtte på inntil 133.752 kroner.

For å få støtte, så er det visse krav som må oppfylles.

Kurset må være på et universitet eller en offentlig språkskole, fulltid, med minimum 15 undervisningstimer i uken, det må være en plan om å ta gradsutdanning og du må ha generell studiekompetanse fra Norge.

Mer om dette kan du enkelt finne på Lånekassen sine nettsider, og for å søke, går du via Dine sider.  Mye av informasjonen og dokumentasjon Lånekassen trenger, får du via universitet eller den offentlige skolen man skal studere på.

 

Visum

Skal du studere utenfor Europa, kan det være greit å sjekke om du trenger visum i god tid før du reiser, for behandlingstiden kan være lang.

Med norskt pass, har du relativ lett tilgang å reise til mange land med opphold i inntil 90 dager, men skal du være lengre, eller reise til land som Kina, Saudi Arabia, Australia eller Russland, trenger du som regel et studentvisum. 

Det kan være lurt å kontakte landets ambassade og høre hvilke krav de har til deg som søker. Ønsker ambassaden at du skal komme innom, så er det lurt å ha med kopi av passet, riktig dokumentasjon, søknadsskjemaer og bevis på økonomi eller støtte fra Lånekassen.

Vær observant på at det kan være visumgebyr, som vil variere i pris.

Visumkravene varierer fra land til land, så ta gjerne en titt på landets ambassadenettside, før du starter visumprosessen.

I visse tilfeller, må du fornye studentvisumet mens du er i utlandet. Trenger du hjelp, kan du henvende deg til universitetet eller den offentlig språkskolen.


 

Hvor skal du bo?

Tidlig i søknadsprosessen, kan det være smart å se på hvilke boalternativer du har.

Visse universiteter og språkskoler tilbyr plass på campus, men er man sent ute, kan det være fullt, så det er alltid greit å ha en plan B.

Kanskje kjenner du en person som har vært i landet tidligere og har noen tips, eller kanskje det er en Facebookgruppe for nordmenn i utlandet, som kan ha noen forslag.

Om det skulle bli vanskelig, kan du alltids leie en midlertidig leilighet fra Airbnb, søke etter vertsfamilie eller sjekke inn på et rimelig motell eller hospits.

 

Minimer kultursjokket

Kultursjokk deles inn i tre forskjellige faser: Turistfasen, sjokkfasen og nyorienteringsfasen.

Før man reiser, så anbefales det å gjøre god undersøkelse om landet man planlegger å reise til. Alle kulturer er forskjellige, og for å roe et mulig kultursjokk, kan det være greit å lære litt om store, små og viktige kulturforskjeller.

Les deg opp på landet, hør med kjente om de har erfaringer og tips fra landet du skal reise til, og se på videoer om kulturen.

Selv om man føler seg godt forberedt på store kulturforskjeller, er sjansen for et kultursjokk fortsatt tilstede.

Bli kjent med lokalbefolkningen og still gjerne spørsmål. Da vil du lære om kultur, skikk og bruk fortløpende, i stedet for å føle deg utenfor og misforstått. Startfasen kan være utfordrende, men er du åpen og mottagelig for nye opplevelser, vil kultursjokket kjøles ned fortere.

Å reise til et fremmed land i lengre tid, kan være litt av en berg og dalbane, men det vil være en fantastisk opplevelse, hvor du kan utvikle deg som menneske.


 

Husk reiseforsikring!

Skal du ut og studere i det store utland, uansett om det er reise, studie eller språkkurs, så er det viktig at du har alt på stell før du reiser.

Det kan fort bli dyrt å reise uten reiseforsikring.

Sørg for å ha gyldig reiseforsikring før du reiser. I noen land, er det påkrevd å ha reiseforsikring for å komme inn i landet, og i andre må du ha reiseforsikring for å studere på universitet.

LES OGSÅ: Thea studerer språkteknologi i Uppsala i Sverige

 

I Norge

Her i Norge, tilbys det språkkurs på universitetene, privat, i klasser eller på nett. Ulike organisasjoner og foreninger tilbyr også språkkurs. Priser og nivåer avhenger av hva som er ønskelig.

Språkkurs med lærer er vanlig i storbyene.

Om dette skulle være en utfordring, kan du ta språkkurs på nett.

 

Søknadsprosessen

I Norge, er det som regel ikke nødvendig med en søknadsprosess. Finn språket du ønsker å lære, og så er det bare å betale.

Det kan være lurt å være tidlig ute, slik at du sikrer deg plass.

Det er ingen støtte fra Lånekassen for språkkurs i Norge.

 

Utvalget

I Norge, er det et stort utvalg av språkkurs.

De fleste storbyer har flere språkkurs med varierte priser og metoder.

Her er et utvalg av språk du kan lære i de ulike storbyene i Norge (Kursagenten):

Oslo
I Oslo, har man en rekke alternativer i kurs og nivåer innenfor engelsk, fransk, spansk, italiensk, tysk, arabisk, kroatisk, portugisisk og russisk.

De har også nybegynner kurs i gresk, japansk, islandsk, kinesisk og estisk og tilbyr kurs innenfor litt øvet i nederlandsk.

Trondheim
Trondheim har arabisk, engelsk, fransk, spansk, tysk, italiensk, japansk og kinesisk.

De tilbyr også nybegynnerkurs i koreansk, polsk og portugisisk.

Stavanger
Nybegynnerkurs i arabisk, fransk, tysk, italiensk, russisk, spansk, nederlandsk og portugisisk finnes i Stavangerområdet.

Kristiansand
I Kristiansand, er det en rekke alternativ i kurs og nivåer i språkene fransk, japansk og spansk.

De har også nybegynnerkurs i arabisk, kinesisk, polsk, portugisisk, russisk, thai og tysk.

Gjøvik/Hamar
Her kan man lære forskjellige varianter og nivåer av fransk og spansk, om man ønsker å starte et kurs som nybegynner har de italiensk og kinesisk.

Nettkurs
På nettet, er det stort utvalg av kurs i språkene arabisk, altai, albansk, armensk, aserbajdsjansk, basjkirsk, bulgarsk, dansk, dari, estisk, farsi, finsk, fransk, gresk, haitisk-kreolsk, hebraisk, hindi, hviterussisk, indonesisk, irsk, italiensk, japansk, kasakhstansk, kinesisk, koreansk, kroatisk, latvisk, litauisk, luxembourgsk, makedonsk, malayisk, nederlandsk, pashto, polsk, portugisisk, rumensk, russisk, serbisk, slovakisk, spansk, svensk, swahili, tagalog, thailandsk, tsjekkisk, tsjetsjensk, turkmensk, tyrkisk, tysk, ungarsk, urdu, vietnamesisk og zulu.

Kilder: Kursagenten