Kun én av fem toppledere er kvinner, det er menn dominerer på toppen av næringslivet. Politikere vil kvotere inn jenter til toppverv, men ikke alle er enige i at dette er løsningen.

StudentTorget.no har snakket med tre kvinner som har noen av toppjobbene i næringslivet, og befinner seg på listen over Norges mektigste kvinner. Her er deres tips på veien mot toppen.

 

Vær smart og fleksibel

– Vi må få frem de gode kvinnelige rollemodellene, sier Vibeke Hammer Madsen.

Dette er en av hennes løsninger for å få flere kvinner til lederjobbene. Madsen er administrerende direktør for Hovedorganisasjonen VIRKE (TidligereHandels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon, HSH). 

– For å nå toppen er det en fordel å ha opplevd både medgang og motgang, det gjør at man blir en mer reflektert leder, sier Madsen, og fortsetter:

– Du må ha bred ledererfaring. Det er generelt. En erfaring kvinnelig toppleder kan ha er egen erfaring med å kombinere små barn, familie og jobb. Dette gjelder særlig min generasjon.

– Yngre i dag deler på mer av ansvaret, så ansvarsfordelingen i hjemmet vil bli mer nøytralt fremover, slik at også denne erfaringen blir lik mann og kvinne. Erfaringen må brukes til å skape en god arbeidsplass hvor det er mulig å kombinere jobb og familie.


Direktøren for VIRKE mener at det tradisjonelle kulturbildet er en av grunnene til at kvinner henger etter når det gjelder lederjobbene.

 

Hun hadde håpet på en jevnere balanse og håper på tydeligere rollemodeller for kvinner, som viser at det er mulig å kombinere jobb og familie. Vær fleksibel, er et av tipsene Madsen kommer med. 

– Som jente må du være smart og fleksibel. Vurder hvilke «kamper» det er verdt å ta. Lær deg den organisasjonen du er i eller ønsker å jobbe hos. Lær deg å forstå hvordan bedriften fungerer formelt og uformelt. Hvem er de uformelle lederen?

– Forstår du hvordan organisasjonen fungerer er det lettere å gjøre de rette jobbvalgene. Det å benytte en mentor uavhengig av arbeidsplassen kan være til hjelp for mange.


 

Vær beslutningssterk!

Bente Landsnes er ansatt som børsdirektør ved Oslo Børs, hun peker på at en toppleder bør ha god forståelse for virksomheten man skal lede, strategisk evne, ledelse og kunne være beslutningssterk.

 

Politikere snakker om kvotering, er dette den beste løsningen for å få flere kvinner til toppjobber og styreverv?

– Jeg tror ikke det, jeg mener det er fundamentalt feil om ikke den som er best egnet får jobben, det vil jo være både i bedriftens, de ansattes og eiernes interesse.

– Men om to kandidater stiller likt kan en kvotering selvfølgelig positivt bidra til bedre kjønnsfordeling begge veier.


Børsdirektørens tips til jenter som ønsker toppjobber er å alltid gjøre en god jobb der man er, si ja til nye oppgaver, selv de om kanskje virker litt store, tørre å vise seg frem, og ta beslutninger.

LES OGSÅ: Jobb innen bistand? Her er Jan Egelands tips for å få foten innenfor

 

Tør å bli leder!

Bente Nyland har ansvaret for den norske oljen som direktør i Oljedirektoratet. Hun har jobbet seg oppover og hatt mange lederverv.

Hennes råd til unge jenter i dag er at de må tørre å ta sjansen og ikke være redd for ansvaret som bærer med seg i en lederjobb.

– Det er viktig å være seg selv og tørre å ta noen beslutninger om hvordan man vil ha ting. Man må ikke la seg presse av andre eller gjøre ting på samme måte som forgjengerne gjorde. Det er viktig å fremheve det man er god til i en lederposisjon.

– Tillit hos organisasjonene og medarbeiderer og evne til å delegere er viktig egenskaper og et ansvar. Er man god på det gjør det toppleder jobben lettere.

 

Hvorfor tror du det er slik at det er flere menn enn kvinner i toppstillinger?

– Det kan man jo lure på. Jeg prøver selv å rekruttere kvinner til stillinger, det er ikke noe problem å få kvinner til å søke på tekniske stillinger, men å ta skrittet til ledelse er større.

– Mange tror at det er mer utfordrende, tillegg er jenter med «snille piker», de vil gjerne kunne alt og være 100 prosent sikker på alt før de tar på seg store ansvar eller en lederjobb. Menn er mer rett frem og tar ikke så mange avveininger i valget om å bli toppleder. 

– De som liker å ha innflytelse, ta beslutninger og liker å få ting til burde bli en toppleder, avslutter Bente Nyland.