Tidligere kajakkpadler og OL-gullvinner Egil Søby var først ute som foredragsholder under Karrieredagene 2012 ved Markedshøyskolen i Oslo som ble arrangert i regi av Studentunionen ved skolen.

66-åringen har holdt motivasjonskurs for idrettsutøvere og bedrifter siden 70-tallet. Kjernen i foredragene hans er at du kan oppnå hva du vil og bli best i det hvis du bare følger noen enkle steg.

– Du kan bli akkurat det du vil, men det er ikke gjort på 1-2-3. Skal du bli flink til å løpe, er det ikke gjort i løpet av en treningsøkt. Du må trene mange ganger i uka. Men så lenge du sier til deg selv at du skal bli skikkelig god, er det alt som gjelder.

– Hjernen din er programmert slik at den vet ikke når du lyver og snakker sant. Derfor er det enkelt å manipulere den, sier han til StudentTorget.

 

Snakk med deg selv før du sovner

Du må bruke en god del tid på å fortelle deg selv at du skal greie det.

– Så har du dette innsovingsøyeblikket. Når du sier at du skal bli god til deg selv mange ganger en stund før du legger deg, er dette også det første du vil tenke på når du våker.

– Akkurat som at du sier til deg selv at du må stå opp klokken halv fire i natt flere ganger. Du vil våkne klokken halv fire, sier den tidligere OL-vinneren.

Søby forteller at når man snakker til seg selv på en positiv måte, så har du kommet langt på veien.

– Hvorfor tror dere Petter Northug jr. vinner gull? Jo, fordi hans indre stemme er positivt ladet, sier han.

 

De fleste studenter drømmer om å få toppkarakter på eksamens-, bachelor- og masteroppgaven. Og skal vi tro Søby, skal det ikke så mye til.

Kun et par enkle grep, og du er i mål. Han dro blant annet inn eksempler fra hjemmebane for å belyse dette.

– Stedatteren min likte ikke matte noe særlig da hun gikk på videregående, og hun var fortvilet over at hun hadde havnet i klasse med elever som var veldig gode i matte, og ville skifte gruppe. Da sa jeg at du må være i denne klassen. Det er de beste som gjør deg god.

– Hun gjorde som jeg sa, og fikk gode karakterer og fortsatte å leve etter denne tankegangen. Etterpå begynte hun å studere jus, og hun lagde seg en stor lapp som det sto en A på.

– Hun satt mye på lesesalen og biblioteket, og lappen var med. I dag er hun nyutdannet med en B på vitnemålet og resten A. Hun kan velge og vrake i jobber.


 

Bli best på det du er god på

Han legger til at det ikke er noe vits i å være negativ og tro at du ikke får til til. Det kommer du ingen vei med.

– Bli best på det du er bra på hvis du ønsker suksess og karriere. Er du negativt innstilt på forhånd, da kan jeg love deg at du ikke kommer noen vei. Det kryr av muligheter om du gidder å se etter dem.

Søby holdt også et motivasjonsforedrag ved Markedshøyskolen i fjor. Da fikk han kontakt med en student som ble svært inspirert, og der og da satte seg et mål.

– En av studentene ble så inspirert at han satte seg som mål at han skulle skrive den beste bacheloroppgaven det året. Hva skjedde? Han skrev den beste oppgaven.

LES OGSÅ: Gode råd til nyutdannnede fra suksessrike mennesker

 

Smil til verden

Den tidligere gullvinneren er opptatt av at man må se folkene som er rundt deg. Smiler du, får du ofte et smil tilbake, det fører til godt humør, noe som er viktig når du skal prestere.

– Alle har fire bokstaver i panna, alle dere i salen og alle i hele verden har det. Det er MMFI, som står for "make me feel important".

– La folk føle seg viktige, det virker hver eneste gang, og jeg skal love at du får respons, det gjelder på jobben, i studiegruppa blant venner, ja overalt. Se folk rundt deg, et smil er nok. Det er samme om du ikke kjenner dem.

– Smil, vær så snill, oppfordrer han.


En annen egenskap som er viktig å ha intakt når du skal lykkes er humør.

– Når du har gjort en god jobb, får du også en god følelse og godt humør. Mennesker i godt humør på jobb er det viktigste våpenet. Tenk på deg selv når du går inn i en butikk, du går dit du trives og betjeningen er serviceinnstilt.

– Grunnen til at folk velger seg butikker de vil gå i, er fordi de får bra service der, forteller Søby.


 

Åpning av ordføreren

Oslos ordfører Fabian Stang var også til stede på Markedshøyskolen for å åpne Karrieredagene 2012.

Han spøkte med at han liker bedre blått, som er Høyres farge, enn rødt, som var fargen på båndet han skulle klippe over, han var derfor godt på vei til å klippe over en av konferansierenes blå slips.

Han kunne ikke gi noen konkrete tips til hvordan man går fram på karriereveien.

– Jeg har aldri hatt noen plan, bortsett fra at jeg ville studere jus. Veien har blitt til mens jeg har gått, det er kanskje litt sløvt, men det er slik det har vært.

Han understreker også at man må følge sitt eget hjerte.

– Ikke alle må bli administrerende direktør for å få det bra. Det viktigste er at man jobber et sted hvor man gleder seg til å stå opp for å gå på jobb om morgenen. Pass på at det er hyggelig inni her, sier ordføreren og peker på hjertet.

Stang var også opptatt av dette med nettverksbygging som er i vinden i dag.

– Det hjelper å bygge seg opp et nettverk. Men det hjelper ikke hvor flotte de personene som er i nettverket ditt er, det er du selv som må gjøre en innsats, sier han videre.


 

Mange foredragsholdere

Karrieredagene ved Markedshøyskolen blir holdt 18. og 19. april. I tillegg til Søby var Trine Grung invitert for å holde foredrag. Hun fortalte om hvordan hun har bygget seg opp et navn og brandet seg selv.

Den tidligere programlederen har bloggen trinegrung.no i tillegg til selskapet Chills som hjelper bedrifter med håndtering av sosiale medier.

I tillegg holdt Marit Silseth som driver med lederutvikling og coaching i konsulentbyrået Silseth consulting et foredrag om hva som vil kreves av framtidens ledere.

På slutten av dagen sto Morten Brandt, som nylig ble kåret til en av Norges fremste foredragsholdere av Dagens Næringsliv på talerstolen. Han pratet om kunsten å lede seg selv.