Når arbeidsgivere lyser ut en ettertraktet stilling kan de fort bli oversvømt av søknader og interesserte kandidater til jobben.

Da er det svært viktig at man som jobbsøker forstår hvordan ens egen oppførsel kan oppfattes av arbeidsgiveren.

Alison Green har lang erfaring som personalsjef, og blogger for askamanager.org. Her gir hun nyttig innsikt i fem svært vanlige feil mange gjør ovenfor potensielle arbeidsgivere.

 

1. Å ikke stille spørsmål

Arbeidsgiveren er ute etter å se at du er interessert i detaljene rundt den aktuelle stillingen, bedriften du vil jobbe i, strukturen i bedriften og kulturen på arbeidsplassen.

Dersom du ikke stiller spørsmål rundt dette signaliserer du at du ikke egentlig er særlig interessert, eller at du ikke har tenkt nøye nok gjennom hva stillingen vil innebære.

Gode spørsmål kan være:

  • Hvorfor er denne stillingen ledig?
  • Hva er de største utfordringene man kan regne med å møte i denne stillingen?
  • Hva vil definere et suksessfullt første år i denne stillingen?
  • Hvis du tenker på den personen som har vært best i denne stillingen tidligere, hva var det som gjorde at han eller hun lyktes?
  • Hvordan er kulturen blant de ansatte i bedriften?
  • Hvordan vil du definere din lederstil?
  • Når regner du med å ta en avgjørelse om hvem du vil ansette?

 

2. Å forfølge arbeidsgiveren

Det å vise initiativ og interesse for stillingen er i utgangspunktet positivt.

Men, det å ringe flere ganger i uken, spamme med e-poster, eller følge opp et intervju igjen og igjen etter at man har fått beskjed om at man vil få tilbakemelding uken etter, vil faktisk kunne koste deg mulighetene for å få jobben.


 

3. Å møte opp uanmeldt

I de fleste stillingsannonser er det inkludert spesifikke instruksjoner om hvordan de ønsker at du søker på stillingen. Dersom det ikke er oppgitt et ønske om personlig fremmøte, så bør du heller ikke gjøre det.

Arbeidsgiveren har sikkert nok å gjøre, og ønsker at du følger søknadsinstruksene og respekterer tiden deres. Noen har kanskje hørt om en som fikk en jobb etter å ha møtt opp personlig for å vise initiativ, men dette vil uansett heller være unntaket enn regelen.

LES OGSÅ: Hvordan få jobb i DNB?

 

4. Å ikke være ærlig om egne svakheter

Hvis du ikke klarer å løsrive deg fra innstillingen om du skal selge deg selv, vil det ikke være mulig å snakke ærlig rundt dine svake punkter, og dermed får man ikke vurdert om disse vil være av betydning for jobben.

Det er vanlig å bli anbefalt å flette inn egenskaper som egentlig er positive når man blir spurt om svake sider av seg selv. Dette kan være «jeg er en perfeksjonist», «jeg jobber for mye og for hardt» osv.

Når du kun nevner slike ting kunne du like gjerne hatt et skilt rundt halsen hvor det står «jeg ljuger, og jeg tror ikke på det selv engang».

Kandidater som ikke vil eller kan komme med realistiske innspill på svake sider eller hva de kan forbedre seg på viser mangel på selvinnsikt.

Arbeidsgiveren spør ikke etter svakheter for å gni det opp i ansiktet ditt, men heller fordi de er genuint interessert i å finne beste kandidat til stillingen. Ingen ønsker å ansette noen i en stilling de ikke er egnet for, og ingen ønsker heller ikke å måtte gi deg sparken etter fem måneder.


 

5. Å være en dårlig taper

Dersom arbeidsgivere får tilbakemelding fra søkere som ikke fikk den aktuelle stillingen, vil det i de fleste tilfeller være et takk for å i det hele tatt bli vurdert, et ønske om konstruktiv tilbakemelding på intervjuet, eller et ønske om at man tar vare på CV-en til en senere anledning.

Noen derimot, responderer med å sende en sint e-post eller en telefonsamtale hvorpå man uttrykker sinne eller bitterhet for ikke å ha fått stillingen.

Ikke bare virker dette naivt, umodent og frekt, det ødelegger også enhver mulighet til å bli vurdert av samme arbeidsgiver ved en senere anledning.