Bjørn Vihovde er partner og nordisk HR-direktør i Ernst & Young. Vi har tatt en prat med han for å høre hvordan nyutdannede kan gjøre seg interessante, og hva man bør tenke på når man søker. 

 

Hva er det viktigste dere ser etter hos nyutdannede?

At de passer inn i Ernst & Young, det vil si at de har gode akademiske resultater, personlighet og atferd som kan bidra til å forsterke den positive bedriftskulturen vi har, og ikke minst motivasjon for å begynne hos nettopp oss.

 

Hva er det første du ser på når du får en søknad?

Jeg starter med å skumme raskt gjennom personalia for å danne meg et inntrykk og som bakgrunn for å forstå det som skrives i søknaden.

Så leser jeg søknaden for å se hva søkeren legger vekt på, og om søkeren klarer å fange min interesse ved å ha klare budskap som ikke virker hule og tilgjorte.

Mens jeg leser søknaden flipper jeg til skoleresultatene og sjekker om påstander og beskrivelser i søknaden kan underbygges av resultatene.

 

Hva er det viktigst å få frem i CV-en og søknaden?

Enkelt og greit hva man har gjort, og gjerne hvorfor, og hvilke grunner man har for å velge dette yrket og vårt selskap.

Som nyutdannet har man som regel ikke så mye erfaring å vise til eller utdype, men dersom man har relevant arbeidserfaring er det viktig å få frem det.

For de fleste blir det mer å underbygge hva man har prestert under studiene, hvorfor man har valgt det man har gjort og noen ord om hva det har gitt.


 

Hva skal til for at søknaden skal havne i JA-bunken ved første øyekast?

Det enkle svaret er at man bør ha strålende resultater som vekker oppsikt. Og det er ikke så lett, for vi mottar mange søknader med meget gode resultater.

Hver eneste søknad blir vurdert nøye, så det er ikke mange, om noen, som havner i JA-bunken ved første øyekast. Vi er nok mer grundige enn som så. Men et godt vitnemål og en spisset søknad som ikke ser masseprodusert ut er en god start.

 

Vi anbefaler ikke å strekke kreativiteten for langt. Vi har mottatt søknader på trekantet papir, eller laget som et gullforgylt bursdagskort og med noe mystiske feriebilder, alt for å skille seg ut.

Men hvis det er innpakningen som skal skille deg fra resten, og ikke innholdet, så har du ofte en litt tynn sak...

LES OGSÅ: Hvordan bygge og bruke nettverket ditt?

 

Hva bør nyutdannede ikke gjøre når de søker jobb?

Gå etter selskaper som betaler mest på kort sikt.

Finn det selskapet som driver med det du har lyst til å gjøre, og som har kollegaer og en kultur som du kunne tenke deg å være en del av hver dag.

 

Hva skal man absolutt ikke spørre om på jobbintervjuet?

Vi synes egentlig at det er greit å spørre om hva som helst på intervjuet, vi er jo der for å avklare ting som opptar søkerne. Men noen spørsmål imponerer selvfølgelig litt mindre enn andre, og overfokus på lønn er nok ett av dem.

I tillegg er detaljspørsmål som man lett kunne funnet svar på selv ved et minimum av research på web-sidene våre ikke så heldig for søkeren. Men som sagt, vi er positive til å svare på det søkeren måtte være opptatt av.

LES OGSÅ: Slik finner du de gode gründer-idéene


 

Hva er dere spesielt oppmerksomme på under et jobbintervju?

At vi gir søkeren en fair mulighet til å presentere seg og sitt kandidatur på en best mulig måte, og at det er samsvar mellom det søkeren sier og det vi observerer eller ser av søkerens papirer og bakgrunn.

Vi ser etter om søkeren gir troverdige og reflekterte svar, ikke nødvendigvis de riktige svarene, men at det er logiske og fornuftige resonnementer som ligger bak.

Ellers legger vi stor vekt på at søkeren har en genuin interesse for vår bransje og vårt selskap, og vi er opptatt av om dette er en person som vil kunne lykkes hos oss. Det er viktig både for oss og for kandidaten.

 

Hvordan kan man skille seg ut fra de andre som kalles inn til intervju?

Selvfølgelig ved å være seg selv. Jo mer man tar på seg en stil eller skall, jo mer like blir kandidatene. Hvis alle er seg selv vil alle skille seg ut i større eller mindre grad.

Det er en kjent sak at vi i Ernst & Young ser etter det vi kaller "Likeable Professionals", så jo mer man klarer å demonstrere at man både er Likeable og Professional jo bedre vil man gjøre det på intervjuet.

LES OGSÅ: Alumni – Hva vil det si å være en alumner?