Som Norges største mediehus gir NRK naturligvis et hav av muligheter, og er for mange et drømmested å jobbe. 

Det er mange veier inn, men hvordan blir du egentlig journalist i NRK? Journalist og vaktsjef i NRK Dagsrevyen, Ole Reinert Omvik, har svaret på dette.

 

 

Hvordan få jobb som journalist i NRK?

Navn: Ole Reinert Omvik

Stilling: Journalist og vaktsjef i Dagsrevyen

Arbeidssted: NRK

 

Før Omvik ble journalist og vaktsjef i Dagsrevyen, studerte han arabisk, og jobbet ved siden av som nyhetsoppleser i Radio 1 fra 1994 – 1996.

I 1998 tok han master i historie, før han fikk jobb i NRK Dagsnytt som reporter i 1999. I 2002 fikk han fast stilling i NRKs politiske avdeling.

Med en master i historie, vet han at det er mange veier inn i NRK.

Likevel er han klar på at det er noen fellestrekk i egenskaper og kvalifikasjoner som gjør deg som nyutdannet, med et ønske om å bli journalist i NRK, verdifull.

 

Hvilke egenskaper ser NRK etter i en ansatt?  

– Det er selvfølgelig nysgjerrighet! At du er interessert i verden rundt deg, og at du er interessert i mennesker.

Omvik forteller at du ikke nødvendigvis trenger å være så veldig utadvendt, men at det er en fordel fordi det gjør det lettere å få kontakt med andre.

Kreativitet, samt kommunikasjons- og formidlingsevne, er gull.

Nysgjerrighet er et ord som går igjen. Dette er kanskje det viktigste stikkordet; det fører deg mange steder, og er grunnleggende for en del av de andre egenskapene som nevnes.

– Du har et engasjement og engasjerer deg i det samfunnet du lever i. Det kan være klima, eller det kan være at du har vært politisk aktiv.

Åpenhet for andre mennesker er også viktig.

– Du klarer å gå inn, og møte det du selv er uenig i. Sett at du for eksempel har et nynazistisk miljø, og du klarer å gå inn med et åpent sinn og skape tillit. Få dem til å fortelle, uten at du forstår eller sympatiserer med dem.

– For å klare dette må du akseptere at du skal lytte til deres argumenter, og møte dem med et åpent sinn selv om du er uenig. Det kan være vanskelig, men det gjør deg til en ganske spennende journalist, forklarer han. 

– Det kan gjøre at du selv opplever å se nye ting og får nye erfaringer, som også er interessant for journalistikk.


 

Hvordan bør CV-en struktureres, og hva bør fremheves?

Omvik forstår at studenter er opptatt av CV-en, men forteller at det viktigste er at du har motivasjon og kan vise til erfaring.

Selvfølgelig er formell utdanning viktig,
men du trenger ikke nødvendigvis å ha studert journalistikk for å bli journalist i NRK.

– Jeg er et eksempel på det! Jeg kom hit med master i historie, og de tok meg inn fordi de syntes det var en interessant utdanning, i tillegg til arbeidserfaring fra radio.

– De satte meg inn i et studio, hørte stemmen min og gav meg en sjanse, fortsetter han. 

Å ha en mastergrad er verdifullt, men ikke et krav. Du kan få jobb i NRK med en bachelorgrad også.

Det legges videre vekt på det å ha studert interessante fag, som gjør deg faglig i stand til å håndtere ulike problemstillinger.

Fordi det er mange humanister i NRK, kan en teknisk utdanning være veldig interessant, understreker Omvik.

Det er ikke så mange realister ansatt i mediehuset, og jus er et eksempel på en utdanning som kan være ettertraktet og som det er lite av i journalistikken.

– Ingunn Solheim er et eksempel på en jurist som jobber her.

Solheim jobber som journalist og programleder i NRK, var tidligere nyhetsanker i Dagsrevyen og ledet også «Debatten» før Fredrik Solvang.


 

Hvordan ser den beste søknaden ut, og hva inneholder den?

– Det er viktig å få frem hva du har gjort som er relevant for journalistikk, og eksempler som bekrefter nysgjerrigheten og samfunnsengasjementet ditt.

Han forteller at foreningsarbeid, politisk aktivitet eller å ha vært med i en eller annen form for studentaktivitet, teller veldig positivt.

– Det kan være å skrive for studentavisen Universitas, blogge, være programleder på en radiokanal eller ha sidejobb i TV. Alt som har med publisering å gjøre.

– Det å jobbe i ANSA «Association of Norwegian Students Abroad», eller jobbe med interesseorganisasjoner som er knyttet til studentlivet, er også kjempefint.

Å jobbe i Amnesty eller som elevrådsrepresentant er andre eksempler.

– Alt som viser at du er engasjert i mennesker og verden rundt deg.

 

 

Hva er suksesskriterier på et intervju med NRK?

Først og fremst er det viktig å være avslappet, sier Omvik.

– Pust godt og ro ned. Det er vanlig å være litt stressa på første intervju, men tenk at det er helt vanlige mennesker som vil møte et annet menneske og høre hva du er interessert i, forklarer han, og utdyper: 

– Lytt godt til spørsmålene, og fortell om deg selv ut fra det som faller deg inn i øyeblikket.

Spørsmål som ofte går igjen i et intervju hos NRK kan være hva du er interessert og engasjert i, og hva slags type saker du kunne tenke deg å jobbe med. Derfor er det viktig å være forberedt og å ha reflektert rundt dette.

– Tenk på noe aktuelt som skjer rundt deg som du synes er interessant.

Omvik understreker at NRK er veldig interessert i unge som kan sosiale medier, og at det er viktig for dem å kunne følge med i utviklingen der.

– Det å kunne vise hva slags sosial profil du har og hvordan du bruker sosiale medier, viser hvordan du selv publiserer.

 Det er etter hvert mange journalister som bruker seg selv i arbeidet sitt, så hvis du kan vise til erfaring og engasjement fra for eksempel Tik Tok, Instagram eller YouTube, er det kjempefint, fortsetter han. 


 

Hvordan bør du ikke oppføre deg, og hva bør du ikke si? 

Det å skryte av seg selv har ingen effekt, forklarer Omvik.

– Fortell heller fakta om deg selv, og hva du har gjort.

 Vær nøktern i måten du beskriver deg selv på. For eksempel «jeg har jobbet i radio» eller «jeg har laget noen videoer på Tik Tok som jeg tenker kan illustrere dette», utdyper han. 


– De færreste har lyst til å fortelle hvor flinke de er, men de føler at de må gjøre det fordi det ofte kommer et spørsmål om hva du er god til.

Han understreker at eksempelets makt er effektivt.

LES OGSÅ: Studievalg: Kun 16 % av kvinner tenker lønn

 

Hva kan studenter gjøre for å øke sjansene for å få jobb i NRK etter studiet? 

– Det aller viktigste er å skaffe seg erfaring. Det er risikabelt for NRK å ta inn en person uten erfaring, og det blir mye arbeid å lære opp vedkommende, forteller han. 

– Hvis du ikke har utdanningsbakgrunn i journalistisk, bør du ha tilegnet deg noe erfaring innen minst ett av områdene skriving, radio eller TV.

– Sosiale medier er det fjerde, da det i dag er redaksjoner som kun jobber med det, fortsetter han. 

Omvik forteller videre at flere av de ansatte i NRK kommer fra Radio NOVA, som er en norsk nærradiostasjon for studenter i Oslo.

Han legger ikke skjul på at det var deltidsjobben, i tillegg til utdanningsbakgrunnen, som gjorde at han fikk jobben i NRK.

– De testet meg og satte meg rett i et studio. «Les den her», og så fikk jeg et vikariat for tre måneder som ble utvidet.


 

Hvor mye har karakterer å si? 

– Karakterer er viktige, men helheten er viktigere.

Du trenger ikke toppkarakterer, men det lønner seg å være en engasjert student, forteller han. Hvis du er en toppstudent, men ikke har resten, så hjelper ikke det.

Egenskaper som nysgjerrighet (å ville utforske) og å være åpen er noe av det viktigste, samt det å kunne vise til interesser (like å skrive eller jobbe kreativt).

 

 

Hvilke studieretninger er mest aktuelle for å få jobb som journalist i NRK? 

– Journalistikk selvfølgelig. Utenom det er medier og kommunikasjon, statsvitenskap, historie og psykologi gode og relevante utdanninger.

– Andre relevante fag er sosiologi, antropologi, økonomifag (en som kan lese statistikk og forstå finans) og språkfag som fransk, spansk og tysk. Arabisk og urdu trengs også, forklarer Omvik. 

Han tror også at fysikk, kjemi, biologi og klimavitenskap kan bli viktigere fremover.

LES OGSÅ: Uvanlige karriereveier - De har lik utdanning, men to helt forskjellige yrker

 

Hvorfor skal en nyutdannet søke jobb i NRK? 

Journalistikk inneholder en spennende hverdag med mye variasjon. Som Norges største mediehus bringer NRK naturligvis også med seg uendelige muligheter.

– Du kan lage dokumentarer, du kan lage nyhetsinnslag og du kan lage podkast.

– I tillegg kan du skrive ulike artikler og reportasjer, du kan jobbe med Tik Tok, du kan gjøre alt! Fortsetter han. 

– Jeg vil si at det er et veldig godt miljø.

Han utdyper at det er få som slutter, fordi de trives så godt. NRK har også en berømt kantine.

– NRK har stort gjennomslag på sine saker, så det du gjør her påvirker samfunnet. Det er en viktig aktør i samfunnsdebatten.


 

Har du noen andre tips eller råd?

– Utenom det som er nevnt, er det å ha interessere og kunnskap om det du skriver eller snakker om, en fordel, forteller han. 

Det er også viktig å kunne overholde «deadlines» og holde seg rolig under press.

Gode forberedelser og planlegging, samt å gå grundig til verks og søke på alt som kan være relevant for saken du jobber med, kan være en god strategi.

– Du må vise at du kan litt av håndverket. Det går ganske kjapt fra du kommer inn, til du må levere ting på luften, nett eller TV!

Det er viktig at du er deg selv og at du kan vise at innholdet er deg, påpeker Omvik.

– Å bruke sosiale medier bevisst, publisere noe du synes er gøy, og vise det som en arbeidsprøve er kjempelurt! Forklarer han, og utdyper: 

– Det kan være en rapport fra et ulykkessted eller at du filmer en vlogg på YouTube. Da får du testet ut hvordan det fungerer, og hvordan du er foran skjermen.

– Og så kanskje vi i NRK tenker «Kult. Vi kan teste deg ut i en måneds tid». Så kan det være billetten din inn, avslutter Omvik.