Skal du bli selvstendig næringsdrivende? Lurer du på hva som er viktig å tenke på før du starter din egen virksomhet?

Her er Per Storlien, senior kommunikasjonsrådgiver i Skatteetaten, sine beste tips til deg som skal bli selvstendig næringsdrivende.

 

Bokføring, regnskap og dokumentasjon

Alle selvstendig næringsdrivende har bokføringsplikt; det betyr at du må begynne å føre regnskap fra den første dagen du starter virksomheten din.

Regnskapet skal, veldig kort oppsummert, inneholde alle kjøp og salg som foretaket gjør.

– Tenk regnskap fra første dag. Ta vare på alle kvitteringer (bilag), både når det gjelder kjøp og salg (din kopi av kundens kvittering/faktura).

– Husk at nesten alle enkeltpersonsforetak har bokføringsplikt, og mangler du kvitteringer, kan du ende opp med å måtte betale for mye skatt, sier Per Storlien, senior kommunikasjonsrådgiver i Skatteetaten.

– De fleste virksomheter vil også fort bli merverdiavgiftspliktige. Manglende bilag medfører at du mister fradragsrett for betalt merverdiavgift.


Storlien anbefaler å leie inn en regnskapsfører til å gjøre regnskapet for deg.

– Vurder regnskapsfører. Det koster penger, men sparer deg for mye tid og problemer dersom du ikke kan dette. Det er i mange tilfeller dyrere dersom du ikke gjør dette riktig, sier Storlien.


 

Skatt

Du må betale skatt av overskuddet i foretaket ditt, det vil si, det du har tjent i løpet av året etter at alle utgifter er trukket fra.

Du må rapportere inn hva du forventer å ha i overskudd i løpet av året til Skatteetaten. Skatteetaten regner da ut din forskuddsskatt, som skal betales fire ganger i året.

– Du kan endre forventet overskudd så ofte du må, og vi beregner et nytt skattebeløp, sier Storlien.

Dette gjør du ved å endre ditt skattekort her: www.skatteetaten.no/skattekort 

LES OGSÅ: Første jobb etter utdanningen: Slik imponerer du fra dag én

 

Merverdiavgift (moms)

De aller fleste virksomheter er merverdiavgiftspliktige.

– Du må registrere deg i merverdiavgiftsregisteret når du har solgt for mer enn 50.000 kroner i løpet av en 12-månedersperiode. Du skal da legge til merverdiavgift i salgsprisen, og avkreve kunden dette, sier Storlien.

– Disse pengene skal du rapportere og betale til Skatteetaten hver andre måned, etter at du har trukket fra det du selv har betalt i merverdiavgift ved dine kjøp.

Noen typer salg er unntatt merverdiavgift. Typiske eksempler er helsetjenester og undervisning.


 

Bank

– Bruk bankbetaling dersom det er mulig, når du gjør innkjøp. Betaling med kontanter kan medføre tap av fradragsrett, og dermed økt skatt.

– I tillegg er du da med på å redusere muligheten for skatteunndragelser, sier Storlien.

Han anbefaler å skaffe en egen bankkonto (eller flere) som kun benyttes til næringen. Dette gjør foretakets økonomi mer oversiktlig, og fungerer også som en «huskeliste» i ettertid, når du skal føre regnskap. 

LES OGSÅ: Kristin Skogen Lund om utdanning og karriere

 

Sjekk hva du må rapportere inn til Skatteetaten

– De som driver næring har mange rapporteringsfrister å forholde seg til, og man kan bli ilagt gebyr dersom disse ikke overholdes.

– Rapporteringsformene er ulik for de forskjellige bedriftene. Finn ut hva som gjelder deg og din virksomhet, sier Storlien.

– En fin måte å finne ut hva du må gjøre, er å delta på Skatteetatens kurs for nye næringsdrivende. De er gratis, og du melder deg på her: www.skatteetaten.no/kurs.