Master of Business Administration (forkortet MBA) er en høyere grad innen økonomi og ledelse, gjerne som påbygging til ikke-økonomiske grunnutdannelser.

En amerikansk MBA tar vanligvis to år. Det eksisterer et bredt utvalg av forskjellige muligheter man kan profilere seg innenfor en gitt MBA. Noen norske høyere læresteder som tilbyr MBA er Oslo Markedshøyskole, Handelshøyskolen BI og Norges Handelshøyskole.

Attraktive kandidater
MBA-kandidater er svært attraktive på arbeidsmarkedet. En undersøkelse utført av Handelshøyskolen BI viser at de får et gjennomsnittlig lønnshopp på hele 180 000 kroner, noe som gir en årslønn på 550 000 kroner før bonus.

– Det er tydelig at man ved å ta en MBA setter fart på karrieren. Kandidatene får mer spennende arbeidsoppgaver og betydelig høyere lønn. De fleste rykker dessuten opp i en høyere stilling, sier Kristin Ølberg, som er studiesjef for MBA-studier ved Handelshøyskolen BI.

Hun forteller at MBA-programmet er et erfaringsbasert lederprogram, og at det derfor er vanlig å rekruttere kandidatene til konsulent- og lederstillinger.


Bytter stilling
Undersøkelsen viser at 93 prosent av kandidatene har byttet jobb innen 3 år etter de var ferdig med programmet, og 90 prosent har en annen type stilling. 72 prosent har dessuten byttet arbeidsgiver.

– De fleste betaler studiene selv, så det er klart det er mange som har et karrieremål med å bruke ett år på videreutdanning. En MBA fungerer på mange måter som en “booster”, og løfter karrieren opp på et nytt nivå. Samtidig er det ikke til å legge skjul på at erfaringen du har før du tar en MBA, også er viktig for hvilke dører som åpner seg etterpå, påpeker Ølberg.

Ølberg forteller at den typiske MBA-kandidaten er godt utdannet og har noen års erfaring. De er ofte mellomledere eller spesialister, med ambisjoner om å klatre videre for å jobbe på et mer strategisk nivå.

LES OGSÅ: Vikariater kan være veien inn i arbeidslivet

Gir høy jobbtilfredshet
Jobbtilfredsheten er svært høy for de uteksaminerte MBA-kandidatene. Hele 97 prosent er fornøyde med jobben, en fremgang fra 41 prosent før de startet på programmet.

MBA-utdanninger i Norge
Søk etter lånekassegodkjente MBA-utdanninger på www.studievalg.no