Victoria Bodak er ansvarlig for Employer Branding i Statkraft. Hun forteller hvordan nyutdannede kan gjøre seg interessante for arbeidsgivere, og hvordan man bør gå frem når man søker jobb.

 

Hva er det viktigste dere ser etter hos nyutdannede?

Vi ser etter kandidater som er interesserte i og motiverte for en karriere i energibransjen.

Fagvalg og gode resultater fra studiene er viktig, det samme er verv i løpet av studietiden, som viser at personen har ønsket å engasjere seg og har god arbeidskapasitet.

Dersom man ønsker å bli en del av vårt traineeprogram vil også mobilitet i forhold til arbeidssted være viktig.

 

 

Hva bør nyutdannede ikke gjøre når de søker jobb?

Det er dessverre mange som sender samme CV og søknad til flere arbeidsgivere. Dette vil jeg ikke anbefale.

Disse dokumentene bør skreddersys til akkurat den stillingen du søker på, slik at du kan vise hvorfor akkurat din bakgrunn samsvarer med de kvalifikasjoner som etterspørres i stillingsannonsen. Og husk å lese korrektur!

 

Hva skal man absolutt ikke spørre om på jobbintervjuet?

Det er veldig bra å stille gode spørsmål på jobbintervjuet om stillingen du søker og selskapets strategi og organisering.

De rette spørsmålene kan vise at du har reflektert rundt stillingens innhold og hvordan du kan bidra i denne, og at du har satt deg inn i selskapets utfordringer og muligheter.

Det man ikke bør spørre om tidlig i prosessen er lønn og andre goder – dette passer bedre å diskutere på et punkt i prosessen hvor du er en av finalekandidatene.


 

Hvilke egenskaper setter dere pris på hos kolleger?

Statkrafts verdier er kompetanse, ansvarlighet og nyskaping, og det er dette vi forsøker å etterleve på jobben.

I Statkraft er det utrolig mange høyt kompetente ansatte, og jeg setter stor pris på kolleger som har mye kunnskap og er gode på det de gjør – og som ønsker å dele sin kunnskap.

Det er også motiverende å arbeide for et selskap hvor de ansatte har et høyt fokus på å skape verdier samtidig som vi viser omsorg for kolleger, kunder, miljøet og samfunnet i landene der vi har virksomhet.

Mine kollegaer gjør at jeg gleder meg til å gå på jobb – jeg opplever å kunne prestere best når jeg sammen med andre kan identifisere muligheter og jobbe for å utvikle effektive løsninger.

LES OGSÅ: Karaktér eller karakterer?

 

Hva er det viktigst å få frem i CV-en og søknaden?

CV skal være ryddig og oversiktlig satt opp, og bør raskt vise hvordan dine kvalifikasjoner matcher stillingen du søker på.

Bruk gjerne en god mal for å sette opp dokumentene på korrekt måte. Slike maler kan du få fra karrieresenteret der du studerer, eller på studenttorget.no. Dersom du er nyutdannet bør du starte med utdannelsen øverst, og deretter relevant arbeidserfaring og verv.

Skriv gjerne noen stikkord på hvert punkt, som for eksempel fordypningsretning under overskriften om din mastergrad, og en linje om innholdet i stillingen du hadde som leder for studentforeningen under dette punktet.

I søknaden bør du få frem hvorfor du er svært motivert for akkurat denne stillingen, og hvorfor akkurat din bakgrunn gjør deg spesielt godt kvalifisert.

Skriv ned de kvalifikasjoner som nevnes i stillingsannonsen, og svar på dem i søknaden med konkrete eksempler på fag eller erfaringer du har som stemmer med det som ønskes til stillingen.

LES OGSÅ: Nysgjerrig på hvordan du får jobb i NRK? Les vaktsjef og journalist Ole Reinert Omviks tips!


 

Hva skal til for at søknaden skal havne i JA-bunken ved første øyekast?

Først og fremst så må din CV vise at du har de formelle kvalifikasjoner som etterspørres i stillingen.

Dersom dette stemmer, så må søknaden forsterke inntrykket av at du er en aktuell kandidat fordi du både har den rette bakgrunnen og ikke minst fordi du er veldig motivert for å bidra i akkurat denne stillingen.