Er du lei av studiene og har lyst til å gjøre noe helt annet en stund? Hos Eures er det samlet i underkant av en million stillinger. Therese (25) er en av de som fulgte drømmen og dro til Colorado for å trene westernhester.

Nyttige linker:


Eures: Her finner du i underkant av en million stillinger fra hele Europa.
✔ EU careers: Her legges stillinger ut fra europeiske institusjoner.
Jobbydoo: Her finner du sommerjobber i Europa.
✔ Directgov: Her finner du jobber  i Storbritannia.
European Jobguide: Her finner du jobber i Alpene

Therese Lunder (25) dro til 6K ranch i Elbert, Colorado. Der fikk hun ansvar for hestetrening og stallarbeid, noe hun hadde drømt om lenge.

– Jeg var grundig lei skolen og ville gjøre noe helt annet en stund. Jeg hadde lyst til å jobbe med reining (en gren innen westernridning) på heltid. Da var det beste å reise til USA.

På programmet hun søkte seg til i Colorado fikk hun ingen lønn, men uunværelig kompetanse og ansvar hun ikke kunne fått i Norge. Arbeidsdagene bestod i hestestell, gårdsarbeid og organisering.


– Jeg gjorde klar hester for trenerne og trente hester selv etter hvert. I tillegg kjørte jeg ut høy med traktor, harvet ridebaner og måkte bokser. Jeg fikk også ansvar for å sette opp skjema over hvilke hester som skulle trenes og hva slags trening de skulle få, forklarer Lunder.

Det var ikke bare gøy å arbeide på en amerikansk ranch. Dagene ble ofte lange med mye fysisk arbeid.

– Jeg hadde fri på mandager, men måtte alltid jobbe i helgene også på søndager. Det var veldig mye hardt arbeid. Og veldig mange gulv å sope. Jeg har aldri sopt så mye i mitt liv!

Therese ser imidlertid på opplevelsen hun fikk på andre siden av kloden som svært verdifull.

– Jeg vil absolutt anbefale andre å reise utenlands for å følge drømmen sin.


Mange muligheter

Det er ikke sikkert ranchjobbing er din drømmejobb, men det finnes mange vidt forskjellige stillinger å søke på og gode muligheter for å finne noe som passer for deg. I underkant av en million stillinger er samlet på nettportalen til Eures (European Employment Services). Dette er en tjeneste som i Norge er en del av NAV hvor det jobbes for mer bevegelig arbeidskraft innen EU og EØS.


På portalen deres kan man legge inn CV og søke etter stillinger. Eures-konsulent Ragnhild Synstad forteller at her finnes det noe for de fleste.

– Eures hjelper arbeidsgivere og arbeidstakere å finne hverandre. Alle typer jobber blir lagt ut på nettportalen. Du kan finne veldig spesielle jobber, og jobber som gir et karrieremessig løft.

Enten du er ute etter å jobbe en sommer i Spania eller å finne en forskerstilling i Frankrike, du finner det på Eures-portalen:

– Akkurat nå er det mange call center-jobber. Det handler mest om supportjobber, altså  servicenummeret som ringes hvis folk har problemer med et produkt de har kjøpt. Ellers er det en del sesongjobber i varmere strøk, i turistbransjen, på hoteller og restauranter, forteller Synstad.

Forskerstillinger blir også lagt ut på nett slik at nyutdannede nordmenn lett kan få tilgang på ledige forskerstillinger i hele Europa.

LES OGSÅ: Grafisk design med Adobe Spark

 

Språk er viktig

Synstad ser mange fordeler ved å jobbe i utlandet en stund. En av de er å bli mer attraktiv for fremtidige arbeidsgivere.


– En utenlandsjobb er bra å ha på CV-en. I tillegg kan man hente ny inspirasjon og oppleve noe annet.

Oppleve noe annet kan man for eksempel gjøre i Disneyworld, en arbeidsgiver som henter inn over hundre nordmenn via EURES hvert år. Også Eurodisney rekrutterer folk gjennom EURES, men det krever tilstrekkelig med franskkunnskaper til å gjøre seg forstått.

Språkkunnskaper er naturlig nok viktig hvis man vil jobbe i utlandet. Det er en av de viktigste tingene å tenke på før man finner seg en jobb i et annet land.

– Du bør forberede deg godt før du drar utenlands og realitetsorientere deg så godt du klarer med tanke på egne ferdigheter, råder Synstad.

– Det er viktig å ha gode nok språkkunnskaper fordi det er vanskelig å klare seg i foreksempel Spania hvis man bare snakker engelsk. Imidlertid er det ofte slik at mange får jobb i et skandinavisk miljø slik at det blir mindre viktig å kunne språket i landet man jobber.

LES OGSÅ: - Lykke avler suksess, ikke omvendt

Lavere lønn

Synstad råder deg som vil jobbe i utlandet til å finne ut hvordan arbeidsmarkedet er i landet du vil jobbe, hvordan ledigheten er og hvordan du kan konkurrere med andre arbeidstakere.


– Vær realistisk, tenk over hva du kan forvente og hva du faktisk kan gjøre.

Når det gjelder ulemper ved å jobbe i utlandet påpeker Synstad at lønnsnivået ofte er dårligere.

– Lønns- og arbeidsvilkår i utlandet er nesten bestandig dårligere enn i Norge. Vi har et jevnt lønnsnivå her mens det i andre land kan være store forskjeller. Det betyr at du med en ingeniørutdannelse kan tjene både bedre og verre enn i Norge, men forskjellene er mindre her.

De fleste ulemper ved å jobbe i utlandet er knyttet til dårlige forberedelser forklarer Synstad, har man forberedt seg godt og vet hva man kan vente seg har man gode forutsetninger for å ha en fin tid i utlandet.

Følger du disse rådene kan du kanskje ende opp med å ha det like bra som Therese Lunder hadde det. På spørsmål om hun angrer at hun dro utenlands for å arbeide svarer hun kontant:

– Nei, jeg angrer ikke på det, jeg angrer bare på at jeg kom hjem igjen!

 

 6 tips til deg som vil jobbe utenlands:


✔ Ha riktige forventninger: Tenk gjennom hva du har av kompetanse til å gjøre og hva du ønsker ut av oppholdet.

✔Orienter deg: Gå inn på eures.europa.eu og orienter deg om hvilke stillinger som er interessante for deg.

✔ Forbered deg godt: Lær om landet, kulturen og arbeidsmarkedet der. Gå på språkkurs hvis du ikke kan språket.

✔ Bruk internett som verktøy: Gå inn på Eures sine sider og registrer deg med en CV på nettsiden. Finn ut hva slags stillinger som kan være aktuelle for deg. Les deg opp på landet du vil dra til så du vet hva du kan forvente. Undersøk boligpriser og -marked.

✔ CV-sjekk: Passer CV-en din til jobben du søker på? Lag en europass-CV (detaljer finner du på http://europass.cedefop.europa.eu/) og tilpass CV'en til hver enkelt jobb du søker på. En god CV er kort, konsis og inneholder bare relevant erfaring og utdannelse. Husk også på at du bør skrive søknaden på arbeidsgiverens språk.

✔ Dokumenter: Husk å ta med kopier av alle viktige dokumenter:  Arbeidskontrakt, forsikringspapirer, europeisk helsetrygdkort, pass.