Litt avhengig av hva du studerer, så har du kanskje et bredere område du kan jobbe innenfor, eller et veldig spesifikt og spesialisert område. Dersom området ditt er veldig spesialisert, er det ofte lettere å se for seg akkurat hva man skal jobbe med i etterkant. Hvis du studerer noe som er veldig generelt, kan det hende du har mange muligheter for jobb innenfor ulike bransjer. Da er det viktig at man i studietiden begynner å tenke på hva man har lyst til å bruke studiene til. Hvilken bransje har du lyst til å arbeide i? Ønsker du å jobbe i det private næringslivet eller i stat eller kommune? Hva slags miljø ønsker du å jobbe i? Da du har funnet ut mer om hva som er den perfekte arbeidssituasjonen for deg, kan du fokusere på å nå det målet du har satt deg.

Det kan være lurt å søke sommerjobber eller deltidsjobber innenfor noe som er relatert til det du ønsker å jobbe med. Erfaring fra studietiden viser både engasjement og det gir deg også en mulighet til å prøve ut i praksis det du lærer i studiene. Dersom du skriver en hovedoppgave eller har prosjektarbeid i studietiden, kan du velge et emne som vil kunne relateres til det du ønsker å jobbe med, eller en bedrift du ønsker å jobbe i. Det å skaffe seg kontakter med arbeidsgivere i studietiden er gull verdt, og gode kontakter innenfor bransjen kan være en av de beste måtene å få innpass i bedrifter.

Mange av høyskolene og universitetene har karrieredager der de inviterer bedrifter som ønsker å ansette nyutdannede. Ikke undervurder muligheten du har til å snakke med arbeidsgivere ved et slikt arrangement. Vær åpen, still spørsmål og lær mest mulig om de ulike bedriftene og bransjene. – Og ikke minst, vis frem en ryddig og godt skrevet CV og fortell dem hva du ønsker å jobbe med. Send gjerne også søknader til bedrifter og organisasjoner du ønsker å jobbe i.

Forskning viser at målrettede personer som vet hva de vil, lettere får tilbud om jobb. 

Vibeke Scürch er karriereveileder i Emmali (www.emmali.no).


Annonse:

 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen:


Annonse:

Start din amerikanske bachelorgrad i Norge

Du fortsatt søke! American College i Moss rett utenfor Oslo er det perfekte stedet å starte for deg som vil studere i USA! Vi gir deg en smidig overgang til det amerikanske utdanningssystemet.

Som student hos oss tar du ett år med fag i Norge, før du fullfører bachelorgraden din ved et universitet i USA. Etter å ha bestått studiet ved American College, er du garantert plass ved et av våre åtte samarbeidsuniversiteter! Du kan også søke fritt på ALLE andre skoler i USA. Les mer, fyll inn kontaktskjema eller søk her. Se film under for å se hvordan det fungerer hos oss: