Det er mars, og mange er i gang med å søke sommerjobb. Andre fullfører kanskje studiene dette semesteret, og er klare for å søke en fulltidsjobb for aller første gang.

Å skrive en god søknad er viktig, og lurer du på hva en CV og søknad burde inneholde, kan du ta en titt på denne artikkelen her.

Gode bilder er prikken over i’en på CVen, men å ta gode bilder er ikke alltid like lett. Hvordan skal bildet se ut? Skal du smile eller ikke på bildet?

Vi har undersøkt hva forskningen sier, slik at du kan ta de perfekte bildene til CVen din.

 

Nøytral bakgrunn og god kvalitet

Et bilde til en CV burde være av god kvalitet. Ta helst bildet med et kamera, og skal det tas med mobiltelefonen, er det viktig å sørge for at du har nok lys for at kvaliteten skal bli bra nok. 

Bakgrunnen bør være nøytral. Bruk gjerne en hvit vegg eller en annen nøytral bakgrunn. Har du ikke dette hjemme, finnes det ofte mye å velge mellom på universitetsområdet.

Du trenger ikke nødvendigvis å pynte deg for CV-bildet, men unngå hettegenseren når du skal ta bildet. Gå heller for en nøytral skjorte eller genser.

Smykker er greit, så lenge det ikke blir for mange av dem. Lettere og nøytral sminke er også å foretrekke, over tung, mørk sminke.

Flere av universitetenes karrieresentre tilbyr drop-in for å få tatt bilde til LinkedIn og CV. Dette kan være et fint tilbud å benytte seg av, spesielt om du ikke har et ordentlig kamera, eller kunnskap om hvordan CV-bildet burde se ut.


 

Har forsket på ansiktsuttrykk

Petra Filkuková og Magne Jørgensen ved Simula Research Laboratories, har forsket på hvordan et profesjonelt foto som skal brukes med CV og søknad under jobbsøkerprosessen burde se ut.

Tidligere forskning har vist at arbeidsgivere bruker bilder til å vurderer arbeidssøkerens kompetanse, om han/hun er til å stole på, og om søkeren er vennlig og omgjengelig.

Å smile har tidligere blitt assosiert med vennlighet, lykke, underdanighet, kompetanse og intelligens.

I denne studien har forskerne undersøkt hvordan tre ulike ansiktsuttrykk på bildene påvirker hvor kompetent søkeren fremstår.

Jobbsøkeren i studien var ansatt innen for IT-bransjen, og skulle søke en jobb som programutvikler. 

Forskerne sammenlignet tre bilder. På det første smiler jobbsøkeren, på det andre har hun et nøytralt uttrykk i ansiktet, og på det tredje bildet har hun et tankefullt uttrykk i ansiktet.

LES OGSÅ: Slik lager du en oversiktlig og tilpasset CV!

 

Smil, og du fremstår som kompetent!

Skal du jobbe med mennesker eller kundeservice er det naturlig med et åpent og vennlig ansiktsuttrykk på CV-bildet.

Men, hva med jobber hvor du stort sett bare jobber med datamaskiner, slik som programutviklere gjør? Dette ønsket forskerne å finne ut.

Resultatene av undersøkelsen viste at søkere som smilte på CV-bildet fremstod som mer kompetente enn personer med nøytralt ansiktsuttrykk. Personen med tankefullt ansiktsuttrykk, ble sett på som minst kompetent for stillingen.

Hele 55 prosent av arbeidsgiverne i utvalget hadde vært med på ansettelsesprosesser tidligere, men dette påvirket ikke hvordan de tolket bildene.

Kvinner ble derimot ofte sett på som mindre kompetente enn mannlige programutviklere, spesielt blant arbeidsgivere som ikke hadde vært med på å ansette noen før.


 

Tror arbeidsgiver legger vekt på utseende

Forskerne gjorde også en undersøkelse blant jobbsøkere, og deres vurdering av hvorvidt utseende hadde noe å si for om man ble ansatt eller ikke.

Deltagerne i undersøkelsen trodde at arbeidsgiver la vekt på utseende, og at dette kunne være avgjørende for førsteinntrykk og sannsynlighet for ansettelse.

Bare 10 prosent av deltakerne i undersøkelsen trodde at utseende ikke hadde noe å si.

Vi anbefaler derfor alle som skal lage en CV å ta seg tid til å ta det gode bildet, og husk å smile på bildet!