(StudentTorget.no):

At over halvparten av strømutgiftene våre går til oppvarming av vann er det mange som ikke tenker over. Om du slutter å la dusjen renne før du går inn og skrur av kranen mens du vasker opp kan du spare en god del kroner hver måned.

Tall fra Enova viser at nordmenn bruker omtrent det dobbelte på oppvarming av vann som vi bruker på belysning av hjemmene våre. Forbruket av varmtvann utgjør hos mange store deler av husholdningers totale energikostnader. Det er likevel mange som ikke tenker over at både penger og vann går i sluket når de lar vannet renne.

 

Spar med spareprodukter

- Ved å sette inn en sparedusj i stede for et vanlig dusjhode kan man halvere utgiftene på varmtvann forteller energirådgiver i Enova,Trond Paasche.

Om du er i tvil på om dusjhodet du har er en sparedusj eller ikke råder energirådgiveren deg til å skru på dusjen, sette trykket på fult og se hvor raskt det går å fylle opp en tiliters bøtte med vann. Dersom bøtten blir fylt på kortere tid enn ett minutt har man ikke sparedusj. Definisjonen på en sparedusj er en dusj som bruker mindre enn ti liter vann per minutt. Om du har en dusj som bruker 16 til 20 liter per minutt kan du halvere varmtvannsforbruket på å skifte dusjhode.

- Sett at du ikke har sparedusj men et dusjhode som bruker 16 liter vann i minuttet og du dusjer i ti minutter vil hver enkelt dusj du tar kreve 160 liter varmtvann. Dette tilsvarer cirka 6,5 kwt. Om man regner med at en kwt koster 1 krone vil dette si at hver dusj du tar koster 6,5 kroner, forklarer Paasche.

 SLIK MINSKER DU FORBRUKET:


✔Sett i et sparedusjhode.

✔Ikke skru på dusjen før du går inn i den.

✔Ikke la vannet i kranen renne.

✔Fyll oppvaskkummen med vann i stede for å la vannet renne og vaske opp hver enkelte ting.

✔Fyll oppvaskmaskin og vaskemaskin helt opp før de settes på.

 


- Ved å sette inn en sparedusj vil du kunne halvere utgiftene til rundt 3,5 kroner per dusj, sier han.
6,5 kroner høres kanskje ikke mye ut. Men om du tar høyde for at du dusjer en gang hver dag, syv dager i uken i et helt år blir dette snakk om betydelige pengebeløp.

 

Moderne alternativ

Etter de høye strømregningene mange opplevde i fjor har flere av de store armaturprodusentene tatt problemet på alvor. Om du er en av de som er redd en sparedusj vil ødelegge dusjgleden kan du nå gå til innkjøp av et vanlig dusjhode som forteller deg når du har dusjet lenge nok ved hjelp av råde og grønne lyssignaler.

Oras Armatur AS har nemlig utviklet dusjhode og badekarkran som skal gjøre deg som bruker mer bevist på hvor mye vann en vanlig dusj krever.

- Det er et produkt som gjør vannsparing til en del av hverdagen, uten at det går utover komforten på noen måte. Likevel, kan man mer enn halvere vannforbruket i dusjen, sier salgssjef I Oras Armatur AS Thomas Hanche-Olsen.

 

Trainee Sørvest

AKTIVE STILLINGER:

 

IVAR IKS: Trainee Byggleder / Prosjektleder VA-anlegg

Qualisoft: Trainee Business Consultant

Grensesnitt: Front-End Trainee Utvikler

Conta: Front-End Trainee Utvikler

Flere stillinger vil publiseres fortløpende. 

 

LES MER OM TRAINEE SØRVEST OG SØK HER


Annonse:

 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen: