(StudentTorget.no):

Midt i eksamenstiden er det lett å miste motivasjonen, og vurdere om man kanskje skal ta seg råd til å «dumpe» et fag eller to. Det kan imidlertid komme til å koste deg dyrt.
Ifølge Dine Penger kan eksamensstryk koste deg hele 200 000 kroner. Grunnen er at du mister stipend, må ta opp nye lån, får mer renter og taper arbeidsinntekt.  

 


Tar ex.phil. for tredje gang

 

Susanne Strøm Gutterud (24) studerer Afrikastudier ved NTNU i Trondheim. Hun er i ferd med å forberede seg til sin tredje ex.phil-eksamen. 

- Første gangen jeg strøk var fordi foreleserne «drepte» faget. De var ekstremt dårlige til å formidle. Andre gangen hadde jeg ikke mulighet til å dra på forelesningene, fordi jeg hadde forelesninger både på Gløshaugen og på Dragvoll, på samme tid. Jeg fikk imidlertid hjelp av en masterstudent som tok filosofi, men hans hovedfokus og eksempler var annerledes enn det eksamen krevde.

Strøm Gutterud strøk derfor også på sitt andre forsøk. Denne gangen har hun imidlertid tro på at det skal det gå bra. 

 - Nå går jeg på alle forelesningene, leser boka og alle notater jeg har gjort tidligere, samt alle plansjer som foreleseren har lagt ut på nett. I tillegg gjør jeg alle oppgaver.
 

LES OGSÅ: Sparetips for surrebukker


Ekstra studiepoeng for å unngå tap av stipend

 

 

 

Ønsker å unngå tap av stipend: Susanne Strøm Gutterud tar opp ex.phil. samtidig som hun studerer 30 oppsatte studiepoeng. Dette for å unngå tap av stipend.

Trondheimsstudenten ønsker å unngå tap av stipend, og hun tar derfor opp ex.phil. samtidig som hun studerer de oppsatte 30 studiepoengene.
 
- I fjor og i år tar jeg ex.phil. i tillegg til de andre fagene. Slik vil ikke en eventuell stryk gå utover stipendet, forteller hun.

Det kan vise seg å være lurt. Eksamensstryk kan nemlig i verste fall bety at du mister retten til studiestøtte. Det skjer hvis du ligger mer enn 60 studiepoeng bak.

LES OGSÅ: Slik søker du om tilleggslån fra Lånekassen

 

Ulike måter å bli forsinket på

 

Ifølge Lånekassen er det fire ulike måter å bli «forsinket» på, i løpet av studiene.

Hvis man stryker til eksamen eller utsetter den, vil dette bli regnet som forsinkelser. Det samme gjelder dersom du må ta eksamen på nytt, eller avbryter eksamen uten å bestå.

Å stryke i ett fag, fører ikke nødvendigvis til at du mister hele stipendet eller studiestøtten. Blir du forsinket, kan du likevel få videre støtte - så lenge du maksimalt er 60 studiepoeng forsinket. Blir du liggende ennå lenger bak, må du fortsette utdanningen uten studielån.

Heldigvis er ikke støtten tapt for alltid. Klarer du å innhente noe av forsinkelsen, vil du igjen kunne motta studiestøtte.

 I Strøm Gutteruds tilfelle vil stipenddelen hun har mistet ved stryk bli omgjort til stipend dersom hun klarer å stå på sin tredje eksamen.

- Jeg stå denne gangen, avslutter hun.

 

 

Så mye kan det ifølge Dine Penger koste deg å stryke ett semester:

Tapt stipend

Å stryke på eksamen fører til at deler av lånet ditt ikke omgjøres til stipend. Stryker du et helt semester, tilsvarende 30 studiepoeng, blir 18.160 kroner av lånet ikke omgjort til stipend.

- Du taper 18.160,-

Ekstra lån

Studerer du et ekstra semester for å ta opp fagene du strøk på, får du 45.400 kroner ekstra i lån. Om du står, blir 18.160 av dem omgjort til stipend, og du sitter dermed igjen med et ekstra lån på 27. 240 kroner. Det tas da utgangspunkt i at du bruker opp lånet og står på eksamenene dine på andre forsøk.

- Du taper 27.240,-

Ekstra lån gir ekstra renteutgifter

Du vil få 18.160 kroner (tapt stipend) pluss 27.240 (ekstra lån) i økt lån over 20 år. Dine penger tar utgangspunkt i at realrenten etter skatt er på 1,5 prosent. Gjennomsnittlig lån de 20 årene er 22.700 kroner. 1,5 prosent pr. år i 20 år er 6810 kroner.

- Du taper 6810,-

Tapt arbeidsinntekt

Dine Penger antar at du taper et halvt års arbeidsinntekt ved å stryke på eksamen og ta semesteret om igjen. Tjener du om lag 250 000 kroner i året, vil du med dagens skatteregister tape ca. 160 000 kroner etter skatt.

- Du taper 160 000,-
 

Totalkostnad etter skatt: 212 210 kroner.Kilde: Dine Penger

 

Trainee Sørvest

AKTIVE STILLINGER:

 

IVAR IKS: Trainee Byggleder / Prosjektleder VA-anlegg

Qualisoft: Trainee Business Consultant

Grensesnitt: Front-End Trainee Utvikler

Conta: Front-End Trainee Utvikler

Flere stillinger vil publiseres fortløpende. 

 

LES MER OM TRAINEE SØRVEST OG SØK HER


Annonse:

 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen: