(StudentTorget.no):

Høy kronekurs og lave priser i nettbutikker kan gjøre mange fristet til å kjøpe julegaver på nett. Men pass på hvor mye gaven du kjøper koster, toll og moms kan fort føre til en mye høyere pris enn du så for deg.

- Noen valutaer er spesielt gunstige for tiden, pundet er ca 30 prosent billigere enn det historisk har vært, og dollaren har en gunstig kurs i forhold til kronen. Euroen er også litt lavere men der er det ikke så mye å spare i forhold til tidligere nivåer på kursen, forteller forbrukerøkonom i Nordea Christine Warloe.

Hun er likevel nøye med å påpeke at det er mye man bør se opp for dersom man velger å kjøpe årets julegaver på nett.

- Det å handle på nett regner jeg med er noe folk gjør for å spare penger. Da gjelder det å få oversikt over hva som blir sluttsummen på de varene man ønsker å kjøpe, sier hun.

EKSPERT: Christine Warloe er forbrukerøkonom i Nordea.

Tollvesenet har en egen importkalkulator  hvor du kan taste inn prisen i den gjeldende valutaen for å få en beregning på hva sluttsummen blir. Da beregnes kursen og eventuell moms og toll legges til.

- Noen varer er tollfrie mens andre har en toll i tillegg.  Man betaler også et gebyr for å fortolle varen, forklarer Warole.

 

Gjør deg kjent med prisen

Warloe mener det er viktig å gjøre seg kjent med hva varene koster her hjemme før man bestiller fra utlandet.

- Det bør være en god besparelse før man bestiller fra nettet. Man har mindre mulighet til å bytte varen og mindre kontroll over når man faktisk får den om den kjøpes over internett, sier hun.

Det er også viktig å se hva som kommer av porto i tillegg til både kjøpssum, moms og toll.

- Hvis man bestiller for under 200 kroner slipper man avgifter. Så jeg tror mange vil erfare at om man holder seg under der er det mulig å gjøre en god deal. Spesielt på kosmetikk og hygieneprodukter. Men med en gang det passerer 200 kronersgrensen kommer det mye gebyrer, minner hun.

 

 MOMS OG TOLL

Moms:

✔ Alle varer som importeres til Norge er i utgangspunktet avgiftspliktige. Det vil si at du må betale en merverdi på 25 prosent. Unntakene er varer med en samlet verdi på under 200 kroner. Alkoholholdige drikkevarer og tobakk holdes utenfor denne reglen og må alltid betales avgift av uansett pris. Bøker til privat bruk er derimot alltid avgiftsfrie.

Toll:

Om du i tillegg til momsen må betale toll kommer helt an på hvordan type varer du ønsker å kjøpe. Dersom du kjøper klær eller tekstiler må du som regel alltid betale toll, om du derimot kjøper deg en ny TV eller sko fra utlandet er varene tollfrie.

Dersom noen i utlandet sender en gave til deg er ikke reglene de samme. Det er her vareverdien som er avgjørende for om gaven må tolles av eller ikke. Sendinger som inneholder flere pakker til samme mottaker, som hver for seg har en verdi på under 1000 kroner, vil kunne innføres til Norge avgiftsfritt.