(StudentTorget.no):


Året nærmer seg slutten, men mulighetene for å få skattefradrag er fortsatt til stede i en knapp måned til. Om du allerede har en BSU-konto bør du fylle den opp til maksgrensen på 20 000 kroner i året for å nyte hele skattefradraget på 4000 kroner.

Om du ikke har en BSU-konto og heller ikke er inne i boligmarkedet har du fortsatt tid til å skaffe deg både konto og få skattefradrag. På BSU-kontoen kan du maksimalt sette inn 20 000 kroner hvert år opp til en makssum på 150 000 kroner.

- Å spare i BSU for dem under 34 år og som har en skattbar inntekt er et meget smart trekk. Ikke bare på grunn av skattefradraget, men det er også god rente på BSU-kontoen. Den aller største fordelen er imidlertid at du har egenkapital til å komme inn i boligmarkedet, påpeker Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

Sandmæl råder alle til å begynne sparing i BSU fra de begynner med skattbar inntekt.

SKATTETIPS: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl anbefaler å spare maksimalt før det nye året, for å få skattefradrag.

 

Andre skattefradrag

Det finnes også andre måter å oppnå skattefradrag på, selv om disse ikke er like relevante for studenter.

- Sparing gjennom individuell pernsjonssparings-ordningen (IPS) gir deg inntil kr 4 200 kroner i årlig skattefradrag, forteller Sandmæl.

I IPS kan du spare inntil 15.000 kroner i året, og få 28 prosent av sparebeløpet i lavere skatt. Innskudd og avkastning er fritatt for formuesskatt, og utbetalingen beskattes som pensjonsinntekt. Innskuddet er bundet som pensjonsmidler frem til pensjonsalderen.

 

Unngå unødvendige avgifter

Sandlmæls siste råd for å unngå unødvendige avgiftskroner er å fordele arv som årlig pengegave.

- Spar fremtidig arveavgift ved å gi inntil halvparten av folketrygdens grunnbeløp (39.608 kroner) årlig som pengegave. Dette utløser verken arveavgift eller spiser av fribeløpet for arv. For begge foreldrene/besteforeldrene utgjør det til sammen et beløp på 79.216 kroner årlig, sier hun.

Dette kan hjelpe studenter med å bygge opp egenkapital til bolig, samtidig som det er en god måte å fordele ut arv i levende live uten å betale unødvendige avgifter.

 

 

 BOLIGSPARING FOR UNGDOM:


✔ Boligsparing for ungdom (BSU) er en sparekonto som tilbys i de fleste banker. Du kan spare til og med til det inntekståret hvor du fyller 33 år.

✔  En- BSU-konto er kjent for å ha gode renter, sjekk hva banken din tilbyr.

✔ Du kan bruke pengene til å kjøpe bolig, eller til å nedbetale lån på en bolig du har kjøpt og flyttet inn i etter at du startet sparingen.