(StudentTorget.no):

Studenter ved privatskoler føler seg urettferdig behandlet på grunn av de sitter igjen med dobbelt så mye studielån som studenter ved offentlige utdanningsinstitusjoner.  

- Vi føler oss fanget i den klassiske offentlig mot det private-diskusjonen. Eneste vi krever er at vi blir likebehandlet med studenter ved offentlige utdanningsinstitusjoner, sierstudentpolitisk ansvarlig i Studentforeningen ved BI Oslo, Mads Kirkebirkeland til Aftenposten.

Mange velger å studere ved en privatskole av flere grunner. For eksempel fordi det tilbys fag man ikke finner på de offentlige skolene i landet, privatskoler har ofte lavere krav til karakterer på enkelte studium og baserer inntaket på opptaksprøver. Noen private skoler har også et bedre renomé enn offentlige skoler.

Men å ta utdanningen på privatskole koster mer penger enn når du studerer ved en offentlig skole, og man vil da sitte igjen med mye mer studielån. Studenter som må betale skolepenger får støtte fra Statens Lånekasse for å dekke disse utgiftene, men disse pengene blir ikke regnet med når deler av lånet gjøres om til stipend.

- Jeg vet at studievalget er frivillig, men BI tilbyr veldig mange kurs og fag som man ikke finner andre steder. I tillegg blir det feil når studenter som studerer ved en privat institusjon i utlandet får støtte, mens vi ikke gjør det. Det er ikke rettferdig, sier han til Aftenposten.

 

Behandlet i Stortinget

Onsdag ble utdanningsdepartementets budsjett for 2012 behandlet i Stortinget. Sammen med Frp og Venstre foreslo Høyre å endre på reglene slik at studenter på privatskoler også får omgjort skolepengene til stipend:

«Stortinget ber regjeringen vurdere endringer i studiestøttesystemet for studenter ved private institusjoner slik at en større del av tilleggslånet til studieavgifter kan gjøres om til stipend dersom eksamen er bestått innen normert tid».

Dette forslaget fikk imidlertid ikke flertall.

- Offentlig utdanning er gratis i Norge. Vi mener det ikke er et offentlig ansvar å legge mer til rette for private alternativer innenfor høyere utdanning, så lenge offentlig høyere utdanning er gratis i Norge, sier Kyrre Lekve (SV),som erstatsekretær   for forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland.

Han begrunner argumentet med at man får støtte når man studerer ved en privatskole i utlandet er at man ofte ikke har valget om man vil gå på en skole som krever penger eller ikke gjlr det siden studieavgifter i mange land blir krevd enten studietilbudet er offentlig  eller privat.

 

Trainee Sørvest

AKTIVE STILLINGER:

 

IVAR IKS: Trainee Byggleder / Prosjektleder VA-anlegg

Qualisoft: Trainee Business Consultant

Grensesnitt: Front-End Trainee Utvikler

Conta: Front-End Trainee Utvikler

Flere stillinger vil publiseres fortløpende. 

 

LES MER OM TRAINEE SØRVEST OG SØK HER


Annonse:

 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen: