(StudentTorget.no):

Tallene kommer fra en fersk undersøkelse som Sentio har gjort på vegne av Norsk studentorganisasjon (NSO) og Universitas.

 

Håkon Randgaard Mikalsen, leder for Norsk studentorganisasjon (NSO), er ikke overrasket over at såpass mange er avhengig av støtte hjemmefra for å få det til å gå rundt i studietiden.

 

–⁠ I Norge er det forventet at man er fulltidsstudent. Da må støtten legge til rette for det, for å sikre lik rett til utdanning. Selv om man ikke betaler skolepenger, er det ikke gratis å være student, sier han til studentavisen Universitas.

 

LES OGSÅ: Kunsten å balansere studier og deltidsjobb

 

Studiestøtten bør være nok

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø

FOTO: Marte Garmann

I dag får norske studenter utbetalt 8119 kroner i grunnstøtte fra Lånekassen hver måned. NSO-lederen mener at førsteprioriteringen for utdanningsminister Iselin Nybø bør være få studiestøtten opp på et riktig nivå, slik at det blir like muligheter for alle.

 

–⁠ Det viktige for oss er at det skal være mulig å ta utdanning uten å få hjelp hjemmefra, og det mener vi at dagens studiestøtte legger godt til rette for, er tilsvaret fra forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø.

 

Hun presiserer også at Venstre fikk gjennomslag for å trappe opp til 11 måneders studiestøtte fra 2017, noe som har resultert i en økning på 8.100 kroner årlig. Fra 2013 har studentene også fått 11.600 kroner mer i året som følge av regjeringens satsinger på studiestøtte.

 

LES OGSÅ: Arbeidsgivere søker det vi er minst fornøyd med i studiene

 

Deltidsjobb går ut over studiene

Studenter som får hjelp til basisutgifter fra familie:
  • Totalt: 37%
  • Menn: 46%
  • Kvinner: 31%
  • 21 år eller yngre: 41%
  • 24 - 25 år: 27%
  • Universitetet i Oslo: 50%
  • Oslomet: 25%
  • Handelshøyskolen BI: 31%
  • Westerdals: 31%

 

Kilde: Spørreundersøkelse gjennomført av Sentio for Universitas og NSO

Hele 7 av 10 norske studenter oppgir at de er avhengige av inntekt fra en deltidsjobb for å kunne studere, ifølge tall fra den europeiske undersøkelsen Eurostudent VI 2018. Og hver femte norske student hevder at deltidsjobben går utover studiene, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

 

– Lommeboka kan bli mer avgjørende for om man lykkes og hvor gode resultater man får, enn evner og ambisjoner, sier NSO-leder Håkon Randgaard Mikalsen til Dagsavisen.

 

Hvor mye tid vi bruker på deltidsjobben varierer mellom ulike fagfelt og studieprogrammer, men gjennomsnittet ligger på 7,9 timer i uken, kommer det frem av Studiebarometeret 2018.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige deltidsjobber

 

Resulterer i kredittkort og gjeld

Leder for Norsk studentorganisasjon (NSO), Håkon Randgaard Mikalsen.

FOTO: Skjalg Bøhmer Vold

2 av 10 studenter bruker kredittkort i hverdagen når de skal betale for basisvarer, som mat og andre daglige utgifter. Nesten 5 av 10 har også brukt kredittkort eller tatt opp forbrukslån for å løse sine betalingsproblemer. Dette kom frem av Studentundersøkelsen 2018, som Kantar TNS gjennomførte for Norsk studentorganisasjon og Finans Norge. 

 

Her kom det også frem at studentene i gjennomsnitt får 60 prosent av sine økonomiske midler fra Lånekassens studiestøtte. De resterende 40 prosentene av midlene kom fra arbeid (25 %) og støtte fra familie (10 %). Rundt 4 av 10 studenter oppgir at de har måtte bruke sparepenger for å få økonomien til å gå rundt. 

 

Halvparten av de studentene som sier at de har hatt betalingsproblemer det siste året, har fått låne penger av venner eller slekt for å komme seg ut av problemene. 

 

Klikk her for å se studentrabatter i Norge