(StudentTorget.no):

Det kan være lett å ende opp med å bli svindlet når du handler på nett, hvis du ikke vet hva du skal se etter for å avsløre svindlerne. Her går vi i StudentTorget gjennom ulike ting du burde tenke på for å hindre at du blir svindlet når du handler på nettet.

Nettsvindlerne bruker ulike metoder for å lure deg for penger. Det kan blant annet være falske nettsider, abonnementer forkledd som premier, falske e-poster, lotterigevinster, telefoner fra personer som hevder å være fra Microsoft/Apple og ber deg besøke nettsider eller gjøre innstillinger på datamaskinen din, med mer.

 

Tegn på at det kan være forsøk på svindel

Det kan være flere tegn på at et nettsted prøver å svindle deg, derfor kan det være greit å vite hvilke faresignaler du skal se etter:

  • Varen er veldig billig sammenlignet med andre nettsider.
  • Vilkår eller avtaler som virker for gode til å være sanne.
  • Å måtte betale før du mottar noe bevis på at du kommer til å motta varen.
  • Nettsiden har mange av et produkt som er utsolgt alle andre steder.
  • Nettsiden ser falsk ut.

 

Unngå å besøke nettadresser som ser rare ut og å klikke på lenker i e-poster. Skal du klikke på en lenke, så kan du holde musepekeren over denne for å se hvor den faktisk fører først.

 

Hva du burde se etter på nettsidene

På nett kan du komme over nettsider som ser ekte og profesjonelle ut, men som viser seg å være falske. Ofte er det brukt store ressurser på at du skal falle for nettsidene. Kjøper du noe herfra skjer det ofte at varene ikke kommer i det hele tatt, eller at du mottar noe annet enn det du bestilte.

– Det er viktig å ha et bevist forhold til siden man er på. Hva er URLen og domenet? Stemmer dette overens med hva nettsiden gir uttrykk for? Vet du hvem som driver siden? Kan du stole på dem? Et profesjonelt utseende på en nettside er ikke en garanti for noe som helst, sier Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) til StudentTorget.no. 

Det er flere ting du kan se etter for å forsikre deg om at nettsiden er sikker å handle fra før du utfører en betaling:

Hvem eier nettsiden? Se etter informasjon om firmaet eller personene som eier nettsiden. Du kan se hvem som har registrert domenet og hvor det kommer fra på Whois.com. Er det en norsk nettside er det lettere å få pengene tilbake eller melde fra om svindel eller forsøk på svindel til myndighetene.

Hvilke vurderinger av nettsiden har andre kunder gjort? Har andre oppgitt at de har hatt dårlige erfaringer med denne nettsiden eller at de har blitt svindlet tidligere, burde du ikke handle fra denne.

Se etter om nettsiden har retningslinjer for tilbakebetaling (return policy) og om denne høres rettferdig ut. Nettsider med gode retningslinjer og rutiner for hvordan de skal håndtere salg som ikke har gått som det skal, som for eksempel kan håndtere tvister med selgere og betale tilbake pengene dine direkte om du ikke får det du har bestilt, er å fortrekke.

Se over språket og rettskrivingen. Er nettsiden oversatt til norsk eller engelsk ved bruk av et oversettingsprogram, men utgir seg for å være en norsk eller engelskspråklig side, kan dette være avslørende.

Sjekk listen over falske nettsider. Forbrukertilsynet har en egen liste over falske nettbutikker som de oppdaterer kontinuerlig, så sjekk gjerne om nettsiden du skal handle på finnes på denne listen. Har du forslag til butikker som burde være på listen, kan du kontakte Forbrukertilsynet på tips@forbrukertilsynet.no og merke e-posten med «Falsk nettbutikk».


 

Slik utfører du trygge betalinger på nett

Når du handler på nett er det viktig å bruke en sikker betalingsmåte, som Vipps, PayPal eller lignende. Aldri oppgi kortinformasjon, kontoinformasjon eller annen personlig informasjon når du handler på nett. Kontoinformasjon og personopplysninger skal aldri sendes via SMS, e-post eller oppgis på telefon.

Se etter tegn på at det er en sikker nettside før du utfører en betaling, hengelåssymbolet i adressefeltet og at adressen starter med https (altså at det er en krypert forbindelse til nettsiden).

– Https er ikke en garanti for at nettsiden du er på er pålitelig. Det sikrer kun mot avlytting eller tukling med trafikken mellom deg og nettsiden, sier NorSIS. 

Bruk kredittkort i stede for vanlig betalingskort, hvor pengene trekkes direkte ut av kontoen din. Unngå å handle på nettsteder som ikke bruker 3D Secure (Verified by Visa eller MasterCard Secure Code).

PayPal
Mange velger å bruke PayPal for å utføre betalinger på nett, fordi det er en sikker og enkel måte å betale på, som er tilgjengelig for alle uavhengig av operativsystem. PayPal kan brukes til å betale på ulike nettsider og for å overføre penger. Du slipper å oppgi kontonummeret ditt til selgeren/nettsiden, dette er tilknyttet PayPal-kontoen din, og du har flere trygghetsgarantier du kan benytte deg av.

Skal du kjøpe noe av en privatperson i utlandet, kan du bruke PayPal til å overføre penger. Å overføre penger i Norge og EU er gebyrfritt. Ved overføringer til land utenfor EU vil du tillegges en liten gebyr. Denne ligger nå på rundt 40 kr.

Bruker du PayPals kjøperbeskyttelse kan du få pengene tilbake om varen ikke kommer eller om den ikke stemmer overens med det du faktisk kjøpte. Det kan for eksempel være om du bestiller et klesplagg og det viser seg å ikke være det merket det skulle være, men en billig kopi. Du må da opprette en tvist mindre enn 180 dager etter kjøpet ble gjennomført. Dette gjør du direkte på PayPal. Det er da PayPal som betaler tilbake pengene dine.

Overfører du penger via en «overføring til venner og familie», så er du ikke beskyttet av PayPals kjøperbeskyttelse.

Vipps og Apple Pay
Tjenester som Vipps og Apple Pay kan også brukes til å gjøre trygge betalinger over nett. Mange norske nettsider tilbyr nå betaling via Vipps. Husk at enkelte norske banker, som DNB, fortsatt ikke tilbyr betaling via Apple Pay. 


 

Å kjøpe av privatpersoner

Det er vanlig å handle både nye og brukte varer på nettsider som eBay, FINN, Etsy, Wish, med flere. Ofte handler du her fra privatpersoner, og det er flere ting du burde tenke på når du handler fra disse:

  • Betal ikke før du mottar varen.
  • Ikke gi fra deg personopplysninger eller kortopplysninger.
  • Ikke oppgi personopplysninger i meldinger, e-poster eller på telefon.
  • Bruk PayPal, Vipps eller andre sikre metoder for overføring av penger.
  • Ikke bruk PayPals «overfør til venner/familie»-funksjon.

 

Skal du på konsert? Unngå å kjøpe konsertbilletter fra nettsider som Stubhub, Viagogo eller grupper på Facebook og Twitter. Da har du ingen garanti for at du kommer inn på konserten eller at billettene er ekte. Skal du selge konsertbilletter kan tjenester som Stubhub brukes, men husk at nettsiden tar en avgift ved salg av billetter, og at du, i følge norsk lov, ikke skal ta mer enn det du faktisk betalte for billetten (inkludert eventuelle avgifter du betalte). 

LES OGSÅ: Blogg: Ikke noe å rope hurra for

 

Hva skal du gjøre hvis du har blitt svindlet?

Har du blitt svindlet er det viktig at du anmelder saken til politiet, fordi spor raskt forsvinner på nett. Prøv å lagre så mange opplysninger som mulig: e-poster, screenshots fra nettsider eller samtaler, oppsummeringer av hva du har gitt ut av informasjon, med mer. Kontakt også banken og forsikringsselskapet ditt, for å sjekke om du har rett på å få penger tilbake.

Send også gjerne en e-post til Forbrukertilsynet angående, slik at de kan føye nettsiden til listen sin over falske nettsider.

Kilder: Forbrukertilsynet, ScamWatch, Politiet.

 

Trainee Sørvest

AKTIVE STILLINGER:

 

IVAR IKS: Trainee Byggleder / Prosjektleder VA-anlegg

Qualisoft: Trainee Business Consultant

Grensesnitt: Front-End Trainee Utvikler

Conta: Front-End Trainee Utvikler

Flere stillinger vil publiseres fortløpende. 

 

LES MER OM TRAINEE SØRVEST OG SØK HER


Annonse:

 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen: