(StudentTorget.no):

Grunnet koronasituasjonen, er det flere studenter som er i en vanskelig økonomisk situasjon akkurat nå. Kanskje du har mistet deltidsjobben din, og har bekymringer knyttet til husleie, regninger og andre månedlige utgifter? Eller vil du av andre grunner få bedre kontroll på din økonomi? Gjeldsrådgiver ved NAV Alna, Torleif Kahrs, gir råd om hvordan du kan få oversikt over budsjettet ditt, kutte ned på utgifter og skaffe en ekstra inntekt.

 

Få oversikt over budsjettet

Kahrs sier at budsjettet er det viktigste redskapet du trenger, når du skal jobbe med økonomien din fremover. Med en god oversikt over budsjettet ditt, kan du vite hvilke utgifter du kan kutte, og enklere be om utsettelse på regninger du ikke kan betale akkurat nå.

Han anbefaler å ta utgangspunkt i appen Monefy, fra Aimbity AS. Appen har en inndeling av forskjellige utgiftstyper, og du kan laste ned en grei gratisversjon. Eksempler på utgiftstyper kan være mat, klær, reise og barnehage.

– Før du begynner å bruke Monefy, prøv å sett opp en oversikt over hvor mye du tror du bruker av hver utgiftstype som står i appen.

Er du usikker på hvor mye du bruker av hver utgiftstype, kan du ta utgangspunkt i referansebudsjett fra OsloMet (oslomet.no/referansebudsjettet). Dette budsjettet har en utgiftsinndeling som likner på den i Monefy.

– De færreste studenter har vel så mye å rutte med per måned som referansebudsjettet viser. Da må man gjøre tilpasninger, slik at man ikke går over det man har i inntekt, sier Kahrs.

Med ditt eget budsjett som utgangspunkt, kan du begynne å bruke Monefy. Du registrerer alt du bruker penger på, og alt du får av penger inn.

– Hvis du bruker appen til å registrere alt som skjer, får du en perfekt oversikt over hvor mye du bruker på hvert utgiftsområde. Da kan du begynne å justere på budsjettet ditt.

Ta også ekstrainntekter du har i vente med i beregningen. Det kan for eksempel være feriepenger og tilbakebetaling av skatt.

Som alternativ til appen, finnes det lignende funksjoner i de fleste nettbanker.

– Du kan gjerne bruke disse, men da må du bruke samme bank/konto til alt som skjer i økonomien. Bruker du flere betalingssteder vil du ikke få en totaloversikt på et sted.


 

Kutt i utgifter

Med den oversikten budsjettet gir deg, kan du gå gjennom hver utgiftspost, og finne ut om det er utgiftsområder som du kan kutte på. Prøv også å beregne hvor lang tid du trenger for å komme ned til det utgiftsnivået du kan kutte ned til.

Kahrs har flere råd til hvor du kan gjøre kutt.

– Nå når mange utelivs- og kulturtilbud er stengt, innebærer jo dette i seg selv at mange bruker mindre penger på ting som de til vanlig bruker mer på, sier Kahrs.

Ellers er det lurt å dobbeltsjekke at du ikke betaler unødvendige regninger.

– Bruker du dobbelt av noe? Har du for eksempel flere forsikringer som dekker samme formål? Si opp tjenester/abonnementer, slik at du bare har én av hvert slag.

Forresten er det ikke sikkert at du trenger alle ting og abonnementer du betaler for akkurat nå. Kahrs anbefaler å tenke på dette. Kanskje du kan si opp noe til du får en bedre økonomi. For eksempel kan du bruke gratisversjoner av abonnementer du betaler for. Spotify og YouTube kan du si opp og bruke gratisversjonen. Det blir mer reklame, men det kan gi deg en god opplevelse likevel.

Når det gjelder matbudsjett, skryter Kahrs av Instagramkontoen «Fattig student».

– Jeg er imponert over «tryllekunstneren» bak «Fattig student» på Instagram. Hun klarer å presse matbudsjettet ned til det utrolige!

Karen Elene Thorsen, som er navnet bak kontoen, har i flere år gitt studenter gode råd til å spise billig. Hun har også utgitt en kokebok med samme navn som Instagram-kontoen.


 

Kan du ikke betale regningene?

Ved å få en god oversikt over budsjettet ditt, vil det ikke bare bli enklere å kutte ned utgifter, men også be om utsettelse for regninger du ikke kan betale. Akkurat nå er flere studenter bekymret for at de ikke kan betale husleien.

– I disse tider regner jeg med at det vil være større forståelse enn ellers hos utleier, at folk har problemer med betaling. Men når du ber om utsettelse, må du også si når du har tenkt til å betale det som mangler, sier Kahrs.

Du kan spørre utleier om å få utsatte noe av husleiebetalingen. Med budsjettoversikten fremfor deg, kan du også vite når du kan betale det resterende beløpet.

Det samme gjelder andre regninger. Du må ut ifra budsjettet vite når du kan betale.

– Du vil nok møte mindre forståelse hvis du ringer og ber om utsettelse, uten å gi noe tidspunkt for når du kan betale. I verste fall, hvis du ikke kan betale da heller. Da er det bedre å ringe igjen og komme med et nytt tidspunkt, enn å ikke ta kontakt i det hele tatt.

Når det gjelder boliglån skal det gå ganske greit å få avdragsutsettelse nå. Rentene må du uansett betale. Er du ferdig utdannet, og studielånet ditt begynner å forfalle? Minner Kahrs på at du for all del må huske på å bruke rettighetene du har i Lånekassen, til betalingsutsettelse og rentefritak.

– Men bruk likevel ikke slike rettigheter før du trenger dem!


 

Er det noen lån studenter ikke bør ta opp?

– Du bør helst ikke ta opp mer lån i det hele tatt, i hvert fall ikke forbrukslån og kredittkort. Låner du hos foreldrene gjelder mye av det samme som å utsette regninger: Må du be om utsettelse av regninger, er det egentlig som å låne litt. Å ta opp slike lån må ikke bli noe som utsetter din dårlige økonomi, sier Kahrs.

Han poengterer at hvis du har dårlig økonomi, så har du dårlig økonomi nå, og må ta konsekvensene av det ved å gjøre det du kan for å tilpasse deg.

– Utsetter du regninger og låner penger, må dette være basert på at samme behov for lån ikke oppstår igjen, fordi du fortsetter med flere utgifter enn inntekter. Det blir det gjeld av – med en gang!

LES OGSÅ: Gratis språkkurs i utlandet!

 

Ekstra inntekt

For å spe på økonomien din nå, har Kahrs forslag til hvordan du kan få en ekstra inntekt.

– Spør deg selv, hva kan jeg? Det du har av erfaring og praksis, legger du inn som CV på www.arbeidsplassen.no.

Selv om vi har rekordhøy arbeidsledighet, råder han studenter til å være på utkikk etter hvor det er behov for arbeidskraft likevel. Kanskje til og med mer behov for arbeidskraft på grunn av krisen.

Han har forslag til småjobber som kan være aktuelt:


  • Gå med avis/reklame.
  • Provisjonssalg.Sesongarbeid: Innhøsting av jordbær, epler, grønnsaker etc.
  • Måke, luke/klippe gress og male gjerder/hus.
  • Avlastningshjem/støttekontakt/personlig assistent.
  • Være dagmamma/pappa.
  • Være privat hushjelp/vaktmester.
  • Lage mat/kaker til selskap.

 

 I tillegg kan du legge ut det du har å by på hos KarriereStart.no, Finn, eller apper som for eksempel OBOS sin nabohjelpapp.

Alle snakker om dugnad nå, sier Kahrs. Dugnad forbindes vanligvis som frivillig innsats. Jeg synes imidlertid at en viktig del av denne dugnaden kan være at studenter kan og bør ta på seg småjobber mot betaling.

– Jeg tror at det innenfor dugnadsånden vil være stor forståelse for at studenter får bøte på dårlig økonomi ved å ta seg betalt for oppdrag, som man kanskje ellers forventet at ble gjort frivillig.

Hvis begrunnelsen er at dette er nødvendig for å få betalt husleien din, tror han at mange med glede vil betale, i hvert fall litt.

LES OGSÅ: Er det best på eie eller leie bolig som student?

 

Husk regler for skatt

Kahrs minner om hva som gjelder angående skattebetaling.

– Husk at du kan tjene opptil kr. 999 skattefritt pr. år fra samme arbeidsgiver. Du kan også tjene opp til 5.999 pr. år skattefritt fra alle arbeidsgivere hvis jobben du gjør, har å gjøre med hjelp til vedlikehold også videre, i hjemmet til den som lønner deg.

Du må også passe på at alle jobber du tar, blir innberettet til Skatteetaten. Er du i tvil om hvilke regler som gjelder, kan du få god veiledning hos skatteetaten.no.

 

Trainee Sørvest

AKTIVE STILLINGER:

 

IVAR IKS: Trainee Byggleder / Prosjektleder VA-anlegg

Qualisoft: Trainee Business Consultant

Grensesnitt: Front-End Trainee Utvikler

Conta: Front-End Trainee Utvikler

Flere stillinger vil publiseres fortløpende. 

 

LES MER OM TRAINEE SØRVEST OG SØK HER


Annonse:

 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen: