Høsten er her og det er tid for loppemarked. Har du økonomisk teft og er bevisst på hva du ønsker, finnes det mange bruktkupp der ute.

Det er søndag og Sagene skole i Oslo kryr av mennesker. Solen står høyt på himmelen og selv om vi har gått inn i den første høstmåneden, sitter det folk på alle kanter og koser seg i solsteken.

Småbarn hyler av latter på lekeplassen mens foreldrene står og passer på. Vennegjenger og unge par går rundt og kikker på folk og ting.

– Ingen høyere? Solgt for 35 kroner!

Klokken er ett og dagens auksjon har begynt. En stor gruppe mennesker står samlet rundt auksjonariusen og strekker hals for å se hva neste salgsobjekt kan være. Auksjonariusen tar frem et gammelt rosemalt fat som tydeligvis faller i smak. En stemme i mengden begynner å by.

– 20 kroner!

Den første budgiveren starter lavt og flere følger på. Det er en eldre dame som til slutt går av gårde med fatet. Hun betalte bare 80 kroner og ser ut til å være strålende fornøyd med kjøpet.


 Ting å kjøpe på loppemarked:

Peter Watz fra nettsiden www.loppemarked.info har arrangert loppemarked i mange år. Han mener studenter har mye å spare på å oppsøke loppemarkeder og forteller her hva som er de største kuppene.


Møbler: Mange studenter er glade i retro-stilen og på loppemarkeder kryr det av solide møbler av god kvalitet.

Oppbevaringsutstyr: Kommoder, esker og bokser kan man få kjempebillig på loppemarked. Med et lite malingsstrøk eller et pent teppe over kan disse bli dekorative og fine.

Musikkanlegg: Her kan du gjøre et kjempekupp. Flotte, gode forsterkere fra 80 og 90-tallet kan lett kobles til en iPod og gir utrolig god lyd.

 Flatskjermer: Til både PC og TV har  begynt å komme til loppemarkedene, og for dem som kun bruker disse til enkel underholdning, får man alt man trenger i en billig skjerm.

 Kjøkkenutstyr: Kjeler, servise og annet kjøkkenutstyr finnes det mest av på loppemarkeder. 

Samleobjekter: Kunstglass eller gamle LP'er, er eksempel på skjulte skatter som gjemmer seg i alt kaoset, men det gjelder å vite hva du skal se etter.

 Klær: Spesielt jenter kjøper gamle klær som de syr om eller lager nye klær ut av. Slik får man helt originale plagg som ingen andre har.

LES OGSÅ: Slik får du studiestøtten til å vare ut semesteret

 

Vær tidlig ute!

Når auksjonen er avsluttet, bestemmer jeg meg for å se hva som finnes innendørs. Her råder det et herlig kaos som ifølge dørskiltet består av «Fjant og tant». Her finnes alt fra elektriske artikler til vinglass og smykker, med andre ord noe for enhver smak. Jeg tar en runde langs bordene og ser på alle småtingene som rives bort av ivrige hender.


Det blir med titten for min del og jeg fortsetter innover i klesavdelingen. Vesker, sko, bager og klær er plassert på bord og hyller, i noe som sikkert var et mer oversiktlig system for bare noen timer siden.

Her er det posesalg, og det ser ut til å være svært populært.

– Fyll en pose for 50 kroner, roper gutten som står foran meg.

Unge jenter, par og småbarnsforeldre løper rundt og holder opp plagg til vurdering før de putter dem i poser og smiler fornøyd.

– Denne likte jeg, hører jeg en ung jente si til venninna si, og dermed går en boblevest ned i posen sammen med resten av klærne hun har funnet.

LES OGSÅ: Hvorfor og hvordan du burde kjøpe klær brukt

 

Et perfekt sted for studenter

I møbelavdelingen av loppemarkedet finner jeg en som er fornøyd med dagens handel. Det er Radiografstudenten Tonje Marie Hegna (31), hun sitter i en gammel sofa og spiser vaffel sammen med to venninner. Stolt viser hun frem en innrammet gammel reklameplakat hun fikk for 100 kroner.

Bildet var opprinnelig priset til 250 kroner, det var et beløp Tonje Marie syntes var litt for høyt.

– Men akkurat i det jeg sto og kikket på det, ble prisen satt ned til 150 kroner. Derfra prutet jeg det ned en 50-lapp.


Det er slik det skal være, smiler hun, og forteller at mange av de større loppemarkedene er blitt litt for «eksklusive». De tar heller vare på ting til neste sesong fremfor å la kundene prute ned prisen.

Det høres ut som du er en rutinert loppemarkedbesøker?

– Gjett om jeg er, jeg elsker loppemarked!

– Når andre møtes på kafé i helgene, møter jeg venninnene mine på loppemarked, forteller hun. Dette er jo virkelig det perfekte stedet for studenter å handle!

Selv om hun synes ting ofte er billigere på loppemarked enn i butikken, er det like viktig for studenten å finne det som andre ikke har.

– Tidligere har jeg vært opptatt av gammelt servise og andre ting til kjøkkenet, mens nå er det bilder som er i fokus, sier hun og kaster et tilfreds blikk på sin nye veggpynt.

– Jeg blir så glad når jeg finner ting som virkelig roper på meg, avslutter hun før hun og venninnene forsvinner videre innover i loppemarkedet på jakt etter flere skjulte skatter til studentleiligheten.


 Tonje Maries grunner til å gå på loppemarked:

Du hjelper miljøet ved å handle brukte ting og bidra til at fungerende gjenstander ikke blir kastet.


Mange gir bort nesten nye ting fordi de ikke har bruk for det likevel, dermed kan du få ting du har sett i butikkene til en billig penge.

Stemningen er helt unik, så å si alle kommer på loppemarked i godt humør. I tillegg er det sosialt og kan kombineres med både frisk luft og tid med venner.

Det er billigere å kjøpe både kaffe og noe å spise her enn på andre kafeer, dessuten er det sitteplass til alle.

Det er et perfekt sted å finne gaver. Kanskje noen i familien eller venner savner noe de hadde da de var små eller noe de har mistet, loppemarked er det optimale stedet å finne slike ting på.

Om du skal på temafest, karneval eller lignende kan du finne det perfekte antrekket på loppemarked. Det vil ikke koste deg en formue og sannsynligheten for at andre kommer i det samme er svært liten.

 

Trainee Sørvest

AKTIVE STILLINGER:

 

IVAR IKS: Trainee Byggleder / Prosjektleder VA-anlegg

Qualisoft: Trainee Business Consultant

Grensesnitt: Front-End Trainee Utvikler

Conta: Front-End Trainee Utvikler

Flere stillinger vil publiseres fortløpende. 

 

LES MER OM TRAINEE SØRVEST OG SØK HER


Annonse:

 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen: