I 2010 hadde vi et rekordhøyt strømforbruk i Norge. Vi gir deg tipsene som sparer både miljøet og lommeboka.
Marianne Haugo (26) tar for tiden en master i medievitenskap ved Universitetet i Oslo (UiO), og har vært miljøengasjert lenge. Hun mener det er flere tiltak som kan gjøres for å redusere strømforbruket i sprengkulden.
- Strøm er skadelig for miljøet, og hver enkelt bør derfor gjøre sitt for ikke å bruke strøm på en sløsete måte. Vi har alle et ansvar for å ta vare på miljøet. Tenker man i de store baner, så vil jeg at mine barn skal vokse opp med god, frisk luft og et sunt klima. Fra en students synspunkt er det jo også vesentlig med lav strømregning.
I fjor var Haugo med på å utforme miljøkampanjen «Hverdagshelt», som er et samarbeid mellom en gjeng studenter og Studentsamskipnaden i Oslo.
- Målet med kampanjen var å skape gode miljøhandlinger blant beboere i studentbyene og studenter generelt. Jeg mener at studenter er opplyste og informerte mennesker, også når det gjelder miljøet, og tror de fleste handler miljøvennlig, spesielt dersom ting ligger til rette for det.
Benytt energien effektivt
|
Stig Allan Stokvik ved det statlige ENØK-selskapet ENOVA mener at det ikke er mye som skal til for å redusere energiforbruket i hjemmet.
- Man kan spare mye ved å benytte energien effektivt, altså å bruke energi kun når behovet er til stede. Det kan for eksempel bety å senke temperaturen i rom som ikke er i bruk eller å slå av lys i rom der det ikke er noen aktivitet eller der dagslys kan benyttes.
Han forteller at det hovedsakelig er to poster i hjemmet som trekker mest energi, og dermed utgjør store deler av strømregningen.
- Oppvarming av rom og bruk av varmtvann er de største energipostene og de områdene det er mest å hente på energisparing. Oppvarming av rom og bruk av tappevann utgjør typisk rundt 70 – 80 prosent av totalt energiforbruk.
- Hvor hensiktsmessig er det å stadig bytte strømleverandør?
- Vi anbefaler å følge med på energipriser og type abonnement på konkurransetilsynets nettsider. Som en hovedregel anbefaler vi spotpris og etterskuddsvis betaling. Over året vil denne typen abonnement som regel være rimeligst.
Sparetips for studenter |
✔Kle på deg. Det koster ingenting å ta på seg en ullgenser, og du sparer strømmen til oppvarming. ✔Trekk for gardinene om natten, det minsker varmetapet gjennom vinduene. ✔Invester i et (lydløst!) tidsur, de koster ikke mye og du får tak i dem i vanlige el-butikker. Med disse kan du programmere lys, ovner og andre apparater til å slå seg av automatisk (f.eks. om natten). ✔Bruk stearinlys, det skaper god stemning. Men bruk riktig type lys, helst de som er laget av ekte stearin (talg eller bivoks). Svært mange lys er oljeprodukter framstilt av parafin, en ikke-fornybar råvare. ✔Når du lager mat: Bruk lokk når du koker, bruk en plate som passer til kjelestørrelsen og unngå for mye vann i kjelen, da går det fortere og du sparer energi. Kilde: UiB LES OGSÅ: Ernæring og læring henger tett sammen. Hvordan spise sunt på studentbudsjett?
|
Kommer langt med genser
Marianne Haugo har i løpet av studietiden bodd på studentbyene Bjerke, Bjølsen og Vestgrensa. Hun mener studenthyblene står i en særstilling hva gjelder oppvarming.
- Noen av studenthyblene har jo oppvarmning inkludert, og all den tid studenthybler er relativt små i størrelsen, trenger jeg ikke ha på varmen på mer enn ca. 10 grader. Dette er fordi jeg får varme fra hyblene rundt.
Haugo tror at det nok er enda viktigere for studenter som bor privat å spare strøm, i hvert fall med tanke på økonomien. Selv gjør hun daglig flere tiltak som bidrar til redusert strømregning.
- Jeg skrur av lys i rom jeg ikke oppholder meg i, og passer på å sjokklufte med jevne mellomrom, i stedet for å la vinduet stå på gløtt hele tiden. På hyblene er det installert «timere» på kjøkkenet, så alt av apparater der vil skrus av etter en viss tid. Jeg skrur fjernsynet og PC-en helt av om natten og når jeg er ute om dagen, og lar ikke noen apparater stå på stand by.
- Undersøkelser viser at 3 av 10 fryser for å spare strøm – hva tenker du om det?
- Det spørs hva man legger i å fryse. Har man en usunt inneklima som gjør at det er kjipt å oppholde seg inne, så er det selvsagt trist. Strømprisene i vinter er jo høye på grunn av kulden, og mange sliter med å betale på tross av at de sparer strøm. På en annen side er det mange som har det så varmt hjemme at de går i kortermet året rundt. Det blir også litt ekstremt. Man kommer langt med langermet genser, tror Haugo.
- Følg med på eget forbruk
Er det slik at man som fattig student må velge mellom å spare penger på redusert strømregning eller å ha det komfortabelt, eller er det mulig å kombinere de to? Stokvik tror det er fullt mulig med energisparing uten at det går utover komforten.
- Du kan senke temperaturen i rom du ikke bruker, og i tillegg senke temperaturen til 21 grader i oppholdsrom. En grad temperatursenking tilsvarer ca 5% besparelse på energiforbruket til oppvarming. Et annet tips er å fylle vaskemaskin og oppvaskmaskin helt opp før du kjører dem. Av med lys og elektriske apparater i rom du ikke oppholder deg i, er også smarte tiltak.
- Hva med sparedusj og sparepærer?
- Sparedusj er et smart tiltak som reduserer varmtvannsforbruket og energiutgiftene. En vanlig dusj på 10 minutter uten bruk av sparedusj koster fort 5 kroner. Sparepærer er et godt tiltak for energisparing og bør i det minste benyttes i kalde rom og til utebelysning.
Stokvik anbefaler også at studentene forsikrer seg om at boligene de bor i oppfyller alle krav.
- Det er viktig at studenten gir beskjed til byggeier dersom det oppdages mangler på bygget, for eksempel trekk fra vinduer eller ytterdører og kraner som lekker eller drypper. Det er også viktig å følge med på eget forbruk ved å lese av strømmåler jevnlig, for å få en indikasjon på forbruket og om dette er realistisk. Å følge med på eget forbruk medfører også erfaringsmessig at en får mer fokus på energisparing.