I disse dager blir 1 000 studenter over hele landet bedt om å dokumentere at de bor borte. De som har gitt falske opplysninger, kan få strenge straffer.

– Vi får inn tips fra ærlige studenter som irriterer seg over at noen jukser. Ordningen er basert på tillit, og det er viktig at pengene går til dem som har rett til støtte, sier Astrid Bugge Mjærum, informasjonsdirektør i Lånekassen.

I disse dager blir 1000 studenter bedt om å sende inn kopi av leiekontrakt, eller bekreftelse på at de eier leiligheten de bor i. Det er nemlig bare studenter som bor borte, som kan få gjort om lån til stipend, hjemmeboere har ikke rett til slik omgjøring.

Lånekassen sier at de vet at enkelte studenter oppgir i søknaden sin at de bor borte, mens de faktisk bor sammen med foreldrene sine.

 

Kan straffes


Ved forrige store bokontroll viste det seg at 45 av 1 000 studenter som ble kontrollert, fikk utdanningsstipend etter å ha oppgitt falsk bostatus. Lånekassens reaksjoner på de falske opplysningene avhenger av hvor alvorlig forholdet er.

– Den vanligste reaksjonen er at studentene mister rett til støtte i like mange semestre som de har gitt uriktige opplysninger. I de alvorligste tilfellene kan studentene miste retten til studiestøtte for alltid, og forholdet kan bli politianmeldt, sier Mjærum.

 Fakta om ordningen

I overkant av 185 000 studenter får støtte fra Lånekassen til høyere utdanning. Tallet inkluderer også elever ved folkehøgskoler, fagskoler, voksenopplæring osv.
13 000 studenter har opplyst at de bor sammen med foreldrene i undervisningsåret 2010–2011. 172 000 studenter har opplyst at de bor borte fra foreldrene.
Lånekassen delte i 2009–2010 ut nærmere 19 milliarder kroner i stipend og lån.
Fulltidsstudenter i høyere utdanning får 89 000 kroner i året. All støtte utbetales som lån, men de som bor borte, får inntil 40 prosent av basisstøtten gjort om til utdanningsstipend etter fullført utdanning. Fullt utdanningsstipend i 2010–2011 er 35 600 kroner.

Kilde: Lånekassen

 

Trainee Sørvest

AKTIVE STILLINGER:

 

IVAR IKS: Trainee Byggleder / Prosjektleder VA-anlegg

Qualisoft: Trainee Business Consultant

Grensesnitt: Front-End Trainee Utvikler

Conta: Front-End Trainee Utvikler

Flere stillinger vil publiseres fortløpende. 

 

LES MER OM TRAINEE SØRVEST OG SØK HER


Annonse:

 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen: